VYBRAT REGION
Zavřít mapu

K létu patří dobré jídlo a pohoda

Prázdniny se nezadržitelně blíží, léto nám ukazuje tu vlídně slunečnou, tu lehce zakaboněnou tvář. Bez ohledu na rozmary počasí nás čeká krásné období: doba dovolených, cestování, chalupaření a výletů. A k letním večerům neodmyslitelně patří i grilování. Protože v době zaslouženého odpočinku nechceme každý druhý den stát s nákupním košíkem frontu v supermarketu, k dokonalému plánování letní pohody patří i nákup dostatečné zásoby kvalitních potravin.

13.6.2009
SDÍLEJ:

Výběr kvalitních potravin je základním předpokladem úspěchu nejenom při grilování. Důležité je i správné skladování výrobků a jejich úprava.Foto: shutterstock

Dovolenou si představujeme každý jinak: někdo touží po pobytu u moře, jiný si nedovede léto představit jinak než na chatě nebo chalupě. Jedno ale máme společně všichni. Chceme si především odpočinout od každodenních starostí. Ani ty nejdokonalejší hospodyňky nechtějí o prázdninách stát celý den u plotny. Nákupní košíky se většinou plní trvanlivými potravinami, výrobky s jednoduchým způsobem přípravy.

Jakkoliv si většina z nás připraví dlouhý nákupní seznam, tváří v tvář regálům v obchodě se mnohdy stáváme bezradnými. Bezmyšlenkovitě pak nakupujeme vše, co nám přijde pod ruku. Chalupářská či chatařská spíž sice bude plná, ale ruku na srdce – využijeme všechny ty potraviny? Hledáme kvalitu, nebo nízkou cenu?

Při výběru potravin, které by měly nějakou dobu vydržet ve spíži, bychom měli hledět především na kvalitu a čerstvost. Na každém výrobku hledejte především dobu spotřeby. Obchodníci totiž většinou do první řady v regále vyskládají výrobky, jejichž doba spotřeby brzy vyprší. Tato rada platí především po případy „akčních“ slev. Kupovat bychom neměli ani výrobky s různě poškozeným nebo zdeformovaným obalem.

Výběr potravin

Jak se ale v záplavě výrobků rychle a snadno orientovat? Můžete pečlivě číst informace na etiketách, ale to vám nezaručí, že informace jsou pravdivé.
Při pravidelných nákupech na vás ale již několik let z regálů vykukuje červenomodrobílé „A“ značky kvality. Vyberete–li si takto označené výrobky, rozhodně se nespletete. Ty totiž prochází náročnou dvojnásobnou kontrolou, jejich kvalitu hlídá a garantuje Státní zemědělská a potravinářská inspekce a Státní veterinární správa.

Výrobci, kteří chtějí tuto prestižní značku získat, musí prokázat nadstadardní charakteristiku výrobku. Komise sleduje složení výrobku, technologii výroby, obal a správnost informací, uveřejněných na etiketě. Sáhnete–li po takto označeném výrobku, rozhodně se nespletete.

Potraviny na cesty

A jaké výrobky tedy na cesty přibalit? V seznamu by rozhodně neměly chybět těstoviny různých druhů a tvarů, trvanlivé mléko, konzervy, případně instatní výrobky, jejichž příprava je časově nenáročná a velmi jednoduchá. Vhodné jsou i sušené trvanlivé salámy ve vakuových baleních. Při nákupu masa na grilování se zaměřte na datum použitelnosti a dodržujte skladovací teplotu, uvedenou na etiketě.

Pokud chcete na chatu nebo chalupu převážet výrobky, podléhající zkáze (například joburty, sýry atd.), uložte je do přenosné cestovní ledničky, na kratší vzdálenost postačí i termotaška.


Potraviny v létě

Deset pravidel WHO
1. Nakupujte jen takové potraviny, které jsou svým opracováním bezpečné. Potraviny konzumované za studena (syrové) dokonale umyjte pitnou vodou.
2. Potraviny dokonale provařte (propečte). Podmínkou je dosáhnout teploty v jádře aspoň 70 stupňů po dobu 10 minut.
3. Jídlo snězte bezprostředně po uvaření (upečení), jinak co zbude, rychle zchlaďte!
4. Po uvaření (upečení) uchovávejte potraviny uvážlivě, buď v teplém stavu nad 60 stupňů, nebo v chladu pod 10 stupňů, maximálně však po dobu 5 hodin.
5. Ohřívejte uvařené (upečené) potraviny důkladně znovu alespoň na 70 stupňů.
6. Zabraňte styku mezi syrovými a vařenými (pečenými) potravinami.
7. Umývejte si často ruce. Dávejte pozor na domácí zvířata.
8. Udržujte všechno kuchyňské zařízení a náčiní v čistotě.
9. Chraňte potraviny před hmyzem, hlodavci a jinými zvířaty.
10. Při přípravě jídel používejte pouze pitnou vodu.

Příloha byla vyrobena ve spolupráci se značkou KLASA.
Příloha obsahuje i komerční informace

Autor: Irena Kašáková

13.6.2009 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Základní škola v Plánici, kde došlo k incidentu mezi učitelem a hajlujícím žákem.
38

Učitel neunesl hajlování romského žáka, teď má obavy z jeho rodiny

Silnice ze Lhenic do Prachatic. Víc se stojí než jede.
EXKLUZIVNĚ / AKTUALIZUJEME
188

Jižní Čechy trápí sněhová kalamita, tisíce domácností bez proudu

Čeští opraváři zemědělských strojů pojedou na dva roky se Zetorem do Zambie

Zambie je novou zemí na africkém kontinentu, kamspolečnost Zetor Tractors bude dovážet své stroje. Značka Zetor nově navázala spolupráci s partnerem Agriserve Agro. K symbolickému stvrzení spolupráce došlo na veletrhu Agritech EXPO 2017 konaném koncem dubna v zambijské Chisambě, kde byly předány první stroje novým majitelům.

EXKLUZIVNĚ

Babiš vrací úder, píše poslancům. Bude jim to stačit?

Deník získal dopis, v němž se předseda hnutí ANO a donedávna majitel Agrofertu Andrej Babiš vyjadřuje ke svým finančním transakcím. Dnes ho odešle předsedovi sněmovny Janu Hamáčkovi.

Stockholmský atentát nákladním vozem má pátou oběť

Počet mrtvých, které má na svědomí uzbecký atentátník ve Stockholmu ze 7. dubna 2017, se zvýšil na pět. V nemocnici podlehla dnes ráno zraněním šedesátileté žena.

AKTUALIZUJEME / EXKLUZIVNĚ

Východ Moravy ve střehu: noční déšť zvedl hladiny řek, akutně hrozí vylití

Vydatné noční dešťové srážky mají na svědomí zvýšené hladiny vodních toků na severu Moravy a ve Slezsku. Vodohospodáři zvýšili odtok z některých přehrad. U některých řek hrozí vylití z koryt.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies