VYBERTE SI REGION

Ovocné sladkosti: vařené, pečené a smažené

Jablka, švestky, hrušky a další ovoce, pod kterým se teď, na podzim, sklánějí větve stromů, přímo vybízejí k dalšímu zpracování. Co takhle malou sladkou tečku?

2.10.2010
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: Ondřej Desenský

Jednoduchý jablečný závin

Ingredience:
500 g hladké mouky, 1 hera, 200 g bílého jogurtu, 2 kg jablek, strouhanka, rozinky, skořicový cukr, olej na potření.

Postup:
Z mouky, hery a bílého jogurtu vytvoříme hladké těsto, které rozdělíme na 3 díly. Z každého dílu vyválíme tenkou placku, posypeme ji strouhankou a poklademe nastrouhanými jablky.
Posypeme rozinkami a skořicovým cukrem. Závin zabalíme, vložíme na pekáč vyložený pečicím papírem a pomažeme olejem.
Pečeme v předehřáté troubě asi 20 minut. Studené záviny sypeme moučkovým cukrem.


Ovocné knedlíky

Ingredience:
400 g brambor, 400 g tvarohu, 400 g hrubé mouky, 1 vejce, 1 bílek, špetka soli, 1 kg jablek.

Postup:
Vařené brambory nastrouháme a spolu s tvarohem, hrubou moukou, vejcem, bílkem a špetkou soli zpracujeme v hladké těsto. Těsto rozdělíme na malé kousky, které plníme nakrájenými jablky. Vaříme pět minut. Hotové knedlíky podle chuti posypeme tvarohem nebo mákem a cukrem.


Rýžový nákyp se švestkami

Ingredience:
200 g rýže, 5 šálků mléka, 4 lžíce másla, sůl, 3 vejce, 5 lžic cukru krupice, 400 g švestek.

Postup:
Z mléka, rýže a špetky soli uvaříme kaši. Zvlášť utřeme máslo se žloutky a s cukrem a smícháme se studenou rýžovou kaší. Vmícháme hustý sníh z bílků. Do vymazané zapékací mísy dáme polovinu rýžové kaše, poklademe ji vypeckovanými švestkami, přikryjeme druhou polovinou kaše. Pokapeme rozpuštěným máslem a dáme zapéci.


Jablečný špíz

Ingredience:
Jablka a další ovoce dle výběru, lívancové těsto ze sáčku, tuk na smažení, cukr.

Postup:
Na špejli napícháme kousky jablek i jiného ovoce a namáčíme do hustého lívacového těsta. Smažíme ve vyšší vrstvě tuku. Hotové pocukrujeme.


Rozpeky se švestkami

Ingredience:
250 g polohrubé mouky, 50 g másla, 1 žloutek, 40 g cukru, 500 g švestek, 20 g droždí, 1/8 l mléka, sůl, mák, cukr na posypání, máslo na pokapání.

Postup:
Z mouky, másla a žloutku vypracujeme těsto, rozválíme na centimetrový plát a rádýlkem nakrájíme na čtverečky. Do středu dáme vypeckovanou švestku, bohatě zasypeme mletým mákem smíchaným s cukrem. Okraje přehneme a spojíme, pokapeme máslem a po vykynutí pečeme na vymazaném plechu.


Švestkové kedlíky

Ingredience:
3/8 l mléka, 100 g krupice, 1 vejce, sůl, 20 g cukru, 150 – 200 g hrubé mouky.

Postup:
Z mléka a krupice uvaříme hustou kaši. Když vychladne, vmícháme vejce, sůl, cukr a tolik mouky, aby vzniklo husté a hladké těsto. Utvoříme váleček, který rozkrájíme na dílky, a do každého dílku zabalíme švestku.
Vaříme 5 – 7 minut, sypeme mákem smíchaným s cukrem, mastíme máslem nebo sádlem.

Příloha byla připravena ve spolupráci se značkou KLASA.
Příloha obsahuje i komerční informace.

Autor: Irena Kašáková

2.10.2010 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

předseda představenstva OSA Roman Strejček
4

OSA utřela nos. Poplatky o 50 procent neporostou

Automatické sněhové řetězy Gecko.

VIDEO: Automatické sněhové řetězy. Nový vynález pochází z Česka

Déčko může mít ze začátku jen dvě stanice. Sousedící

Praha /INFOGRAFIKA/ - Problémy s výkupem pozemků komplikují stavbu metra D. Dopravní podnik nyní vypracovává analýzu, v jakém pořadí by se měly stanice trasy budovat. V úvahu přichází i varianty, které nepočítají s tím, že by vozy z počátku jezdily až do Písnice.

Muž se snažil přebrodit řeku. Zabil ho krokodýl

Sedmačtyřicetiletého muže zabil krokodýl na severu Austrálie, když se muž společně se dvěma ženami snažil přebrodit řeku. Informovala o tom agentura AP s odvoláním na místní policii.

Ze zavaleného hotelu v Itálii vytáhli další čtyři živé lidi

Z trosek lavinou zasypaného hotelu ve střední Itálii záchranáři v noci na dnešek vyprostili další čtyři živé lidi, což zvyšuje počet zachráněných na devět. Informovala o tom dnes italská záchranná služba. Pět lidí bylo vyproštěno už v pátek. Lavina na hotel, v němž bylo kolem 30 lidí, spadla ve středu krátce po zemětřesení, které zasáhlo střední Itálii.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies