VYBERTE SI REGION

Vánoční menu tradičně i netradičně

Štědrý večer patří k nejkrásnějším v roce. V slavnostně vyzdobených bytech se rozzáří vánoční stromky, rodiny zasednou ke společné večeři, děti se těší na dárky. Tomu všemu předchází spousta příprav, vaření, smažení a pečení. A ještě před tím rozhodování, co rodině naservírovat – zůstaneme u tradiční smažené ryby s bramborovým salátem nebo letos vyzkoušíme něco nového? Složit slavnostní menu tak, aby chutě ladily a všichni byli spokojení, není snadné. Pro inspiraci vám přinášíme několik možností. Všechny recepty mají ale jedno společné: základem jsou kvalitní výchozí suroviny.

12.12.2009 115
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: archiv Deníku

Trendem současné doby jsou lehce stravitelná jídla. Bramborový salát se spoustou majonézy mezi ně zcela jistě nepatří. Pro ty, kteří se bez něj alespoň o Vánocích neobejdou, přinášíme klasický recept. K tomu však přidáme zdravější variantu. Začneme ale rybí polévkou, která je základem tradičního štědrovečerního menu.

Rybí polévka s krutony

Ingredience:
1 rybí hlava, kořenová zelenina (2 větší mrkve, ½ menšího celeru, 1 petržel), 1 cibule, sůl, vegeta, 1 lžíce oleje, 1 lžíce hladké mouky, muškátový květ, 3 rohlíky nebo housky, 200 g másla

Postup:
Omytou rybí hlavu vložíme do hrnce s vodou (musí být zcela potopená), přidáme oloupanou cibuli, polovinu na kousky nakrájené očištěné kořenové zeleniny, vegetu, polévku přivedeme k varu a na mírném plameni vaříme asi 45 minut.
Zbytek kořenové zeleniny nastrouháme na jemném struhadle a osmažíme na polovině másla.
Polévku přecedíme přes jemné síto (aby v ní nezůstaly drobné kosti), přidáme do ní osmaženou kořenovou zeleninu a zahustíme jíškou z 1 lžíce oleje a 1 lžíce hladké mouky. Dokořeníme špetkou muškátového květu, případně trochou soli.
Na zbytku másla dozlatova osmažíme na kostičky nakrájené rohlíky nebo housky, vložíme je na ubrousek, aby se odsál přebytečný tuk.
Polévku na talíři posypeme křupavými krutony, můžeme dozdobit kouskem petrželky.

Bramborový salát se zeleninou

Ingredience:
500 g brambor, 200 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel), 50 g hrášku, 50 g cibule, 3 kyselé okurky, 2 polévkové lžíce červené sterilované papriky, 1 jablko, 2 natvrdo uvařená vejce, ocet, sůl, pepř, cukr, majonéza, 2 lžíce obyčejné hořčice, petrželová nať na ozdobení

Postup:
Brambory uvaříme ve slupce a necháme dobře vychladit. Pak je oloupáme a nakrájíme na kostičky. Přidáme hrášek a červenou sterilovanou papriku. Očistíme kořenovou zeleninu, nakrájíme ji na menší kostičky a dáme na chvíli povařit do vody s octem a cukrem. Přecezenou vychladlou zeleninu přidáme k bramborovému základu spolu s nadrobno pokrájenou cibulí, okurkou, vejci. Na závěr přidáme majonézu a hořčici a promícháme. Na talíři zdobíme petrželovou natí.

Odlehčená varianta bramborového salátu neobsahuje majonézu, oleje jen trochu:

Vídeňský bramborový salát

Ingredience:
500 g brambor, 1 cibule, 1 lžíce oleje, ocet, cukr, pepř, sůl

Postup:
Brambory uvaříme ve slupce. Ještě teplé brambory oloupeme, nakrájíme na kostičky a promícháme s trochou oleje. Přidáme velmi jemně pokrájenou cibuli. Z vody, octa, cukru, pepře a soli si připravíme zálivku, kterou vlijeme do brambor s cibulí. Dobře promícháme a dbáme na to, aby salát byl přiměřeně hustý (aby neplaval). Je-li třeba, tak ještě dochutíme a dáme na chladné místo dobře odležet.

K oběma variantám salátu tradičně podáváme smaženého kapra.

Smažený kapr

Ingredience:
800 g kapra, hladká mouka, 4 vejce, strouhanka, sůl, případně pepř

Postup:
Kapra den předem dobře omyjeme, osušíme a nakrájíme na podkovy. Rybu nasolíme a uložíme do chladna.
Druhý den těsně před podáváním večeře kapra obalíme v trojobalu (hladká mouka, rozšlehaná vejce a strouhanka). Před obalováním můžeme podle chuti i mírně opepřit. Obalenou rybu smažíme v rozpáleném oleji dozlatova. Na ubrousku necháme odsát přebytečný tuk. Na talíři zdobíme plátkem citronu.

Moučník je sladkou tečkou za vynikající večeří. Tažený štrúdl patří mezi ty dokonalé:

Tažený štrúdl

Ingredience:
400 g hladké mouky, 30 g rozpuštěného tuku, 1 vejce, sůl, 1/8 l teplé vody, 1 lžička octa, asi 1 a ½ kg oloupaných, na tenké plátky nakrájených jablek, 6 lžic strouhanky, 80 g tuku na pokropení závinu, 30 g rozinek, 100 g pískového cukru, mletá skořice, tuk na vymazání plechu nebo pečicí papír

Postup:
Na vál si připravíme prosátou hladkou mouku, ve středu mouky vytlačíme důlek. V teplé vodě rozkvedláme vejce, přidáme rozehřátý tuk, sůl a ocet. Tuto tekutinu lijeme zvolna do mouky a nejdříve vařečkou zpracováváme těsto. Když začíná houstnout, pracujeme rukama tak dlouho, až je lesklé, hladké a nechytá se válu ani na ruce. Utvoříme z něho bochánek, který necháme na pomoučeném vále pod ohřátým kastrolem asi hodinu odležet. Potom těsto rozdělíme na tři díly.

Na vál si připravíme utěrku, slabě ji poprášíme moukou, dáme na ni díl těsta, který lehce od středu válečkem rozválíme na větší placku. Placku potřeme rozpuštěným tukem a začneme ji prsty zespodu opatrně vytahovat od středu k okrajům, až je skoro průsvitná. Takto upravenou placku pokapeme peroutkou tukem, posypeme strouhankou a rovnoměrně poklademe nakrájenými jablky. Jablka posypeme cukrem, skořicí, rozinkami, případně i nasekanými vlašskými ořechy.

Závin svineme pomocí utěrky a překulíme jej z utěrky rovnou na pomaštěný nebo pečicím papírem vyložený plech. Povrch závinu potřeme tukem. Stejně postupujeme u ostatních dílů těsta, které byly stále uloženy pod teplým kastrolem. Záviny vkládáme do dobře vyhřáté trouby. Asi po 7 minutách teplotu zmírníme a rovnoměrně dopečeme ještě cca 20 minut dorůžova. Během pečení potíráme záviny tukem, rozpuštěným v mléce. Hotový moučník pocukrujeme a vychladlý nakrájíme.

Chcete–li o letošních Vánocích experimentovat, nechte se inspirovat netradičním slavnostním menu. Protože polévka je grunt, naše cesty za novinkami štědrovečerního stolu zahájíme právě její přípravou:

Zeleninový vývar se sýrovými tyčinkami

Ingredience:
15 dkg mraženého listového těsta, 1 žloutek, 2 lžíce másla, 5 dkg strouhaného sýra Gouda, 25 dkg mrkve, 1 pórek, 10 dkg mraženého hrášku, 1 l zeleninového vývaru čerstvého nebo z kostky

Postup:
Rozmražené listové těsto rozválíme a nakrájíme na čtyři pruhy. Rozmícháme žloutek v mléce a pruhy těsta touto směsí potřeme. Posypeme sýrem, který lehce přitiskneme. Pruhy těsta stočíme do spirálek a dáme na plech vyložený pečicím papírem. Pečeme v hodně předehřáté troubě (200 stupńů Celsia) asi 15 minut dozlatova.
Mezi tím očistíme a na jemné proužky nakrájíme mrkev, Pórek také očistíme, omyjeme a nakrájíme šikmo na špalíčky. Zeleninový vývar přivedeme k varu, zeleninu a mražený hrášek v něm asi 8 minut povaříme. Na talíři zdobíme petrželkou, sýrové tyčinky podáváme na zvláštním talířku nebo misce.

Smetanový losos s koprovými nudlemi

Ingredience:
500 g cibule, 3 lžíce másla, 1/8 l whisky, ½ chemicky neošetřeného citronu, 4 plátky lososa (každý asi 150 g), sůl, čerstvě umletý černý pepř, několik snítek petržele, 1 velký svazek kopru, 200 g smetany, 300 g širokých nudlí

Postup:
Oloupeme cibule a nakrájíme je na kostičky. Opatrně rozehřejeme máslo a cibulku na něm asi 10 minut restujeme. Často promícháváme. Přilijeme whisky a necháme ještě asi 10 minut na mírném plameni vařit.

Mezitím zahřejeme troubu na 200 stupňů Celsia. Půlku citronu omyjeme horkou vodou, ostrouháme kůru a vymačkáme šťávu. Plátky lososa osolíme, opepříme a pokapeme citronovou šťávou. Podušenou cibuli osolíme, opepříme a rozestřeme na dno zapékací mísy, která musí být tak velká, aby plátky ryby ležely vedle sebe. Na cibuli položíme lososa.

Opláchneme a otřepeme bylinky. Petržel a polovinu kopru nasekáme nadrobno, bylinkami posypeme maso, zalijeme smetanou a pečeme asi 15 minut.
V osolené vodě uvaříme nudle a necháme je dobře okapat. Nasekáme zbytek kopru a spolu s nastrouhanou citronovou kůrou a zbytkem másla vmícháme do nudlí.

Na taliř naložíme porci nudlí, na ně vložíme porce lososa a ozdobíme snítkou kopru.

Čokoládový dort bez mouky

Ingredience:
18 dkg čokolády na vaření, 18 dkg másla, 17 dkg cukru, 18 dkg mletých mandlí, 1 lžíce brandy, špetka soli, 6 vajec.

Postup:
Čokoládu rozehřejeme ve vodní lázni. Máslo utřeme s cukrem a postupně přidáme 6 žloutků. Do směsi vlijeme rozehřátou čokoládu, vmícháme mandle a lžíci brandy. Z bílků a špetky soli ušleháme tuhý sníh, který vmícháme do čokoládové hmoty. Pečeme ve vymaštěné dortové formě při 190 stupních Celsia asi 15 minut. Poté teplotu zmírníme na 180 stupňů a pečeme ještě dalších 30 až 40 minut. Po vychladnutí korpus posypeme moučkovým cukrem a podáváme se lžičkou šlehačky.

Příloha byla připravena ve spolupráci se značkou KLASA.
Příloha obsahuje i komerční informace.

Autor: Irena Kašáková

12.12.2009 VSTUP DO DISKUSE 115
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Čechům chutná. Přibrzdili ale v alkoholu

Praha – „Spotřeba potravin nabrala dobrý trend. Zdá se, že lidé nemají hlad, ale chuť," zhodnotil poslední čísla šéf odboru statistiky zemědělství, lesnictví a životního prostředí Jiří Hrbek. Poukázal na to, že v Česku i v roce 2015 rostla spotřeba potravin. Má to jen jednu vadu na kráse, bohužel tu podstatnou. Zatímco z Česka mířily do zahraničí suroviny, z ciziny k nám putovaly hotové výrobky.

Dřevo je drahé. Krade se rovnou v lese

Beroun – Topná sezona jede naplno a policisté na nejrůznějších místech republiky znovu vyšetřují krádeže dřeva v lesních porostech.Mnohým lidem se za palivové dříví nechce utrácet a raději si pro něj zajedou do lesa. Zloději odvážejí nejen kulatinu, která je nařezaná u lesních cest, ale také stromy, které si sami pokácí.

Britové poprvé utratili více za vinyly než za stažené desky

Londýn - Příjmy z prodeje vinylových desek v Británii minulý týden poprvé předstihly příjmy ze stahování nahrávek, oznámilo britské sdružení maloobchodníků v zábavním průmyslu (ERA). Za vinylové desky lidé podle ERA utratili 2,4 milionu liber (asi 76 milionů Kč), zatímco za stahování 2,1 milionu liber (zhruba 66,5 milionu Kč). Loni ve stejném období přitom tento poměr činil 1,2 milionu liber za vinyly ku 4,4 milionu liber za digitální hudbu.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies