Jednoduchý jablečný závin

Ingredience:
500 g hladké mouky, 1 hera, 200 g bílého jogurtu, 2 kg jablek, strouhanka, rozinky, skořicový cukr, olej na potření.

Postup:
Z mouky, hery a bílého jogurtu vytvoříme hladké těsto, které rozdělíme na 3 díly. Z každého dílu vyválíme tenkou placku, posypeme ji strouhankou a poklademe nastrouhanými jablky.
Posypeme rozinkami a skořicovým cukrem. Závin zabalíme, vložíme na pekáč vyložený pečicím papírem a pomažeme olejem.
Pečeme v předehřáté troubě asi 20 minut. Studené záviny sypeme moučkovým cukrem.


Ovocné knedlíky

Ingredience:
400 g brambor, 400 g tvarohu, 400 g hrubé mouky, 1 vejce, 1 bílek, špetka soli, 1 kg jablek.

Postup:
Vařené brambory nastrouháme a spolu s tvarohem, hrubou moukou, vejcem, bílkem a špetkou soli zpracujeme v hladké těsto. Těsto rozdělíme na malé kousky, které plníme nakrájenými jablky. Vaříme pět minut. Hotové knedlíky podle chuti posypeme tvarohem nebo mákem a cukrem.


Rýžový nákyp se švestkami

Ingredience:
200 g rýže, 5 šálků mléka, 4 lžíce másla, sůl, 3 vejce, 5 lžic cukru krupice, 400 g švestek.

Postup:
Z mléka, rýže a špetky soli uvaříme kaši. Zvlášť utřeme máslo se žloutky a s cukrem a smícháme se studenou rýžovou kaší. Vmícháme hustý sníh z bílků. Do vymazané zapékací mísy dáme polovinu rýžové kaše, poklademe ji vypeckovanými švestkami, přikryjeme druhou polovinou kaše. Pokapeme rozpuštěným máslem a dáme zapéci.


Jablečný špíz

Ingredience:
Jablka a další ovoce dle výběru, lívancové těsto ze sáčku, tuk na smažení, cukr.

Postup:
Na špejli napícháme kousky jablek i jiného ovoce a namáčíme do hustého lívacového těsta. Smažíme ve vyšší vrstvě tuku. Hotové pocukrujeme.


Rozpeky se švestkami

Ingredience:
250 g polohrubé mouky, 50 g másla, 1 žloutek, 40 g cukru, 500 g švestek, 20 g droždí, 1/8 l mléka, sůl, mák, cukr na posypání, máslo na pokapání.

Postup:
Z mouky, másla a žloutku vypracujeme těsto, rozválíme na centimetrový plát a rádýlkem nakrájíme na čtverečky. Do středu dáme vypeckovanou švestku, bohatě zasypeme mletým mákem smíchaným s cukrem. Okraje přehneme a spojíme, pokapeme máslem a po vykynutí pečeme na vymazaném plechu.


Švestkové kedlíky

Ingredience:
3/8 l mléka, 100 g krupice, 1 vejce, sůl, 20 g cukru, 150 – 200 g hrubé mouky.

Postup:
Z mléka a krupice uvaříme hustou kaši. Když vychladne, vmícháme vejce, sůl, cukr a tolik mouky, aby vzniklo husté a hladké těsto. Utvoříme váleček, který rozkrájíme na dílky, a do každého dílku zabalíme švestku.
Vaříme 5 – 7 minut, sypeme mákem smíchaným s cukrem, mastíme máslem nebo sádlem.

Příloha byla připravena ve spolupráci se značkou KLASA.
Příloha obsahuje i komerční informace.