Vajíčka k Velikonocům prostě patří. I v rodinách, kde je příliš nezdobí, se v těchto svátečních dnech určitě vyskytují v různé podobě na jídelníčku častěji.
Přinášíme vám několik praktických rad, jak správně zacházet s vajíčky:
1. Rozhodně nekupujeme naprasklá vejce.
2. Vajíčka ukládáme a uchováváme v chladničce uložená špičkou dolů.
3. Skořápky vajíček jsou porézní a mohou pohlcovat všechny pachy, proto vajíčka raději skladujeme zakrytá.
4. Čerstvá vajíčka poznáme, vložíme-li je do osolené studené vody. Čerstvá klesnou ke dnu, stará plavou na povrchu.
5. Vajíčka se skvrnitou skořápkou bývají napadená plísní. Prosvítíme-li je, uvidíme uvnitř temné skvrny. Tato vajíčka určitě nepoužíváme.
6. Před vařením vajíčka omyjeme.
7. Vajíčka natvrdo vaříme 10 minut.
8. Syrová vajíčka nejíme. Hrozí riziko nákazy salmonelou.
9. Vajíčka neprasknou při vaření, když je na tupém konci propíchneme tenkou jehlou.
10. Uvařené prasklé vajíčko oloupeme nejlépe pod vodou.
11. Uvařené oloupané vajíčko déle vydrží, dáme-li ho do chladničky do hrnku s osolenou studenou vodou.
Přírodní barvení vajec
Jak se barvila vejce v dobách, kdy nebyly průmyslově vyráběné barvy?
Odstíny se získávaly namáčením do výluhu z přírodních materiálů. Odstín záležel na tom, jak dlouho zůstalo vajíčko v barvě ponořené.
• žluto-oranžová: odvar z cibulových slupek
• světle žlutá: lipový květ nebo kmín
• citronově žlutá: kopřivový kořen
• žlutá: šafrán
• červená: odvar ze slupek červené cibule a octa nebo z červeného zelí
• růžová: šťáva z červené řepy
• fialová: šťáva z borůvek
• tmavě zelená: voda ze špenátu nebo mladého žita
• hnědá: odvar z dubové kůry
• modrá: odvar z olšové kůry
• rezavá až hnědá: čaj
Techniky
Ke zdobení vajec se používalo mnoho technik: vosková batika, zdobení ovazováním, reliéfní zdobení voskem, vyškrabování, zdobení slámou, dužinou nebo kováním. Některé z těchto kraslic můžete vidět na tradičních velikonočních trzích.