VYBERTE SI REGION

Štědrovečerní menu: Klasika či překvapení?

Smažený kapr s bramborovým salátem a rybí polévka patří k tradičním pokrmům servírovaným na českých štědrovečerních tabulích. V očích řady stolovníků ho může nahradit leda tak krůtí, kuřecí nebo vepřový řízek.

4.12.2010
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: shutterstock

Současná kuchyně ovšem nabízí řadu variant a bylo by škoda jich nevyužít. Proč by na vánočním stole musela být ryba? Stačí povolit uzdu fantazii a překvapit rodinu a přátele netradičním pojetím svátečního menu.

Kachní prsa v medu

Ingredience:
2 kachní prsa, 2 lžíce másla, 1 lžíce slunečnicového oleje, 2–3 čajové lžičky sójové omáčky, pepř, 5–6 lžic medu, americké brambory.

Postup:
Kachní prsa omyjeme, osušíme, odstraníme kůži. Na pánvi rozpustíme 1 polévkovou lžíci másla a olej, kachní prsa opečeme z každé strany asi 2 minuty. Přidáme sójovou omáčku a pepř a z každé strany opékáme další 3 minuty. Vyjmeme z pánve, zabalíme do alobalu a necháme odpočinout. Kachní prsa po 10 minutách vyjmeme z alobalu, přelijeme z každé strany jednou polévkovou lžicí medu a 1 minutu grilujeme v rozehřáté troubě. Servírujeme s americkými brambory.

Ryba se zeleninou a křenem

Ingredience:
80 dkg naporcovaného kapra, 15 dkg kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel), 1 cibule, 3 lžíce jemně nastrouhaného křenu, celý pepř, nové koření, bobkový list, sůl, máslo

Postup:
Očištěnou kořenovou zeleninu nastrouháme na hrubém struhadle, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, 2 zrnka pepře a nového koření, bobkový list, osolíme, zalijeme asi ½ litru vody a krátce svaříme. Pak přidáme osolené porce kapra, které asi 10 minut povaříme. Jednotlivé porce klademe na nahřáté talíře, přelijeme je rozpuštěným máslem, poklademe přecezenou zeleninou a posypeme strouhaným křenem. Podáváme s vařenými brambory a zeleninovým salátem.

Mořské ryby na červeném víně

Ingredience:
1 a ½ kg mořských ryb, ½ kg cibule, ½kg rajských jablíček, 1 dl olivového oleje, 2 dl červeného vína (polosuché), 2 lžičky sladké mleté papriky, sůl, pepř

Postup:
Ryby dobře omyjeme, osolíme a necháme odležet. Na rozpáleném oleji orestujeme cibuli, až zesklovatí, a přidáme oloupaná, na kousky nakrájená rajčata. Směs osolíme, opepříme, přidáme mletou papriku, podlijeme sklenicí vína a dusíme, až šťáva zhoustne. Ryby naskládáme do pekáče, zalijeme směsí a pečeme 30 minut při 180 stupních Celsia.

Kapr po mexicku

Ingredience:
800 g naporcované ryby, 250 ml salsy (podle chuti jemné nebo ostré), 125 g čedaru, 50 g kukuřičných tortilla chipsů, 1 avokádo, 100 g kysané smetany, tuk na vymaštění formy

Postup:
Troubu předehřejeme na 200 stupňů Celsia, nízkou formu na nákypy vymažeme tukem. Rybu omyjeme, osušíme a jednotlivé porce vedle sebe naskládáme do připravené formy. Čedar nastrouháme. Rybu potřeme salsou a posypeme nastrouhaným sýrem. Navrch posypeme ještě rozdrobenými tortilla chipsy a dáme asi na 20 minut péct do vyhřáté trouby.

Avokádo oloupeme, odstraníme pecku a dužinu nakrájíme na tenčí plátky. Zapečenou rybu na talíři ozdobíme salsou, kysanou smetanou a plátky avokáda.

Pstruzi s jogurtovou šlehačkou a bylinkami

Ingredience:
4 vykuchané pstruhy (každý 150 – 200 g), 8 lžic kvasného lihového octa, sůl, pepř, bobkový list, 10 zrnek nového koření, 4 lžíce bylinkového octa, 4 velká rajčata, 125 ml šlehačky, 1 balíček ztužovače šlehačky, 2 lžíce jogurtu, 1 lžíce nasekané petrželky, cukr, citronová šťáva, snítky kopru

Postup:
Pstruhy opláchneme pod tekoucí studenou vodou, svážeme do kolečka (pomocí jehly protáhneme hlavou a ocasem silnou nit a zauzlujeme), 8 lžic octa a 125 ml vody zahřejeme k bodu varu a pstruhy octovou vodou pečlivě přelijeme. Ryby vystavíme asi na 5 minut průvanu, aby se zbarvily do modra.

Mezitím si připravíme 1 litr vody, do které dáme 3 lžičky soli, špetku pepře, 1 bobkový list, 10 zrnek nového koření a 4 lžíce bylinkového octa. Vše přivedeme k varu, vložíme pstruhy (jako první ponoříme hlavičku, pstruzi musejí být zcela potopeni). Směs s rybami znovu přivedeme k varu, asi 15 minut povaříme a hrnec odstavíme z plotny. Pstruhy v nálevu necháme „dojít“ (vychladnout). Pak ryby upravíme na oválnou místu a uložíme do chladu.

Omyjeme a rozpůlíme 4 velká rajčata, řeznou stranou dolů je položíme na papírovou utěrku nebo ubrousek, aby dobře vykapala.

Připravíme si jogurtovou šlehačku s bylinkami: šlehačku šleháme asi 30 vteřin, vsypeme 1 balíček ztužovače a vyšleháme dotuha.

Zlehka vmícháme 2 lžíce jogurtu, 1 lžíci najemno nasekané pažitky, 1 lžíci nasekané petrželky, pepř, cukr, sůl a citronovou šťávu podle chuti. Jogurtovou šlehačkou s bylinkami naplníme rajčata, upravíme na mísu k pstruhům a ryby dozdobíme plátky citronu a snítkami kopru.

4.12.2010 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

Ústavní soud ve středu rozhodne o stížnosti vyhoštěného Iráčana

Brno - Ústavní soud (ÚS) ve středu vyhlásí nález s přímou vazbou na uprchlickou krizi a právní úpravu azylu v Česku. Rozhodne o stížnosti Iráčana zajištěného loni v listopadu a brzy poté vyhoštěného do vlasti. České orgány se podle stížnosti vůbec nezabývaly jeho obavami z mučení a násilí. Policie údajně také nezohlednila jeho úmysl požádat o mezinárodní ochranu.

Při náletech v syrské provincii Idlib zahynulo nejméně 46 lidí

Damašek - Při několika náletech v syrské provincii Idlib, ovládané z velké části povstalci, zahynulo dnes nejméně 46 lidí. Většina mrtvých jsou civilisté, uvedli opoziční aktivisté ze Syrské organizace pro lidská práva (SOHR), která situaci v zemi monitoruje z Británie.

Z izraelského nákupu ponorek prý bude profitovat i Írán

Tel Aviv - Aféra kolem nákupu dalších tří ponorek pro izraelskou armádu nabrala nové obrátky. Objevily se totiž informace, že v německé společnosti ThyssenKrupp, která je měla dodat, má podíl i úhlavní nepřítel židovského státu Írán. Informovala o tom agentura AFP.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies