VYBERTE SI REGION

Barevné vitaminy v sáčku i ve sklenici

Lidé se už od nepaměti snažili uchovávat zásoby na zimu. Způsoby, jak toho dosáhnout, se měnily a vyvíjely. A tak se v každém stavení sušilo ovoce, a pak se začalo i zavařovat.

29.8.2009
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: shutterstock

Spíže se plnily marmeládami, povidly nebo nejrůznějšími kompoty, okurkami či čalamádami.

Konec léta a začátek podzimu charakterizovala a charakterizuje základní otázka – Kam s tou výtečnou úrodou? Zahrady plné stromů obalených plody vedou hospodyňky k přemýšlení o tom, jak uchovat všechny ty barevné vitaminy na zimu.

Nejprve je totiž důležité vybrat pro další zpracování jen kvalitní plody, bez kazů, nepomačkané a bez hniloby. Nejde jen o estetické hledisko, ale každý poškozený plod dokáže během krátké doby konzervované ovoce či zeleninu poškodit.

Dnes již to mnoho lidí nedělá, ale v minulosti voněly spíže našich babiček křížalami. Sušení ovoce je prvním způsobem, jak uchovat plody a v nich vitaminy. Pro sušení vybíráme čerstvé a vyzrálé ovoce či zeleninu, které mají nejvyšší obsah cukru a živin. Nesmějí být nahnilé nebo plesnivé. Nevadí, když ovoce nebo zelenina není hezká, když má slupka vady nebo je celý plod zdeformovaný.

Jak sušit

Ovoce dobře umyjeme. Pokud má pěknou slupku, neloupeme ji. U peckovin, jako jsou višně, třešně, švestky či meruňky, odstraníme pecku. Ovoce nakrájíme na plátky silné asi půl centimetru nebo na kostičky, kolečka, hranolky a různé jiné ozdobné tvary. Můžeme sušit i půlky. Nakrájené kousky pokládáme buď přímo na síto, nebo na síťku položenou na sítu. Naplněná síta rovnáme ihned na sušičku a sušíme. Pracujeme rychle, aby se v ovoci uchovaly všechny živiny. Některé druhy ovoce, například jablka nebo hrušky, rychle hnědnou. Pokud nám to vadí, kousky ihned po nakrájení ponoříme asi na pět minut do vody s citronovou šťávou nebo s octem. Po vyjmutí je necháme okapat a rovnáme na síta. Na litr vody použijeme šťávu ze dvou citronů nebo jednu lžíci octa.

Dobře usušené ovoce je vláčné, ohebné a pružné bez vlhkých míst a obsahuje méně než 5 % vody. Kousek ovoce necháme vychladnout, rozpůlíme ho a zmáčkneme. Na řezu se nesmí objevit voda. Usušené ovoce dobře uskladníme, nejlépe ve sklenicích se vzduchotěsným uzávěrem nebo v plátěných sáčcích. Sklenice i sáčky uložíme do tmavé, suché místnosti, kde je teplota do 15 °C. Uložené ovoce pravidelně kontrolujeme – největšími nepřáteli jsou plísně a mouční moli.

Sterilizace

Nejrozšířenějším způsobem uchování potravin je konzervování. Navíc je možné přistoupit k zavařování jako pravý umělec. Z plodů uděláme směs. A to buď podle chuti, nebo podle barev. Důležité však je, abychom vybrali zhruba stejně tvrdé ovoce, aby doba zavařování byla stejná a neměli jsme některý druh ovoce rozvařený.

O mojí babičce se říkalo, že dokáže zavařit snad i šišky. Tak to bych zkoušet nedoporučovala, ale jinak je možné zavařit téměř všechny jedlé plody ze zahrádek, polí či lesa.

Zavařovat však můžete také exotické ovoce. Ke konzervaci potravin budete potřebovat suroviny k přípravě láků. Spolu s různými sterilizačními přípravky to nejčastěji bývá cukr a ocet. Ty by měly být co nejkvalitnější, aby podpořily finální chuť výrobku. Proto vybírejte osvědčené značky.

Jak poznat kvalitu

Kvalitu výrobku vám potvrdí i červenomodrobílé písmenko ,,a“ – KLASA neboli národní značka kvality.
Receptů se dá najít v různých kuchařkách celá řada, ale ty nejosvědčenější se skrývají v kuchařských notýscích vašich babiček nebo maminek.

Přání na závěr

Máte–li ke všem jmenovaným ingrediencím připravený zavařovací hrnec, sklenice, víčka a hlavy na uzavírání, nezbývá než vám i letos popřát hodně štěstí při výrobě a vymýšlení skvělých kombinací podzimních plodů.

A nezapomeňte, že vždy byste měli pracovat pouze s takovými produkty, které jsou zárukou kvality. Tu vám poskytne značka KLASA – národní označení kvalitních produktů.

Použijete–li při své práci produkty, zaručující kvalitu potravin, bude vaše práce zcela jistě korunována úspěchem.

Rady pro zavařování
1. Připravte si dostatek vhodných sklenic.
2. Sklenice musí být pořádně vymyté. Na závěr je vypláchněte horkou vodou.
3. Zkontrolujte víčka a gumičky. Vypadají–li opotřebeně, raději kupte nové. Pod netěsnicím víčkem se zavařeniny rychle kazí.
4. Plody, které budete zavařovat, musí být kvalitní bez známky hniloby nebo jiného defektu.
5. Zeleninu i ovoce řádně omyjte a naskládejte do sklenic. Peckoviny (meruňky, švestky atd.) řeznou plochou dolů. Celé plody by měly mít zhruba stejnou velikost.
6. Sklenice před sterilací nedotahujte na doraz, ale dotáhněte je po zavaření, ještě horké, jakmile je vytáhnete z hrnce.
7. Voda v hrnci by měla dosahovat do půlky sklenic. Ne víc, aby sklenice nezačaly plavat.
8. Sklenice po vytažení otočte dnem vzhůru, tak jim umožníte ještě větší utěsnění.

Příloha byla vyrobena ve spolupráci se značkou KLASA.
Příloha obsahuje i komerční informace.

Autor: Irena Kašáková

29.8.2009 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
AKTUALIZOVÁNO

Ve věku 69 let zemřel kytarista Radim Hladík

Praha -Ve věku 69 let zemřel dnes ráno kytarista Radim Hladík, který mimo jiné stál u zrodu legendární kapely Blue Effect, sdělil to současný zpěvák kapely Honza Křížek. Hladík podlehl následkům fibrózy plic, se kterou bojoval několik let. Sedmdesátiny by oslavil 13. prosince.

Záchranáři našli části těl obětí havárie indonéského letadla

Jakarta - Indonéští záchranáři dnes našli části těl v moři v oblasti, kde v sobotu havarovalo policejní letadlo se 13 osobami na palubě. Oznámil to na tiskové konferenci šéf Indonéské pátrací a záchranné agentury (BASARNAS) s tím, že ostatky pravděpodobných obětí byly nalezeny v místě, kde už vesničané dříve vylovili sedadlo z letadla a vak obsahující mobilní telefon a policejní doklady.

AKTUALIZUJEME

Skvělá Koukalová slaví první letošní triumf. Ovládla stíhací závod!

Östersund /FOTOGALERIE/ - Biatlonistka Gabriela Koukalová vyhrála stíhací závod Světového poháru v Östersundu. Do vedení se dostala už po úvodní střelbě a do cíle dojela o osm sekund před Němkou Laurou Dahlmeierovou. Pořadí v čele SP je opačné, Dahlmeierová vede před Koukalovou o 25 bodů. Eva Puskarčíková skončila ve Švédsku na osmém místě, což je její nejlepší individuální výsledek v SP, Lucie Charvátová byla dvanáctá a Veronika Vítková osmnáctá.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies