VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Pálenka, plná ovoce a slunce

Ovoce a zase ovoce. Hrušky, jablka, švestky, uložené ve velkých vanách. Jejich vůně je všudypřítomná. Jenom o kousek dál to sice voní stejně, ale konzistece je jiná: průhledná tekutina. Milovníci pálenky, vítejte v hrobickém lihovaru!

2.10.2010
SDÍLEJ:

Vedoucí výroby Lihovaru Hrobice Tomáš Bouc u destilačního kotle.Foto: Daniel Mašek

Ovocný lihovar ve východních Čechách v příštím roce oslaví sto let od svého vzniku. „Podle dostupných informací se založení výrobny jako rolnického lihovaru datuje do roku 1911,“ říká vedoucí provozu Tomáš Bouc s tím, že tehdy se zde vyráběl pouze klasický líh z brambor.

Postupem let se suroviny měnily a již ve druhé polovině minulého století patřil hrobický lihovar mezi vyhlášené výrobce ovocné pálenky. „Své ovoce sem vozili a stále vozí pěstitelé z celé České republiky,“ říká Tomáš Bouc.

Bez chemie a aromat

Lihovar v posledních dvaceti letech několikrát změnil své majitele. Nyní se v jeho prostorách vyrábí tradiční Sudličkova pálenice. „Tuto pálenici zde vyrábíme k plné spokojenosti klientů již šest let,“ připomíná vedoucí výroby.

A v čem tkví kvalita zdejší pálenky? „Nejdůležitější je kvalita ovoce,“ vysvětluje Bouc. Destiláty opouštějící hrobickou výrobnu neobsahují chemii, aromata ani přidaný cukr. Pod etiketou s názvem Sudličkova pálenice najdete opravdové, třikrát přepálené ovoce.

Cesta ze stromu do lahve

Jak vypadá výroba dobré pálenky? Základem je kvalitní vyzrálé ovoce bez plísní a hnilob. To se po důkladném omytí nadrtí a uloží do kvasných nádob. Tady odpočívá pět až osm týdnů. „Doba kvašení se liší podle použitého ovoce. Například švestky potřebují více času, hrušky méně,“ popisuje postup Tomáš Bouc. V kvasných nádobách může být drcené ovoce bez přístupu vzduchu uchováváno i dva měsíce.

Destilace

Po procesu kvašení putuje masa do destilačního kotle. „Po první destilaci vzniká takzvaný lutr,“ říká šéf výroby. Ten se pak přečerpává do retifikačního kotle, v němž teprve vzniká 70procentní pálenka, která se pak ředí tak, aby obsah alkoholu v tekutině byl 50 procent.

V této podobě už se pálenice stáčí do lahví. Cena odpovídá kvalitě lahodného moku i použitým lahvím. Ty dárkové jsou nádhernou ruční prací, hrdlo zdobí pečetní vosk.

Sudličkovu pálenici nenajdete v obchodních řetězcích, ale pouze ve specializovaných obchodech. A před Vánocemi k distribuci tradičních pálenek přibývá i punč nebo ořechovka.

Příloha byla připravena ve spolupráci se značkou KLASA.
Příloha obsahuje i komerční informace.

Autor: Irena Kašáková

2.10.2010 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Kandidát na prezidenta Jiří Drahoš
13 7

Median: Drahoš by ve druhém kole prezidentské volby porazil Zemana

Lithium na Cínovci - průzkumné vrty
2 10

Sobotka řekl Japoncům, že budeme lithiové centrum Evropy

Krev v mobilech? Suroviny pro baterie se těží v drastických podmínkách

Věděli jste, odkud pochází suroviny pro mobily, notebooky, nebo televize? Přichází totiž nová doba železná. O kontrolu nad těžbou a obchodem s kovy, ze kterých se vyrábí plošné spoje do elektronických přístrojů, se vedou tvrdé boje, na jejímž počátku jsou zubožené děti v afrických dolech a na konci spokojení uživatelé se smartphony. Z celosvětového byznysu profituje Čína, zásoby ale nejsou nekonečné.

Zeman má dalšího soupeře. Pana Škodu Vratislava Kulhánka

Miloši Zemanovi přibývají silní soupeři. Vedle bývalého předsedy Akademie věd ČR Jiřího Drahoše je to Vratislav Kulhánek, bývalý šéf mladoboleslavské Škody Auto. Jako prezidentského kandidáta ho zítra představí Občanská demokratická aliance podnikatele Pavla Sehnala.

DOTYK.CZ

První světovou válku roznítil nedomrlý intelektuál, který dožil v Čechách

Jeho kulka rozpoutala válku, které podlehlo 40 milionů nešťastníků. Sarajevský atentátník Gavrilo Princip byl bystrý chlapec, v Srbsku dodnes obdivovaný – jmenují se po něm ulice a náměstí. Ovšem mučedníkem se nestal, v době atentátu byl totiž nezletilý a tudíž nemohl dostat oprátku. Princip dožil v Čechách, v terezínské pevnosti, kde jeho tělo rozežírala tuberkulóza a duši sžírala samota i zlé zprávy o válečném osudu jeho milované země.

Stížností na zubaře přibývá, lidem vadí špatná čeština a drahé služby

Jsme zahlceni stížnostmi od pacientů, hlásí Česká stomatologická komora. Každý měsíc jich prý dostanou několik. Stížnosti směřují hlavně na kolegy z cizích zemí. Důvody: zubaři nerozumí dobře česky, další lidem nutí příliš drahé výkony. U některých lékařů se navíc provalilo, že nemají specializaci, kterou uvádějí na vizitce. To by mělo skončit, slibují stomatologové.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies