VYBERTE SI REGION

Až se zima zeptá, bude zavařeno

Listy stromů se pomalu začínají barvit do zlatohněda, ve vzduchu je cítit lehce mrazivý závan přicházejícího podzimu. Slunce už ztrácí svoji sílu, jeho paprsky ale stačily na to, aby pomohly dozrát jablkům, hruškám, hroznovému vínu a dalším dobrotám, které k tomuto ročnímu období neodmyslitelně patří. Čerstvé chutnají báječně, stačí natáhnout ruku a utrhnout si přímo ze stromu. Chutě a vůně podzimu si ale můžeme uložit do sklenic. Ať už budete plody sušit, zavařovat, mrazit či jinak konzervovat, důležitý je výběr kvalitních surovin.

2.10.2010 115
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: Daniel Mašek

Čerstvé ovoce a zelenina jsou pro výživu zcela jistě nezastupitelné. Záplava sezonního ovoce ale přímo vybízí k tomu, abychom si jejich chutě, vůně a barvy uchovali na zimu.

Kuchyně našich prababiček voněly křížalami – na tenké plátky nakrájenými sušenými jablíčky, houbami a bylinkami. Trsy sušené máty nebo na niti navěšené kousky meruněk zdobily každý kout. Hospodyňky dobře věděly, že v zimě bude o vitaminy nouze. A tak nakládaly zelí do sudů, spíže plnily sklenicemi zavařenin, kompotů a zeleninových salátů.

Svoji kuchyni si můžete voňavými bylinkami vyzdobit i vy. A vlastnoručně vyrobené kompoty nebo saláty také chutnají lépe než ty kupované. Navíc můžete popustit uzdu fantazii – kombinací plodů různých tvarů a barev můžete vytvořit dílo, které vám ostatní budou závidět.

Zavařit se dá prakticky vše, nálev je možné dlouhodobě uchovávat v chladničce, takže je tímto způsobem možné zužitkovat i zbytky zeleniny, které by dlouhodobým skladováním ztratily na kvalitě.

Ať už budete plody podzimu zavařovat, sušit, zmrazovat nebo jinak konzervovat, vybírejte pouze čerstvé a kvalitní suroviny a ingredience.
Každý druh zeleniny i ovoce obsahuje určité množství vitaminu C, provitaminu A, vitaminy řady B, minerální látky (železo, hořčík nebo vápík) a stopové prvky (zinek, selen). Například mrkev je zdrojem provitaminu A, paprika obsahuje velké množství vitaminu C a cibule vitaminy řady B a stopové prvky.

Chvála švestek

Milovníci slivovice, hruškovice, jablkovice a podobných pálenek se jistě zaradovali: konečně je řeč o jejich oblíbeném nápoji. I k tomu se dostaneme. Teď ale budeme mluvit o fialovomodrých plodech. Švestky sice neobsahují příliš vitaminu C, obsahují ale velké množství řady vitaminů skupiny B a vitamin H nezbytný pro zdravou pokožku, vlasy a nehty. Toto ovoce dále obsahuje vitamin E, silný antioxidant, který působí jako prevence kardiovaskulárních chorob a některých druhů rakoviny.

Švestky jsou důležité především obsahem minerálů. Obsahují draslík, fosfor, železo, hořčík, vápník a menší množství zinku a síry.
Hrušky zase obsahují vitaminy A a B, zinek a vápník. Je v nich 80 procent vody, ta přivádí živiny do střev a čistí je. Toto ovoce pro obsah železa podporuje krvetvorbu.

Nesmíme zapomenout na jablíčka, která obsahují vitaminy A, C, komplex vitaminů B a vlákninu. Posilují imunitu, ale zároveň jsou nízkokalorická a pročišťují organismus.

Kvalitu označuje „a“

Výběr kvalitních potravin při jejich další úpravě je důležitý především proto, že dlouhodobým skladováním ztrácejí na kvalitě a podíl vitaminů a minerálů se pak výrazně snižuje.

Neméně důležitý je výběr kvalitních surovin potřebných ke konzervaci. Na trhu je dnes záplava různých značek a druhů potravin. Hledat mezi nimi opravdovou kvalitu není snadné. Lze sice pečlivě číst etikety a informace, které obsahují. Ani to vám však nezaručí, že uvedená charakteristika je pravdivá.

Dvojnásobná kontrola

Při orientaci mezi množstvím výrobků vám zcela jistě pomůže červenomodrobílé „a“ – značka kvality Klasa. Pokud takto označené zboží vložíte do košíku, určitě se nespletete. Takové výrobky procházejí náročnou dvojnásobnou kontrolou, jejichž kvalitu hlídá a garantuje Státní zemědělská a potravinářská inspekce a Státní veterinární správa.

Výrobci, kteří chtějí tuto prestižní značku získat, musí prokázat nadstandardní charakteristiku výrobku. Komise sleduje složení výrobku, technologii výroby, obal a správnost informací uveřejněných na etiketě.

Každý z plodů podzimu obsahuje něco, co tělu pomůže připravit se na zimní plískanice. Spíže plné vitaminů ve skle vám pomohou zásobovat rodinu výživnými dobrotami po celé to bíle mrazivé období, které nás čeká.

V příloze vám přinášíme tradiční i netradiční recepty na zavařeniny, kompoty i zeleninové saláty, nálevy ostré i méně pikantní. Inspirovat se můžete i dalšími zajímavými recepty. A milovníci pálenek také nepřijdou zkrátka.

Příloha byla připravena ve spolupráci se značkou KLASA.
Příloha obsahuje i komerční informace.

Autor: Irena Kašáková

2.10.2010 VSTUP DO DISKUSE 115
SDÍLEJ:

Čeští vědci přišli na to, proč někteří lidé marodí častěji

Brno – Proč jsou někteří lidé náchylnější k infekcím a alergiím? Na tuto otázku možná našli odpověď vědci z Masarykovy univerzity a Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně. 

Pes vběhl na cizí pozemek, majitel mu ustřelil přirození. Teď jej soudí

Klatovsko – Nelehký úkol stojí před klatovským okresním soudem. Musí rozhodnout, zda je Zdeněk Skalický (53 let) nebezpečný pistolník, který ustřelil samonabíjecí pistolí psu přirození jen proto, že vběhl na jeho pozemek, nebo šlo jen o nešťastnou náhodu, když se chovatel snažil bránit své ovce před útočícím predátorem.

Hra s ohněm skončila. Rakousko to zvládlo

Berlín – Němečtí komentátoři vesměs pozitivně hodnotí výsledek rakouských voleb, kdy v nedělních volbách vyhrál kandidát Zelených Alexander Van der Bellen nad Norbertem Hoferem ze Svobodné strany Rakouska (FPÖ).

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies