VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Léto u prostřeného stolu

„Léto je obdobím plným pohody a vychutnávání si života,“ říká v rozhovoru ministr zemědělství Petr Gandalovič. Jeho koníčkem je jízda na kole, nepohrdne opečenými buřty a těší se na grilování s přáteli. Jako ministr zemědělství má mimo jiné v popisu práce starat se o to, aby naše potraviny byly kvalitní.

7.6.2008
SDÍLEJ:

KlasA - GandalovičFoto: redakce

Mám ráda tohle období. Voní začínajícím létem, prázdninami, dovolenou… Jak vy si užíváte teplých dnů?
Ti více pracovně vytížení z nás bohužel nemají tolik času k dispozici, aby to plně vnímali. Takže se pak stejně jako já těší na dovolenou, která bývá takovým koncentrátem všech potěšení a zároveň nutným dobitím baterek.

Jak si představujete ideální dovolenou, kam byste se rád podíval?
Já to řeknu trochu jinak, je velmi příjemné, pokud máte dostatek času, cíl cesty není přesně dán a vy si uděláte zastávku tam, kde se vám líbí – potom moc nezáleží na tom, v jaké zemi právě jste.

Přiznám se, že si z letních cest vozím, kromě jiných, i gastronomické zážitky. Prozraďte, zda i vy rád nahlížíte pod pokličky různých kuchyní, ať již na toulkách po České republice nebo v zahraničí?
Rád zkouším nové věci, takže samozřejmě s potěšením vychutnávám i vůně a chutě na cestách, ať už ty exotičtější v zahraničí nebo i v rámci naší země, která skrývá nejedno kulinářské příjemné překvapení.

Napadá mne, že báječná dovolená se dá strávit v sedle kola na vinařských stezkách jižní Moravy…
Určitě se to spojit dá. Vzpomínám si na pocit vyschlého hrdla při jízdě na kole do kopce, přestože u jižní Moravy jsou to spíše malebné kopečky, v této souvislosti si dovoluji říci, že kolo ladí spíše s pivem nebo obyčejnou vodou. Víno mám rád, je to ušlechtilý nápoj, který si zaslouží, aby se k němu také tak přistupovalo a věnoval se mu dostatek času. Hodí se k příjemnému posezení v klidu s přáteli nebo rodinou a upocené triko z cyklistické dřiny k němu podle mě nepatří. Takže já bych preferoval přes den šlapat na kole a večer kolo pěkně zaparkovat a ve sklípku okoštovat místní vynikající víno.

Zahrádky, dvorky, terasy u nás v poslední době voní ještě trochu jinak než květinově. Všiml jste si?
Napadá mě určitě vůně pečeného masa… Grilování k létu patří neodmyslitelně. Užívám si i tu jednodušší formu, tedy opékání špekáčků nad ohněm, protože dobrý špekáček, to je velká lahůdka. A posezení nad šťavnatým grilovaným masem s vychlazeným pivem nebo do¬brým vínem, samozřejmě ve společnosti přátel – to všechno je jedním z klasických letních potěšení.

Mistry v grilování jsou prý muži. Co vy na to jako chlap…
Ogrilovat steak umím, ale přiznám se, že jsem radši hostem a konzumentem na podobných akcích. Rozhodně umím ocenit dobře ogrilované maso, ať už v restauraci nebo u známých na chalupě, a naštěstí znám spoustu mužů, ale i žen, co grilování dovedou povýšit na skutečný kulinářský zážitek.

Šťavnaté grilované maso je třeba řádně zapít, ať již vychlazeným pivem, dobrým vínem nebo nealkoholickými nápoji. Poraďte prosím čtenářům, jak se mají vyznat v současné obrovské nabídce a sáhnout po tom nejkvalitnějším…
Samozřejmě nemůžu vyjmenovávat jednotlivé značky a názvy, už jen proto, že jsme lidé různí a máme různé chutě, ale troufám si tvrdit, že když spotřebitel sáhne po nějaké značce kvality, nemůže udělat chybu. Takové značky se udělují nejen na základě použití kvalitních surovin a perfektního technologického postupu, ale zkoumají se i senzorické aspekty, takže certifikované výrobky jsou pro spotřebitele dvojím přínosem: vědí, že si vybrali něco, co je kvalitní a zdravé, tudíž jim to prospívá, a navíc si pochutnají.

Když jsme se naposledy sešli, mluvili jsme o značce KlasA. Mohl byste tedy jenom v krátkosti připomenout její podstatu?
Národní značku kvality KlasA uděluje ministr zemědělství potravinářským a zemědělským výrobkům od roku 2003. Požadovanou kvalitu a složení výrobků mj. posuzuje a po jejím udělení kontroluje Státní zemědělská a potravinářská inspekce. KlasA slouží spotřebitelům a odběratelům k lepší orientaci při identifikaci produktů, představení jejich kvality v porovnání s konkurenčními potravinami. Značka je propůjčována na tři roky a její vlastnictví může být po této lhůtě prodlouženo, ale také může být při zhoršení kvality či porušení podmínek pro její získání odebráno.
KlasA je prestižní značka a ministerstvu zemědělství zá­leží nejen na zachování, ale i na dalším posílení její prestiže. Proto byla loni ještě zpřísněna pravidla pro její udělování. V květnu loňského roku vypršelo tříleté přechodné období, které jsme získali po vstupu do Evropské unie, kdy bylo možné v rámci národní podpory klást hlavní důraz na národní specifika výrobků. Dnes jde především o kvalitu. A značka KlasA představuje kvalitu z naší země. Povědomí české veřejnosti o ní stále roste a ministerstvo, respektive Státní zemědělský intervenční fond se jej snaží podpořit cíleným oslovením spotřebitelské veřejnosti a prezentací kvalitních výrobků oceněných značkou KlasA. Soustředit se chce také na posílení propagace této značky v regionech.

Ale řada výrobků KlasA se od té doby rozrostla směrem k létu nejenom v oblasti nápojů…
Na letošní Salimě v Brně jsem propůjčil logo KlasA 16 novým výrobkům od 9 producentů, které přesvědčily spotřebitele v ČR o své nadstandardní kvalitě. Celkem je v současné době takto certifikovaných 1385 produktů od 209 výrobců. Evropská, a tedy i česká potravinová politika se teď soustřeďuje především na kvalitu. Nejde nám totiž již o potravinovou soběstačnost, tenhle argument je už minulostí. A stejně tak zdravotní nezávadnost potravin je předpokládána jako samozřejmost, která vyplývá z povinností každého výrobce a ze zákona. Jsem přesvědčen, že kvalita českých výrobků se neustále zvyšuje a v náročném tržním prostředí si certifikované výrobky získaly dobré jméno. Každý, kdo sáhne po značce KlasA, si může být jist, že zakoupil výrobek vyrobený z vysoce kvalitních surovin. Když už jsme narazili na grilování, mezi oceněnými výrobky je samozřejmě celá řada klobás, mas a omáček.

Vyrazíte na dovolenou se značkou KlasA?
Čas nakupovat mám obvykle právě jen na dovolené a samozřejmě se pro sebe a svoje blízké snažím vždycky sehnat to nejlepší, kvalitní a dobré.

Na závěr tedy nezbývá než vám popřát krásné léto…
Já přeji všem čtenářům také příjemné prožití léta a mnoho gastronomických zážitků s prověřenými a kvalitními potravinami třeba zrovna u grilování.

7.6.2008 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Pražský hrad.

Porno na počítači prezidenta. Národní bezpečnostní úřad o tom nevěděl

Různě zdobené účtenky Andreje Babiše neznepokojují. Považuje je za výraz české lidové tvořivosti.
4

Účtenky za pivo? Sorry jako i agent Bureš

DOTYK.CZ

Největší poslanečtí snaživci? Na špici jsou Kalousek i Okamura

Už více než dvě stovky zákonů předložili současní poslanci. Sice jich protlačili jen 26, ale nesmutní z toho. Hlavně, že jsou vidět.

Tisíce květů vzácného šafránu bělokvětého rozkvetly u Lačnova

Tisíce květů vzácného šafránu bělokvětého rozkvetly nyní na loukách a zahradách v okolí Lačnova na Vsetínsku. Lokalit je 18, k největším patří například louka za školou nebo na Sucháčkových pasekách, tam bývá až 20.000 nebo 30.000 květů, řekl dnes Milan Orálek z Českého svazu ochránců přírody Valašské Meziříčí.

Kvůli dálnici D3 začnou brzy hlídat studny

Specialisté brzy zahájí monitoring studní v okolí budoucí dálnice D3 u Českých Budějovic. Sledovat se bude hlavně výše hladiny vody. V případě, že by byl později s vodou problém, budou mít totiž majitelé nárok na kompenzace, například prohloubení studní.

Jarolím: 6:0? Po první půli jsem těch branek čekal ještě víc

/ROZHOVOR od zvláštního zpravodaje Deníku/ První půle na výbornou, druhá už slabší, celkově však spokojenost. Tak ve zkratce zhodnotil kvalifikační výhru 6:0 nad San Marinem kouč české fotbalové reprezentace Karel Jarolím.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies