VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Pálenka, plná ovoce a slunce

Ovoce a zase ovoce. Hrušky, jablka, švestky, uložené ve velkých vanách. Jejich vůně je všudypřítomná. Jenom o kousek dál to sice voní stejně, ale konzistece je jiná: průhledná tekutina. Milovníci pálenky, vítejte v hrobickém lihovaru!

2.10.2010
SDÍLEJ:

Vedoucí výroby Lihovaru Hrobice Tomáš Bouc u destilačního kotle.Foto: Daniel Mašek

Ovocný lihovar ve východních Čechách v příštím roce oslaví sto let od svého vzniku. „Podle dostupných informací se založení výrobny jako rolnického lihovaru datuje do roku 1911,“ říká vedoucí provozu Tomáš Bouc s tím, že tehdy se zde vyráběl pouze klasický líh z brambor.

Postupem let se suroviny měnily a již ve druhé polovině minulého století patřil hrobický lihovar mezi vyhlášené výrobce ovocné pálenky. „Své ovoce sem vozili a stále vozí pěstitelé z celé České republiky,“ říká Tomáš Bouc.

Bez chemie a aromat

Lihovar v posledních dvaceti letech několikrát změnil své majitele. Nyní se v jeho prostorách vyrábí tradiční Sudličkova pálenice. „Tuto pálenici zde vyrábíme k plné spokojenosti klientů již šest let,“ připomíná vedoucí výroby.

A v čem tkví kvalita zdejší pálenky? „Nejdůležitější je kvalita ovoce,“ vysvětluje Bouc. Destiláty opouštějící hrobickou výrobnu neobsahují chemii, aromata ani přidaný cukr. Pod etiketou s názvem Sudličkova pálenice najdete opravdové, třikrát přepálené ovoce.

Cesta ze stromu do lahve

Jak vypadá výroba dobré pálenky? Základem je kvalitní vyzrálé ovoce bez plísní a hnilob. To se po důkladném omytí nadrtí a uloží do kvasných nádob. Tady odpočívá pět až osm týdnů. „Doba kvašení se liší podle použitého ovoce. Například švestky potřebují více času, hrušky méně,“ popisuje postup Tomáš Bouc. V kvasných nádobách může být drcené ovoce bez přístupu vzduchu uchováváno i dva měsíce.

Destilace

Po procesu kvašení putuje masa do destilačního kotle. „Po první destilaci vzniká takzvaný lutr,“ říká šéf výroby. Ten se pak přečerpává do retifikačního kotle, v němž teprve vzniká 70procentní pálenka, která se pak ředí tak, aby obsah alkoholu v tekutině byl 50 procent.

V této podobě už se pálenice stáčí do lahví. Cena odpovídá kvalitě lahodného moku i použitým lahvím. Ty dárkové jsou nádhernou ruční prací, hrdlo zdobí pečetní vosk.

Sudličkovu pálenici nenajdete v obchodních řetězcích, ale pouze ve specializovaných obchodech. A před Vánocemi k distribuci tradičních pálenek přibývá i punč nebo ořechovka.

Příloha byla připravena ve spolupráci se značkou KLASA.
Příloha obsahuje i komerční informace.

Autor: Irena Kašáková

2.10.2010 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Nikolas Bady u Okresního soudu v Ústí nad Labem.
6 9

Před lety brutálně znásilnil malého kluka. Nyní Bady u soudu odmítá násilí

Škoda 105 L.
AUTOMIX.CZ
22

Prodejce nabízí auta ze „socíku" v super stavu. Tahle Škoda najela jen 9000 km

Nástěnkový tendr. Slovenským exministrům hrozí trest jako za vraždu

V Bratislavě stanuli před soudem dva bývalí ministři pro podezření z korupce. Hrozí jim tresty jako za vraždu.

Druhá vlna EET: zavírají obchody i trafiky. Na trhy nepřišli žádní stánkaři

Dnes odstartovala druhá vlna EET, která se týká všech malých i velkých obchodníků, včetně stánkařů. Některým provozovnám dokázala pěkně zatopit. Mezi „obětmi" jsou obchody, trafiky nebo tradiční trhy v Domažlicích. Přinášíme vám příběhy z celé republiky

Koalice navrhla vyšší přídavky na děti. Populismus, reagovala opozice

Koalice ve Sněmovně je pro zvýšení přídavků rodinám s dětmi tak, jak se na tom dohodla v únoru. Celkově jim chce přidat čtyři miliardy korun. Zvýšení, které dnes předložil předseda poslanců ČSSD Roman Sklenák, počítá se zvýšením dětských přídavků i slevy na dani za první dítě. Opozice to označila za předvolební populismus, návrhy prý mohla vláda předložit dříve.

Rozbořil: Babiš ze mě udělal démona. Koštův konec byl plán

Bývalý hejtman Olomouckého kraje Jiří Rozbořil (ČSSD) se domnívá, že současné změny ve vedení regionu mají kořeny až u předloňské kauzy Vidkun.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies