Deník
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Štědrovečerní menu: Klasika či překvapení?

Smažený kapr s bramborovým salátem a rybí polévka patří k tradičním pokrmům servírovaným na českých štědrovečerních tabulích. V očích řady stolovníků ho může nahradit leda tak krůtí, kuřecí nebo vepřový řízek.

4.12.2010
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: shutterstock

Současná kuchyně ovšem nabízí řadu variant a bylo by škoda jich nevyužít. Proč by na vánočním stole musela být ryba? Stačí povolit uzdu fantazii a překvapit rodinu a přátele netradičním pojetím svátečního menu.

Kachní prsa v medu

Ingredience:
2 kachní prsa, 2 lžíce másla, 1 lžíce slunečnicového oleje, 2–3 čajové lžičky sójové omáčky, pepř, 5–6 lžic medu, americké brambory.

Postup:
Kachní prsa omyjeme, osušíme, odstraníme kůži. Na pánvi rozpustíme 1 polévkovou lžíci másla a olej, kachní prsa opečeme z každé strany asi 2 minuty. Přidáme sójovou omáčku a pepř a z každé strany opékáme další 3 minuty. Vyjmeme z pánve, zabalíme do alobalu a necháme odpočinout. Kachní prsa po 10 minutách vyjmeme z alobalu, přelijeme z každé strany jednou polévkovou lžicí medu a 1 minutu grilujeme v rozehřáté troubě. Servírujeme s americkými brambory.

Ryba se zeleninou a křenem

Ingredience:
80 dkg naporcovaného kapra, 15 dkg kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel), 1 cibule, 3 lžíce jemně nastrouhaného křenu, celý pepř, nové koření, bobkový list, sůl, máslo

Postup:
Očištěnou kořenovou zeleninu nastrouháme na hrubém struhadle, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, 2 zrnka pepře a nového koření, bobkový list, osolíme, zalijeme asi ½ litru vody a krátce svaříme. Pak přidáme osolené porce kapra, které asi 10 minut povaříme. Jednotlivé porce klademe na nahřáté talíře, přelijeme je rozpuštěným máslem, poklademe přecezenou zeleninou a posypeme strouhaným křenem. Podáváme s vařenými brambory a zeleninovým salátem.

Mořské ryby na červeném víně

Ingredience:
1 a ½ kg mořských ryb, ½ kg cibule, ½kg rajských jablíček, 1 dl olivového oleje, 2 dl červeného vína (polosuché), 2 lžičky sladké mleté papriky, sůl, pepř

Postup:
Ryby dobře omyjeme, osolíme a necháme odležet. Na rozpáleném oleji orestujeme cibuli, až zesklovatí, a přidáme oloupaná, na kousky nakrájená rajčata. Směs osolíme, opepříme, přidáme mletou papriku, podlijeme sklenicí vína a dusíme, až šťáva zhoustne. Ryby naskládáme do pekáče, zalijeme směsí a pečeme 30 minut při 180 stupních Celsia.

Kapr po mexicku

Ingredience:
800 g naporcované ryby, 250 ml salsy (podle chuti jemné nebo ostré), 125 g čedaru, 50 g kukuřičných tortilla chipsů, 1 avokádo, 100 g kysané smetany, tuk na vymaštění formy

Postup:
Troubu předehřejeme na 200 stupňů Celsia, nízkou formu na nákypy vymažeme tukem. Rybu omyjeme, osušíme a jednotlivé porce vedle sebe naskládáme do připravené formy. Čedar nastrouháme. Rybu potřeme salsou a posypeme nastrouhaným sýrem. Navrch posypeme ještě rozdrobenými tortilla chipsy a dáme asi na 20 minut péct do vyhřáté trouby.

Avokádo oloupeme, odstraníme pecku a dužinu nakrájíme na tenčí plátky. Zapečenou rybu na talíři ozdobíme salsou, kysanou smetanou a plátky avokáda.

Pstruzi s jogurtovou šlehačkou a bylinkami

Ingredience:
4 vykuchané pstruhy (každý 150 – 200 g), 8 lžic kvasného lihového octa, sůl, pepř, bobkový list, 10 zrnek nového koření, 4 lžíce bylinkového octa, 4 velká rajčata, 125 ml šlehačky, 1 balíček ztužovače šlehačky, 2 lžíce jogurtu, 1 lžíce nasekané petrželky, cukr, citronová šťáva, snítky kopru

Postup:
Pstruhy opláchneme pod tekoucí studenou vodou, svážeme do kolečka (pomocí jehly protáhneme hlavou a ocasem silnou nit a zauzlujeme), 8 lžic octa a 125 ml vody zahřejeme k bodu varu a pstruhy octovou vodou pečlivě přelijeme. Ryby vystavíme asi na 5 minut průvanu, aby se zbarvily do modra.

Mezitím si připravíme 1 litr vody, do které dáme 3 lžičky soli, špetku pepře, 1 bobkový list, 10 zrnek nového koření a 4 lžíce bylinkového octa. Vše přivedeme k varu, vložíme pstruhy (jako první ponoříme hlavičku, pstruzi musejí být zcela potopeni). Směs s rybami znovu přivedeme k varu, asi 15 minut povaříme a hrnec odstavíme z plotny. Pstruhy v nálevu necháme „dojít“ (vychladnout). Pak ryby upravíme na oválnou místu a uložíme do chladu.

Omyjeme a rozpůlíme 4 velká rajčata, řeznou stranou dolů je položíme na papírovou utěrku nebo ubrousek, aby dobře vykapala.

Připravíme si jogurtovou šlehačku s bylinkami: šlehačku šleháme asi 30 vteřin, vsypeme 1 balíček ztužovače a vyšleháme dotuha.

Zlehka vmícháme 2 lžíce jogurtu, 1 lžíci najemno nasekané pažitky, 1 lžíci nasekané petrželky, pepř, cukr, sůl a citronovou šťávu podle chuti. Jogurtovou šlehačkou s bylinkami naplníme rajčata, upravíme na mísu k pstruhům a ryby dozdobíme plátky citronu a snítkami kopru.

4.12.2010 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Jiří Herman je ředitelem brněnského gymnázia na třídě Kapitána Jaroše už dvacet let.

Ředitel brněnského gymnázia: Nejlepší učitelé končí v počítačových firmách

Martin Kratochvíl.

Týdenní zkrat: Jak si správně vybrat záchod

VÍME PRVNÍ / AKTUALIZOVÁNO

Střelba ve vlaku do Adamova: Spolucestující zabil známého, trať hodiny stála

/FOTOGALERIE/ Kolaps cestujícího a zastavení vlaku. Houfy policistů, výslechy svědků. Tak vypadala jízda pátečního vlaku z Brna do Adamova, který se na cestu vydal po desáté večerní. Jeho jízda skončila v Bílovicích nad Svitavou nedaleko za Brnem. Kolabující cestující byl totiž zastřelen.

VIDEO: Za 45 minut 260 gramů másla

Jak na vlastní máslo? To jsme si vyzkoušeli v redakci Deníku.

Španělská vláda opět zasahuje. Převzala kontrolu nad katalánskou policií

Španělské úřady se rozhodly zasáhnout i do vedení nad katalánskou policií. Jednají tak ve snaze překazit referendum o nezávislosti, který vláda považuje za nelegální. V době očekávaného konání bude tedy muset katalánská policie poslouchat příkazy z Madridu. V sobotu o tom rozhodlo ministerstvo vnitra.

Němci rozhodují o složení nového parlamentu. Obhájí post kancléřka Merkelová?

Úderem osmé hodiny se otevřelo více než 73 tisíc volebních místností. Němci mají deset hodin na to, aby do volebních uren odevzdali svůj hlas a rozhodli tak o budoucím složení Spolkového sněmu.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení