Deník
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Pálenka, plná ovoce a slunce

Ovoce a zase ovoce. Hrušky, jablka, švestky, uložené ve velkých vanách. Jejich vůně je všudypřítomná. Jenom o kousek dál to sice voní stejně, ale konzistece je jiná: průhledná tekutina. Milovníci pálenky, vítejte v hrobickém lihovaru!

2.10.2010
SDÍLEJ:

Vedoucí výroby Lihovaru Hrobice Tomáš Bouc u destilačního kotle.Foto: Daniel Mašek

Ovocný lihovar ve východních Čechách v příštím roce oslaví sto let od svého vzniku. „Podle dostupných informací se založení výrobny jako rolnického lihovaru datuje do roku 1911,“ říká vedoucí provozu Tomáš Bouc s tím, že tehdy se zde vyráběl pouze klasický líh z brambor.

Postupem let se suroviny měnily a již ve druhé polovině minulého století patřil hrobický lihovar mezi vyhlášené výrobce ovocné pálenky. „Své ovoce sem vozili a stále vozí pěstitelé z celé České republiky,“ říká Tomáš Bouc.

Bez chemie a aromat

Lihovar v posledních dvaceti letech několikrát změnil své majitele. Nyní se v jeho prostorách vyrábí tradiční Sudličkova pálenice. „Tuto pálenici zde vyrábíme k plné spokojenosti klientů již šest let,“ připomíná vedoucí výroby.

A v čem tkví kvalita zdejší pálenky? „Nejdůležitější je kvalita ovoce,“ vysvětluje Bouc. Destiláty opouštějící hrobickou výrobnu neobsahují chemii, aromata ani přidaný cukr. Pod etiketou s názvem Sudličkova pálenice najdete opravdové, třikrát přepálené ovoce.

Cesta ze stromu do lahve

Jak vypadá výroba dobré pálenky? Základem je kvalitní vyzrálé ovoce bez plísní a hnilob. To se po důkladném omytí nadrtí a uloží do kvasných nádob. Tady odpočívá pět až osm týdnů. „Doba kvašení se liší podle použitého ovoce. Například švestky potřebují více času, hrušky méně,“ popisuje postup Tomáš Bouc. V kvasných nádobách může být drcené ovoce bez přístupu vzduchu uchováváno i dva měsíce.

Destilace

Po procesu kvašení putuje masa do destilačního kotle. „Po první destilaci vzniká takzvaný lutr,“ říká šéf výroby. Ten se pak přečerpává do retifikačního kotle, v němž teprve vzniká 70procentní pálenka, která se pak ředí tak, aby obsah alkoholu v tekutině byl 50 procent.

V této podobě už se pálenice stáčí do lahví. Cena odpovídá kvalitě lahodného moku i použitým lahvím. Ty dárkové jsou nádhernou ruční prací, hrdlo zdobí pečetní vosk.

Sudličkovu pálenici nenajdete v obchodních řetězcích, ale pouze ve specializovaných obchodech. A před Vánocemi k distribuci tradičních pálenek přibývá i punč nebo ořechovka.

Příloha byla připravena ve spolupráci se značkou KLASA.
Příloha obsahuje i komerční informace.

Autor: Irena Kašáková

2.10.2010 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Modrý pes v Indii.

VIDEO: V Indii zmodrali psi. Důvodem je průmyslový odpad v řece

Rozsáhlé požáry v Chorvatsku.
1 7

Chorvatsko sužují požáry, v některých oblastech vybuchly staré miny

AKTUALIZOVÁNO

USA uvalily nové sankce na čínské i ruské firmy, za podporu KLDR

Desítky čínských a ruských subjektů budou zatíženy novými sankcemi, které na ně uvalily Spojené státy. Důvodem je jejich „podpora“ Severní Koreje. Konkrétně jejího jaderného programu, proti kterému USA dlouhodobě vystupují. Sankce se mají týkat jak firem, tak i jednotlivců.

Rozpočet není schopen pokrýt růst platů, říká Pilný

Návrh státního rozpočtu na rok 2018 za současné situace není schopen pokrýt požadavky na zvyšování platů ve státní správě. Ministerstvo financí přitom díky dobrému vývoji ekonomiky a výběru daní navýšilo příjmy rozpočtu proti květnovému návrhu o deset miliard korun. Novinářům to dnes řekl ministr financí Ivan Pilný.

Podvodníci tahají z lidí peníze přes sbírky

Na Berounsku řádí party podvodníků. Na důvěřivé lidi si vymýšlejí různé záminky, aby je okradli o peníze. Někdy se ani neštítí toho, schovávat se za charitativní sbírky.  

Tuny drahocenného lithia chtějí brát z úpatí hory. Už za čtyři roky

Těžba vzácného kovu lithia na hoře Cínovci v Krušných Horách by mohla začít v roce 2021. V plánu to má alespoň česká firma Geomet, která zde provádí průzkumy.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení