VYBERTE SI REGION

Ať žije silvestr a Nový rok 2010

Rok se s rokem sešel a opět jsou před námi oslavy silvestra a Nového roku. Každý, kdo se rozhodne pořádat silvestrovskou party, nemá touhu stát celý večer u plotny nebo běhat kolem hostů. V tento rozverný den se chceme hlavně bavit. A všichni!

12.12.2009
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: shutterstock

Dobrý hostitel je raději režisérem oslavy, než aby hrál hlavní roli. Důležité ale je rozhodnout se, jakým způsobem party pojmeme: bude to vestoje, bufet nebo banket?

Party vestoje je dobré pořádat ve chvíli, kdy se během krátké doby sejde hodně lidí na malém prostoru (například před odchodem na oslavu do blízké restaurace). Důležité je, aby všichni bez dlouhého čekání dostali něco k jídlu. Jídlo je proto podáváno v malých soustech přímo do ruky, na vidličku nebo lžíci. Dobroty mohou být připraveny na podnosech, které leží přímo na stole, nebo se roznášejí mezi hosty.

Bufet jako samoobsluha může být pomocí a odlehčením pro hostitele. Svůj ušetřený čas by ale měli věnovat hostům. Tento způsob pohoštění se vyplatí v případech, kdy je oslavování důležitější než jídlo. Mísy a tácy rozmístíme na více stolů současně, abychom předešli tvoření fronty a návalů. Důležité je, aby nabídka stačila pro všechny hosty.

Bankety jsou dnes všední záležitostí: na stoly se dají mísy a plata a každý si svůj talíř naplní sám.

A pak máme ještě jednu možnost – požádáme budoucí hosty, aby každý něco připravil. Menu, při kterém se o každý chod postará jedna osoba, může být zajímavým zpestřením. Je třeba se ale domluvit, co kdo připraví, aby se na stole nesešlo několik stejných jídel.

A ještě jedna rada: chystáte–li silvestrovskou party, zajistěte si dostatek stolů, židlí a nádobí. Mimo dosah hostů odstraňte vše, co nechcete, aby se rozbilo. A dopředu upozorněte sousedy, že se u vás bude slavit. Není nic trapnějšího než rozzlobený soused bušící na dveře uprostřed bujarého silvestrovského veselí.

Vymyslet, jaké pokrmy budete na party podávat, není jednoduché. Proto vám přinášíme pro inspiraci několik receptů.

Plněné rohlíčky

Ingredience:
½ kg hladké mouky, ½ kostky droždí, 1 lžička soli, ¼ l vody, 1 a 1/2 dl oleje

Postup:
Těsto zaděláme a necháme kynout, potom rozdělíme na 6 bochánků a každý rozválíme na velikost talíře.
Plníme uzeným masem, salámem nebo šunkou, můžeme přidat i tvrdý sýr (pozor, aby byl rohlíček dobře zabalen a sýr nekoukal ven). Zabalíme do tvaru rohlíčků. Hotové rohlíčky potíráme vajíčkem, posypeme kmínem a solí.
Po upečení potíráme teplé rohlíčky olejem.

Pikantní preclíky

Ingredience:
15 dkg hladké mouky, 5 dkg solamylu, 10 dkg tuku, 8 dkg nastrouhaného sýra, ½ lžičky prášku do pečiva, ½ lžička kysané smetany, 1 žloutek, sůl

Postup:
Zaděláme těsto a necháme hodinu odpočinout. Z těsta uděláme válec, krájíme plátky a tvoříme preclíčky.
Potřeme žloutkem. Sypeme solí, kmínem, mákem nebo sezamovými semínky.
Pečeme dozlatova.

Slané terčíky

Ingredience:
Listové těsto, měkký salám, příp. může být i trvanlivý, plátkový sýr, koření podle chuti, sůl, vejce

Postup:
listové těsto rozdělíme na 2 části, které rozválíme, poklademe po celé ploše salámem, pak sýrem, osolíme a lehce posypeme kořením (hodí se grilovací koření, koření gyros, barbecue apod.). Vše srolujeme a z vzniklého válečku krájíme půlcentimetrová kolečka, položíme je na plech vyložený pečicím papírem, potřeme je rozšlehaným vajíčkem a pečeme dozlatova.

Česnekové kuličky

Ingredience:
1 ks sýra Lučina, 1 ks taveného sýra, pepř, česnek, případně vejce

Postup:
Přísady utřeme, tvoříme malé kuličky a obalujeme v oříšcích. Hmotu je možné také plnit do vařených vajec. V tom případě můžeme spolu s přísadami utřít také žloutek.

Roláda z nivy

Těsto:
20 dkg hladké mouky, 8 dkg másla, 1/3 prášku do pečiva, ½1/2 lžičky soli

Náplň:
10 dkg másla, 14 dkg nivy

Postup:
Nivu nastrouháme a utřeme s máslem. Zpracujeme těsto, rozválíme a potřeme náplní. Stočíme do rolády a dáme do ledničky do druhého dne uležet. Potom nakrájíme na kolečka (asi 0,5 cm), potřeme vejcem, ozdobíme sezamem (ořechem, paprikou) pečeme ve vyhřáté troubě (asi 180° C).

Nakládaný hermelín

Ingredience:
4x hermelín, 10 kuliček jalovce, špetka sladké papriky, špetka pepře, lžička tymiánu, špetka rozmarýnu, 2 bobkové listy, 8 stroužků česneku, 2 feferonky + orientální koření, 1 cibule, 1dl oleje

Postup:
Vše naskládáme do sklenice, kořením a česnekem prokládáme kolečka hermelínu, zalijeme olejem a necháme asi 24 hodin uležet.

Burácející hrom

Ingredience:
půlka středně velkého celeru, 10 dkg nastrouhaného eidamu, 1 lučina, 1 majolka, 2 lžíce worcesterové omáčky

Postup:
Celer nastrouháme a se vším smícháme v jednu hmotu. (Čím hustší tím lépe). Pak namažeme na plátky veky či na půlky housek a ozdobíme petrželkou nebo kapií.

Žampionový koktejl

Ingredience:
20 dkg žampionů, 10 dkg šunky, zakysaná smetana, pepř, sůl, citronová šťáva, šlehačka, bílé pečivo

Postup:
Žampiony povaříme v kyselé vodě, slijeme a veškeré ingredience smícháme dohromady (pepř, sůl, citron dle chuti), ušlehanou šlehačku přidáme na konec. Necháme uležet v lednici. Podáváme nejlépe v mělkých sklenkách na stopce s bílým pečivem.

Plněný hermelín s ořechy

Ingredience:
1 vrchovatá lžíce strouhaných ořechů, 1 polévková lžíce oleje, petržel, pažitka, česnek, vegeta, glutasol, sůl, pepř, 1 lučina, hermelín

Postup:
Hermelín rozkrojíme, naplníme, zabalíme do alobalu a necháme ztuhnout. Ztuhlý lehce pomažeme máslem a zdobíme polovinou ořechu, případně ředkvičkou. Před podáváním krájíme na malé trojúhelníčky.

Silvestrovské větrníky

Ingredience:
30 dkg hrubé mouky, 20 dkg másla, ½ l vody, ½ lžičky soli, 7 vajec.

Postup:
Do vroucí osolené vody nasypeme mouku, přidáme máslo a dobře promícháme. Odstavíme z plotny a třeme tak dlouho, až je těsto hladké a lesklé. Do vychladlé hmoty přidáme vejce a znovu pečlivě třeme. Na tukem vymazaný nebo pečicím papírem vyložený plech nastříkáme tvořítkem větrníky o průměru 4 centimetry a dočervena upečeme v hodně vyhřáté troubě. Vychladlé rozkrojíme ostrým nožem a naplníme.

Náplně:

Zavináčová:
1 zavináč bez zeleniny, 2 lžíce másla, 1 lžička hořčice, 1 cibule, špetka soli
Zavináč rozkrájíme na menší kostky, cibuli najemno posekáme a obojí smícháme s máslem a hořčicí. Podle chuti přisolíme.

Sýrová:
10 dkg nivy, 10 dkg másla, 10 dkg tvarohu, 2 lžíce smetany, sůl
Nivu utřeme s máslem, tvarohem a smetanou, podle chuti dosolíme.

Křenová:
1/8 l smetany, 10 dkg strouhaného tvrdého sýra, 5 dkg strouhaného křenu, sůl
Smetanu smícháme se strouhaným sýrem a křenem. Obměnou může být místo sladké smetany pomazánkové máslo nebo zakysaná smetana. Podle chuti osolíme.

Česneková:
15 dkg másla, 20 dkg taveného sýra, 3 stroužky česneku, sůl.
Máslo utřeme se sýrem a rozetřeným česnekem. Osolíme podle chuti.

Sýrové chuťovky

Ingredience:
1 balíček listového těsta, 1 vejce, 10 dkg taveného sýra, 5 dkg másla, 3 dkg hladké mouky, sladká paprika, sůl

Postup:
Těsto na pomoučeném vále vyválíme na asi 3 milimetry silný plát. Formičkami z něj vykrajujeme ozdobné tvary, které přeneseme na plech vyložený pečicím papírem, pomažeme vejcem rozšlehaným se solí a upečeme dozlatova. Sýr ušleháme s máslem a paprikou do hladké pěny, kterou slepujeme vychladlé sýrové sušenky. Zdobíme zbylou sýrovou pěnou a kousky čerstvé nebo sterilované zeleniny.

Plněné matjesy

Ingredience:
1 kyselejší jablko, 100 ml bílého vína, 4 matjesy, 4 lžíce brusinek (nakládaných), 1 kelímek zakysané smetany, kopr

Postup:
Jablko oloupeme, vypíchneme jádřinec a nakrájíme ho na 4 plátky. Zahřejeme 100 ml bílého vína a plátky jablka v něm podusíme téměř doměkka (jablka se nesmí rozpadat). Pak je necháme ve víně vychladnout a vložíme na mísu. Matjesy srolujeme a rolky postavíme na jablka. Do každého matjesa dáme 1 lžíci nakládaných brusinek. Zakysanou smetanu smícháme s trochou vína a krátce před podáváním krém rozdělíme na matjesy. Ozdobíme koprem.

Losos s tatarskou omáčkou

Ingredience:
4 plátky lososa (každý zhruba 200 – 250 g), citronová šťáva, sůl, pepř, máslo, 3 lžíce majonézy, 3 lžíce kyselé smetany, 2 natvrdo uvařená vejce, 1 lžíce jemně nasekané pažitky, 1 lžíce nasekané petrželky, 1 lžička nasekaného kopru, olivový olej.

Postup:
Plátky lososa opláchneme pod studenou tekoucí vodou, osušíme, pokapeme citronovou šťávou a necháme asi 15 minut odležet. Pak okořeníme solí a pepřem, máslem pomažeme 4 kusy alobalu a do každého kusu zabalíme jeden plátek ryby. Jemně, ale těsně alobalové balíčky uzavřeme, položíme na plech a vsuneme do rozehřáté trouby. Po 25 – 30 minutách vyjmeme z trouby a hotové ryby necháme vychladnout.
Omáčku k rybě připravíme tak, že smícháme majonézu s kysanou smetanou a nadrobno nasekanými vejci, do směsi vmícháme ještě pažitku, petrželku a kopr a trochu olivového oleje. Osolíme a opepříme podle chuti.
Studeného pečeného lososa upravíme na mísu a lehce potřeme olivovým olejem. Omáčku podáváme zvlášť v misce.

Silvestrovská polévka

Ingredience:
1 uzené koleno, 30 dkg kapusty, cibule, 2 dkg sádla, 2 dkg paprikové vegety, lžíce mouky, sůl, pepř, 1 feferonka

Postup:
Koleno uvaříme doměkka. Na sádle osmahneme na kostičky nakrájenou cibuli, zaprášíme vegetou a moukou. Přidáme na nudličky nakrájenou kapustu, osmahneme ji, zalijeme vývarem z kolena, vložíme feferonku a 10 minut společně povaříme. Dochutíme solí a pepřem, přidáme maso z uzeného kolena nakrájené na kostičky.

Náš tip: Pečenáče
Pokud vám po štědrovečerní večeři zbyli smažení kapři, můžete z nich připravit dokonalé silvestrovské pohoštění – pečenáče. Naložit je ale musíte hned v první svátek vánoční, aby se do silvestra stačily dostatečně rozležet.
Nálev:
250 ml octa, 125 ml vody, 8 zrnek celého pepře, 3 zrnka nového koření, bobkový list, 1 lžíce hořčičných semínek
Vše svaříme, obalené studené ryby skládáme do sklenice nebo keramického hrnce, hustě prokládáme na kolečka nakrájenou cibulí. Snažíme se co nejvíce upěchovat, ale tak, abychom ryby neporušily. Nakonec zalijeme horkým nálevem a necháme 6 až 8 dní rozležet. Podáváme s chlebem.
Při přípravě silvestrovské oslavy nemusíte pečenáče servírovat na talíři. Stačí, když sklenici nebo hrnec jednoduše postavíte na stůl a přidáte servírovací vidličku a lžíci. Hosté nechť se obslouží sami.

Příloha byla připravena ve spolupráci se značkou KLASA.
Příloha obsahuje i komerční informace.

Autor: Irena Kašáková

12.12.2009 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
AKTUALIZOVÁNO

Ve věku 69 let zemřel kytarista Radim Hladík

Praha -Ve věku 69 let zemřel dnes ráno kytarista Radim Hladík, který mimo jiné stál u zrodu legendární kapely Blue Effect, sdělil to současný zpěvák kapely Honza Křížek. Hladík podlehl následkům fibrózy plic, se kterou bojoval několik let. Sedmdesátiny by oslavil 13. prosince.

Záchranáři našli části těl obětí havárie indonéského letadla

Jakarta - Indonéští záchranáři dnes našli části těl v moři v oblasti, kde v sobotu havarovalo policejní letadlo se 13 osobami na palubě. Oznámil to na tiskové konferenci šéf Indonéské pátrací a záchranné agentury (BASARNAS) s tím, že ostatky pravděpodobných obětí byly nalezeny v místě, kde už vesničané dříve vylovili sedadlo z letadla a vak obsahující mobilní telefon a policejní doklady.

AKTUALIZOVÁNO

Koukalová ovládla stíhačku! Zazářili i Krčmář s Puskarčíkovou

Östersund /FOTOGALERIE/ - Biatlonistka Gabriela Koukalová vyhrála stíhací závod Světového poháru v Östersundu. Do vedení se dostala už po úvodní střelbě a do cíle dojela o osm sekund před Němkou Laurou Dahlmeierovou. Eva Puskarčíková skončila osmá, což je její nejlepší individuální výsledek v SP, Lucie Charvátová byla dvanáctá a Veronika Vítková osmnáctá. V mužské stíhačce se Michal Krčmář posunul proti sprintu o 31 míst a dojel sedmý.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies