VYBERTE SI REGION

Lidé stále více sázejí na kvalitu

Nový ministr zemědělství ing. Jakub Šebesta je původní profesí vinař. Rozumí dobře nejen vínu, ale i potravinám. Není divu, vždyť jedním z jeho koníčků je i vaření.

13.6.2009
SDÍLEJ:

Nový ministr zemědělství Ing. Jakub Šebesta je původní profesí vinař. Rozumí vínu i jídlu.Foto: archiv MZe

Platí i pro vás, že máte léto spojené s chalupou, výlety a grilováním?

„Vlastním rodinný domek s velkou zahradou, je to něco mezi chalupou a domem, takže jezdit na chalupu vlastně nemusím. Jinak využívám každou volnou chvíli k vycházkám do přírody, ačkoli těch volných chvil mám nyní velmi málo. Grilování mám přes léto také rád, i když se obávám, že letos v létě se spíše budu grilovat sám ve své kanceláři.“

Říká se, že správně ugrilovat maso umějí jen muži. Čím to je? Máte nějaký zaručený recept na grilovanou pochoutku?

Grilovat se dá v podstatě všechno, nejen maso, ale i zelenina či dokonce ovoce, jako třeba jablka. Je ale pravda, že nejraději griluji maso, a z mas nejraději ryby, i z hlediska lepší stravitelnosti a zdravé životosprávy. Takovému čerstvému, dobře ugrilovanému pstruhu se jen tak hned něconevyrovná. Zaručený recept na grilovanou pochoutku nemám, spíše rád zkouším. Jedním z mých koníčků je tak trochu i vaření a myslím si, že muži mají obecně větší odvahu při vaření experimentovat. To ve výsledku může být zajímavé, ale neznamená to, že by muži byli lepšími kuchaři než ženy.

Jaké víno byste jako vinař doporučil ke grilovaným pokrmům a jaké si rád nalijete?

K rybě bych doporučil ryzlink vlašský. Těžko k tomuto pokrmu nalézt lepšího partnera. Ke steakům bych zase spíš sáhl po láhvi dominantnějšího červeného, například Cabernetu Sauvignon.

Podle čeho si vybíráte potraviny?

Potraviny vybírám podle toho, na co mám chuť, a pokud to sortiment dovolí, upřednostňuji české potraviny, jednoduše proto, že český výrobek je mně chuťově bližší, než srovnatelný zahraniční. Při výběru věnuji pozornost i skladovacím podmínkám. Čerstvé potraviny kupuji vždy, když jsou určeny k rychlé konzumaci, a ty nejčerstvější bývají samozřejmě české, nemusejí se dlouho a daleko převážet. Když vím, že půjdu do lesa a budu tam pár dní, klidně si vyberu obyčejnou paštiku s dlouhou trvanlivostí.

Jaké místo v žebříčku kvality si podle vašeho názoru drží výrobky značky Klasa?

Podle průzkumů, které si nechal zpracovat Státní zemědělský a intervenční fond, se v letošním roce znalost značky KLASA udržuje na dosud nejvyšší úrovni 81 procent. To považuji za velmi slušný výsledek. Dvě třetiny lidí podle tohoto průzkumu zohledňují při nákupu a výběru produktu fakt, je-li výrobek oceněn touto značkou kvality. To považuji za dostatečně výmluvná fakta. Já ale považuji za velmi významný také výchovný efekt KLASY, dá-li se to tak říci. Podle průzkumu, který jsem už zmínil, zhruba polovina dotázaných uvedla, že se díky značce KLASA více zajímá o kvalitu potravin, častěji je kupuje a snaží se vybírat ty, které mají toto označení.

Obchodní řetězce v době ekonomické krize přicházejí s levnými, dosud neprověřenými, často zahraničními značkami. Jak může v této konkurenci obstát kvalitní a dražší výrobek?

I na tuto otázku nám dal průzkum Státního zemědělského a intervenčního fondu poměrně jasnou odpověď. Polovina oslovených spotřebitelek připustila, že je ochotna připlatit si za potraviny označené logem KLASA. Nejčastěji jsou ochotny připlatit do deseti procent ceny výrobku. To je velmi důležitý signál pro potravináře a jasný důkaz toho, že do budoucna se budou stále více prosazovat jen kvalitní a konkurenceschopné výrobky.

Takže má značka KLASA v tomto období svůj význam?

Jsem o tom naprosto přesvědčen. Podle mého názoru, který mohu opřít o léta zkušeností z oboru, dokonce význam značky kvality KLASA ještě může výrazně posílit. Svědčí o tom i zájem potravinářů toto označení pro své výrobky získat.

Mají šanci toto ekonomicky obtížné období přečkat i čeští zemědělci?

Vím, že to zemědělci v současné době nemají lehké. Ale nastupoval jsem počátkem května do úřadu s tím, že se s tou situací rozhodně musíme poprat.
Není na to jednoduchý recept, ale v každém případě chci všechny důležité kroky ministerstva směrem k zemědělcům konzultovat s jejich zástupci, s agrární a potravinářskou komorou a dalšími organizacemi. Zemědělci sami dobře vědí, co je právě teď nejvíce pálí. Jsem přesvědčen, že to společnými silami zvládneme!

(zl)

Příloha byla vyrobena ve spolupráci se značkou KLASA.
Příloha obsahuje i komerční informace.

13.6.2009 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

Babiš: Jsem manažer obyvatel této země a mám co nabídnout

Spuštění první fáze EET i snahy o zavedení různých výjimek udaly tón veřejné debatě končícího týdne. Kromě toho byl přijat zákon o střetu zájmů, který bude mít pro Andreje Babiše dalekosáhlé důsledky. Není divu, že během rozhovoru občas křičel, odbíhal pro různé materiály a maily od občanů, kroutil hlavou, ale také se srdečně smál. I když tvrdí, že je naštvaný, hlavně na Bohuslava Sobotku, evidentně je odhodlaný poprat se o vítězství ve volbách a další čtyři roky vést zemi.  

Muž, který postupně přestává ovládat své nohy a ruce: Chci žít naplno

Pracuje jako právník a každý den několik hodin cvičí, aby kvůli své nemoci neskončil nehybný na lůžku. Bojuje, a přes všechny obtíže s postupující ztrátou hybnosti rukou a nohou, které mu způsobuje nemoc nazvaná Charcot-Marie-Tooth (C-M-T), považuje svůj život za šťastný.

Prosinec bude teplotně průměrný, nejchladněji bude mezi svátky

Praha - Následující čtyři týdny budou teplotně průměrné, nejchladnější by mělo být období mezi svátky. Nejvíce srážek má spadnout už příští týden, celkový prosincový úhrn by ale neměl vybočit z dlouhodobého průměru. Vyplývá to z předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies