VYBERTE SI REGION

Grilujeme zdravě a chutně

Pokrmy na přímém ohni připravovali naši předkové především proto, aby se nasytili. Oheň vystřídaly grily a vůně takto připravovaných pokrmů je nepřekonatelná. K létu prostě patří. Přinášíme vám několik zajímavých receptů, nad nimiž se gurmáni budou rozplývat.

13.6.2009
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: shutterstock

Pstruh s ovocnou nádivkou

Ingredience:
4 středně velcí pstruzi, 12 ks sušených švestek, 12 ks oloupaných mandlí, sůl, bílý pepř, olej, 8 plátků anglické slaniny

Příprava:
Vykuchané pstruhy opláchneme, osušíme, zevnitř osolíme, okořeníme a naplníme sušenými švestkami, do nichž místo pecek dáme oloupané spařené mandle.
Potom pstruhy zabalíme do plátků anglické slaniny a položíme přímo na rošt. Podáváme s grilovanou zeleninou a opečenými bramborami nebo chlebem.

Grilovaná kuřecí křidélka

Ingredience:
3/4 kg kuřecích křidélek, 125 g másla, 5 stroužků česneku (utřeme dojemna), 1 polévková lžíce jemně pokrájeného čerstvého zázvoru, šťáva ze dvou limetek, 2 polévkové lžíce sojové omáčky, 2 polévkové lžíce ostré omáčky, 150 g sýra s modrou plísní, 1/4 litru majonézy, mletý černý pepř

Příprava:
V malé pánvi rozpustíme máslo, přidáme česnek a zázvor, a na velmi mírném ohni za stálého míchání restujeme asi 2 minuty.
Přidáme limetkovou šťávu, sojovou omáčku a ostrou omáčku přivedeme k varu, krátce povaříme, sundáme z plamene a necháme vychladnout.
Kuřecí křídla dáme misky, polijeme marinádou, promícháme a necháme 3–4 hodiny marinovat.
Mezitím si připravíme sýrovou omáčku: sýr dobře rozetřeme vidličkou, přidáme majonézu, mletý pepř, dobře promícháme, přikryjeme a dáme do chladničky ztuhnout.
Kuřecí křídla grilujeme zprudka a krátce – 3 až 4 minuty. Ještě horká je vložíme do misky se sýrovou omáčkou a zlehka promícháme. Podáváme s chlebem.

Grilované žampiony s paprikou a sýrem

Ingredience:
10 větších žampionů, 10 červených paprik, sůl, černý mletý pepř. chilli, olivový olej, 2 stroužky utřeného česneku, 250 g strouhaného parmezánu.

Příprava:
Žampiony očistíme, nohu odstraníme. V misce smícháme parmezán, utřený česnek a 2 lžíce olivového oleje a vytvoříme tuhou hmotu. Jednu papriku očistíme, pokrájíme na tenké proužky, vložíme do kloboučků žampionů a přikryjeme sýrovou náplní.
Podle chuti osolíme, opepříme, milovníci ostrých pokrmů mohou přidat chilli. Vložíme na gril a pečeme
8 až 10 minut, dokud nejsou houby měkké
Zbylé papriky potřeme olivovým olejem, a pečeme vcelku asi 20 minut na silném žáru, průběžně otáčíme.
Poté sundáme z grilu, necháme asi 5 minut zchladnout, zbavíme jádřinců, pokrájíme na kousky cca 5 krát 5cm, podáváme ke grilovaným žampionům.

Grilovaná vepřová žebírka

Ingredience:
1,5 kg vepřových žebírek, sojová omáčka, cukr, worcesterová omáčka, chilli, 3 pomeranče, sůl, mletý černý pepř

Příprava:
Marináda: smícháme 4 lžíce sojové omáčky, 2 lžíce worchesterové omáčky, malou lžičku chilli, přidáme šťávu ze tří pomerančů, ochutíme pepřem a solí. Vše přivedeme k varu, 1 až 2 minuty povaříma a marinádou polijeme vepřová žebírka. Pečlivě promícháme, aby marináda pronikla všude, a necháme asi 15 minut uležet. Grilujeme asi 10 minut z jedné strany, obrátíme a dopékáme i z druhé strany, dokud není maso propečené. Pak přikryjeme alobalem a necháme cca 10–15 minut dojít mimo gril.

Pařížské bylinkové placičky

Ingredience:
Placičky: 750g mletého míchaného masa – ½ hovězího, ½ vepřového, 1 vejce, 1 velká cibule, 5 stroužků česneku, olivový olej, 1 polévková lžíce francouzské hořčice, lžička červené mleté papriky, tymián, sůl.
Zeleninová směs: 1 červená cibule, 1 velké rajče, kadeřavá petrželka, 2 stroužky utřeného česneku, 1/4 litru bílého vína, olivový olej, 2 chillli papričky.

Příprava:
Mleté maso dáme do misky, přidáme vejce, nadrobno nakrájenou cibuli, hořčici, česnek, mletou papriku a tymián, osolíme, dobře promícháme a necháme asi hodinu odležet v lednici. Červenou cibuli, česnek a chilli papričku pokrájíme nadrobno. Směs zpěníme na oleji, podlijeme vínem a deset minut dusíme na mírném ohni. Nakonec vmícháme pokrájenou petrželku a necháme odstát. Z masové směsi vytvoříme válec o průměru 3 až 5 centimetrů, nakrájíme ho na plátky a rukou vytvarujeme placičky, které pečeme zprudka přímo na roštu asi 10 minut. Placičky jednou otočíme. Hotové ozdobíme zeleninovou směsí a kousky rajčete.

Pikantní rajčatová salza

Ingredience:
10 zralých rajčat, olivový olej, 1 červená cibule, 1 chilli paprička, ¼ polévkové lžíce kmínu, sůl, 1 limetka, 1 polévková lžíce zeleného koriandru

Příprava:
Rozpůlená, olivovým olejem potřená rajčata grilujeme nejlépe na grilovací misce asi 20 minut.
Pak sejmeme z grilu, odstraníme z nich slupku a necháme zchladit.
Po vychlazení smícháme se lžící olivového oleje, přidáme jemně nasekanou červenou cibuli, jemně pokrájenou chilli papričku, kmín a vymačkanou šťávu z limetky. Dobře promícháme. Před servírováním dochutíme solí a dozdobíme zeleným koriandrem.

Saláty

Grilované maso, ať již jsou to ryby, vepřové, kuřecí nebo mleté, není kompletní bez dobrého zeleninového salátu.

Letní salát

Ingredience:
100–150 g řeřichy zahradní, 1 svazek ředkviček, 4 rajčata, sůl, pepř, 2 polévkové lžíce olivového oleje, 3 polévkové lžíce octa, 1 kávová lžička hořčice, cukr, 1 vejce

Postup:
Řeřichu přebereme, opatrně opereme, osušíme savým papírem nebo utěrkou, otrháme lístky a vyložíme jimi plochou mísu nebo talíř. Svazek ředkviček opereme, nakrájíme na plátky, vyřízneme stopky, nakrájíme na kolečka a rozložíme do věnečku na lístky řeřichy.
Rajčata poprášíme solí a pepřem a nahoru dáme několik plátků ředkviček. Olivový olej, ocet, hořčici a cukr promícháme, a připravíme tak zálivku, kterou přelijeme salát. Vejce uvaříme natvrdo, nasekáme je na drobné na kousky a salát jím pečlivě posypeme.

Čekankový salát

Ingredience:
1 středně velká čekanka, 3 polévkové lžíce olivového oleje,2 polévkové lžíce octa, sůl, cukr, pepř, 1 polévková lžíce nasekaných zelených bylinek (řeřicha, pažitka)

Postup:
Čekanku zbavíme kořenu a vnějších listů, ostatní listy položíme na sebe a nakrájíme na nudličky. Pečlivě opereme, pokud by čekanka byla hořká, vložíme ji na půl hodiny do vlažné vody. Olej, ocet, sůl, cukr, pepř a bylinky promícháme a smícháme s čekankou. Podáváme vychlazené.

Grilovací koření

Na grilování je krásné to, že k přípravě masa nebo zeleniny můžeme použít vlastně jakékoli běžné koření. Úplně nejjednodušší je použít již namíchané grilovací koření. V tom případě ale hrozí, že vše bude chutnat stejně - ať to bude vepřové, hovězí, ryba nebo kuře. Zkuste si s námi namíchat svoji vlastní kořenicí směs:

Jemné grilovací koření

20 gramů kardamonu, 7 gramů hřebíčku, 3 gramy muškátového květu, 20 gramů skořice, 7 gramů kmínu, 3 gramy muškátového oříšku.

Ostré grilovací koření

3 gramy kardamonu, 7 gramů hřebíčku, 2 gramy muškátového oříšku, 7 gramů skořice, 7 gramů kmínu, 2 gramy muškátového květu, 1 gram bílého pepře.

Tabasko

Velmi často, především když máme rádi pálivější příchuť, používáme tabasko. Tabasko je ostrá omáčka z čili papriček, alternativně ji můžeme nahradit vývarem z feferonek nadrobno pokrájených, soli a polévkového koření.
Místo mletého černého pepře někteří používají namletý bílý pepř, který je také aromatický, a nedráždí tolik žaludek. Ideální je ale černý pepř, namletý v mlýnku krátce před použitím.

Grilovací omáčky

Každý z nás pravidelně používá grilovací omáčky. Ty můžete koupit již hotové. Kdo si chce však své grilování pořádně užít, udělá si omáčku vlastní.

Ostrá omáčka na grilované maso

Suroviny:
1 kg nedozrálých rajčat, 250 gramů cibule, 250 gramů zralých rajčat, 2 stroužky česneku, 1 feferonka, 200 gramů cukru, lžička soli, 2 dl octa, lžička mletého bílého pepře, lžička mletého nového koření, 1 lžička mletého zázvoru.

Postup:
Rajská jablka oloupeme, vykrájíme jádřince, cibuli oloupeme a nadrobno pokrájíme. Dáme do hrnce, zalijeme vodou a 30 minut dusíme. Přidáme feferonku, lisovaný česnek, cukr, sůl, ocet a koření a dusíme až do jemného zhoustnutí. Pak odstavíme, pokud chceme omáčku skladovat, lijeme ji ještě horkou do sklenic se šroubovacím úzávěrem, uložíme na chladné místo, třeba do lednice, a pak použijeme na grilované maso.

Sladká omáčka

Suroviny:
2 jablka, 10 zralých švestek, sklenička ostrého kečupu, cukr, sůl, lžička soli.

Postup:
Jablka oloupeme, vykrojíme jádřince a velmi drobně pokrájíme. Švestky vypeckujeme, a také na drobno pokrájíme. Dáme do hrnce, lehce podlijeme vodou a necháme rozvařit. Promícháme s kečupem, dosolíme a přidáme podle chuti cukr, smícháme s kečupem a necháme odležet do druhého dne v lednici.

(rkp)

Příloha byla vyrobena ve spolupráci se značkou KLASA.
Příloha obsahuje i komerční informace.

13.6.2009 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

POHLEDEM DENÍKU: Zeman a jeho lidé. Co se děje na Hradě?

Odchod vrchního protokoláře Jindřicha Forejta spustil lavinu otázek ohledně toho, jak to vlastně na Pražském hradě chodí.

Kapra na Vánoce koupíte on-line

Orlickoústecko, Svitavsko – Kapr s bramborovým salátem je vánoční klasika. Na kolik letos štědrovečerní večeře vyjde? Kilo šupináče v regionu koupíte pod 90 korun. Ulovit si ho můžete dokonce v „on-line rybníku", Plundrovo rybářství z Dlouhoňovic totiž nabízí on-line objednávku.

Polská medvědice rozbila skrytou kameru, která ji natáčela

Varšava - Se zjevným potěšením se medvědice válela v čerstvě napadlém sněhu v pohoří Bieszczady na jihovýchodě Polska - než si všimla, že ji při dovádění natáčí skrytá kamera. Fotopast vzápětí rozbila.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies