VYBERTE SI REGION

K létu patří dobré jídlo a pohoda

Prázdniny se nezadržitelně blíží, léto nám ukazuje tu vlídně slunečnou, tu lehce zakaboněnou tvář. Bez ohledu na rozmary počasí nás čeká krásné období: doba dovolených, cestování, chalupaření a výletů. A k letním večerům neodmyslitelně patří i grilování. Protože v době zaslouženého odpočinku nechceme každý druhý den stát s nákupním košíkem frontu v supermarketu, k dokonalému plánování letní pohody patří i nákup dostatečné zásoby kvalitních potravin.

13.6.2009
SDÍLEJ:

Výběr kvalitních potravin je základním předpokladem úspěchu nejenom při grilování. Důležité je i správné skladování výrobků a jejich úprava.Foto: shutterstock

Dovolenou si představujeme každý jinak: někdo touží po pobytu u moře, jiný si nedovede léto představit jinak než na chatě nebo chalupě. Jedno ale máme společně všichni. Chceme si především odpočinout od každodenních starostí. Ani ty nejdokonalejší hospodyňky nechtějí o prázdninách stát celý den u plotny. Nákupní košíky se většinou plní trvanlivými potravinami, výrobky s jednoduchým způsobem přípravy.

Jakkoliv si většina z nás připraví dlouhý nákupní seznam, tváří v tvář regálům v obchodě se mnohdy stáváme bezradnými. Bezmyšlenkovitě pak nakupujeme vše, co nám přijde pod ruku. Chalupářská či chatařská spíž sice bude plná, ale ruku na srdce – využijeme všechny ty potraviny? Hledáme kvalitu, nebo nízkou cenu?

Při výběru potravin, které by měly nějakou dobu vydržet ve spíži, bychom měli hledět především na kvalitu a čerstvost. Na každém výrobku hledejte především dobu spotřeby. Obchodníci totiž většinou do první řady v regále vyskládají výrobky, jejichž doba spotřeby brzy vyprší. Tato rada platí především po případy „akčních“ slev. Kupovat bychom neměli ani výrobky s různě poškozeným nebo zdeformovaným obalem.

Výběr potravin

Jak se ale v záplavě výrobků rychle a snadno orientovat? Můžete pečlivě číst informace na etiketách, ale to vám nezaručí, že informace jsou pravdivé.
Při pravidelných nákupech na vás ale již několik let z regálů vykukuje červenomodrobílé „A“ značky kvality. Vyberete–li si takto označené výrobky, rozhodně se nespletete. Ty totiž prochází náročnou dvojnásobnou kontrolou, jejich kvalitu hlídá a garantuje Státní zemědělská a potravinářská inspekce a Státní veterinární správa.

Výrobci, kteří chtějí tuto prestižní značku získat, musí prokázat nadstadardní charakteristiku výrobku. Komise sleduje složení výrobku, technologii výroby, obal a správnost informací, uveřejněných na etiketě. Sáhnete–li po takto označeném výrobku, rozhodně se nespletete.

Potraviny na cesty

A jaké výrobky tedy na cesty přibalit? V seznamu by rozhodně neměly chybět těstoviny různých druhů a tvarů, trvanlivé mléko, konzervy, případně instatní výrobky, jejichž příprava je časově nenáročná a velmi jednoduchá. Vhodné jsou i sušené trvanlivé salámy ve vakuových baleních. Při nákupu masa na grilování se zaměřte na datum použitelnosti a dodržujte skladovací teplotu, uvedenou na etiketě.

Pokud chcete na chatu nebo chalupu převážet výrobky, podléhající zkáze (například joburty, sýry atd.), uložte je do přenosné cestovní ledničky, na kratší vzdálenost postačí i termotaška.


Potraviny v létě

Deset pravidel WHO
1. Nakupujte jen takové potraviny, které jsou svým opracováním bezpečné. Potraviny konzumované za studena (syrové) dokonale umyjte pitnou vodou.
2. Potraviny dokonale provařte (propečte). Podmínkou je dosáhnout teploty v jádře aspoň 70 stupňů po dobu 10 minut.
3. Jídlo snězte bezprostředně po uvaření (upečení), jinak co zbude, rychle zchlaďte!
4. Po uvaření (upečení) uchovávejte potraviny uvážlivě, buď v teplém stavu nad 60 stupňů, nebo v chladu pod 10 stupňů, maximálně však po dobu 5 hodin.
5. Ohřívejte uvařené (upečené) potraviny důkladně znovu alespoň na 70 stupňů.
6. Zabraňte styku mezi syrovými a vařenými (pečenými) potravinami.
7. Umývejte si často ruce. Dávejte pozor na domácí zvířata.
8. Udržujte všechno kuchyňské zařízení a náčiní v čistotě.
9. Chraňte potraviny před hmyzem, hlodavci a jinými zvířaty.
10. Při přípravě jídel používejte pouze pitnou vodu.

Příloha byla vyrobena ve spolupráci se značkou KLASA.
Příloha obsahuje i komerční informace

Autor: Irena Kašáková

13.6.2009 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

Babiš: Jsem manažer obyvatel této země a mám co nabídnout

Spuštění první fáze EET i snahy o zavedení různých výjimek udaly tón veřejné debatě končícího týdne. Kromě toho byl přijat zákon o střetu zájmů, který bude mít pro Andreje Babiše dalekosáhlé důsledky. Není divu, že během rozhovoru občas křičel, odbíhal pro různé materiály a maily od občanů, kroutil hlavou, ale také se srdečně smál. I když tvrdí, že je naštvaný, hlavně na Bohuslava Sobotku, evidentně je odhodlaný poprat se o vítězství ve volbách a další čtyři roky vést zemi.  

Martin Svoboda: Za jedovatý alkohol má být potrestán výrobce, ne prodejce

/ROZHOVOR/ Když v září 2012 pacient havířovské nemocnice řekl lékařům, že oslepl po vypití alkoholu, který koupil jeho bratr ve stánku pod náměstím TGM v Havířově-Šumbarku, byl to stánek, kde byl provozní Martin Svoboda a kde šťárou policie, hygieniků a celníků začala metylová kauza, která zasáhla celou republiku a dokonce překročila její hranice.

Muž, který postupně přestává ovládat své nohy a ruce: Chci žít naplno

Pracuje jako právník a každý den několik hodin cvičí, aby kvůli své nemoci neskončil nehybný na lůžku. Bojuje, a přes všechny obtíže s postupující ztrátou hybnosti rukou a nohou, které mu způsobuje nemoc nazvaná Charcot-Marie-Tooth (C-M-T), považuje svůj život za šťastný.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies