VYBERTE SI REGION

Pálenka, plná ovoce a slunce

Ovoce a zase ovoce. Hrušky, jablka, švestky, uložené ve velkých vanách. Jejich vůně je všudypřítomná. Jenom o kousek dál to sice voní stejně, ale konzistece je jiná: průhledná tekutina. Milovníci pálenky, vítejte v hrobickém lihovaru!

2.10.2010
SDÍLEJ:

Vedoucí výroby Lihovaru Hrobice Tomáš Bouc u destilačního kotle.Foto: Daniel Mašek

Ovocný lihovar ve východních Čechách v příštím roce oslaví sto let od svého vzniku. „Podle dostupných informací se založení výrobny jako rolnického lihovaru datuje do roku 1911,“ říká vedoucí provozu Tomáš Bouc s tím, že tehdy se zde vyráběl pouze klasický líh z brambor.

Postupem let se suroviny měnily a již ve druhé polovině minulého století patřil hrobický lihovar mezi vyhlášené výrobce ovocné pálenky. „Své ovoce sem vozili a stále vozí pěstitelé z celé České republiky,“ říká Tomáš Bouc.

Bez chemie a aromat

Lihovar v posledních dvaceti letech několikrát změnil své majitele. Nyní se v jeho prostorách vyrábí tradiční Sudličkova pálenice. „Tuto pálenici zde vyrábíme k plné spokojenosti klientů již šest let,“ připomíná vedoucí výroby.

A v čem tkví kvalita zdejší pálenky? „Nejdůležitější je kvalita ovoce,“ vysvětluje Bouc. Destiláty opouštějící hrobickou výrobnu neobsahují chemii, aromata ani přidaný cukr. Pod etiketou s názvem Sudličkova pálenice najdete opravdové, třikrát přepálené ovoce.

Cesta ze stromu do lahve

Jak vypadá výroba dobré pálenky? Základem je kvalitní vyzrálé ovoce bez plísní a hnilob. To se po důkladném omytí nadrtí a uloží do kvasných nádob. Tady odpočívá pět až osm týdnů. „Doba kvašení se liší podle použitého ovoce. Například švestky potřebují více času, hrušky méně,“ popisuje postup Tomáš Bouc. V kvasných nádobách může být drcené ovoce bez přístupu vzduchu uchováváno i dva měsíce.

Destilace

Po procesu kvašení putuje masa do destilačního kotle. „Po první destilaci vzniká takzvaný lutr,“ říká šéf výroby. Ten se pak přečerpává do retifikačního kotle, v němž teprve vzniká 70procentní pálenka, která se pak ředí tak, aby obsah alkoholu v tekutině byl 50 procent.

V této podobě už se pálenice stáčí do lahví. Cena odpovídá kvalitě lahodného moku i použitým lahvím. Ty dárkové jsou nádhernou ruční prací, hrdlo zdobí pečetní vosk.

Sudličkovu pálenici nenajdete v obchodních řetězcích, ale pouze ve specializovaných obchodech. A před Vánocemi k distribuci tradičních pálenek přibývá i punč nebo ořechovka.

Příloha byla připravena ve spolupráci se značkou KLASA.
Příloha obsahuje i komerční informace.

Autor: Irena Kašáková

2.10.2010 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

Veslařský svět v černém. V Mařaticích pohřbili nadějného veslaře Michala Plocka

Uherské Hradiště – S juniorským mistrem Evropy i mistrem světa dvaadvacetiletým Michalem Plockem se přišly v pondělí 5. prosince rozloučil na jeho poslední cestě zhruba dvě stovky známých, přátel a rodinných příslušníků do obřadní síně hřbitovu v Uherském Hradišti, Mařaticích. Talentovaný veslař a nástupce Ondřeje Synka byl 28. listopadu nalezen mrtvý v loděnici pražské Dukly, za níž vesloval.

Vědci zkoumají léčbu nočních můr a běsů i pomocí vůní

Klecany (u Prahy) - Vědci z Národního ústavu duševního zdraví (NUDZ) v Klecanech u Prahy zkoumají léčbu nočních můr a běsů i pomocí vůní. Pracoviště je unikátní spektrem nabídky metod řešení poruch spánku, a to nejen v rámci ČR. Řada problémů se léčí nejen podáváním léků, ale zásadní jsou i psychoterapeutické postupy, říká vedoucí oddělení spánkové medicíny Jitka Bušková.

Technik z letounu s fotbalisty: Pád jsme nečekali, nikdo nekřičel

La Paz - Bolivijská vláda začala vyšetřovat podezření na nepravosti při udělení licence místní letecké společnosti LaMia, jejíž letoun minulý týden havaroval v Kolumbii s brazilskými fotbalisty. Příčinou neštěstí, při němž zemřelo 71 lidí, byl zřejmě nedostatek paliva. Informaci, že letadlo mělo udělat mezipřistání na dotankování, potvrdil dnes brazilské televizi Globo i přeživší technik Erwin Tumiri.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies