Deník
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Velikonoční cukroví

Přinášíme vám recepty na velikonoční cukroví.

15.4.2011
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: archiv Deníku

Velikonoční cukroví

Ingredience:
Těsto: 750 g hladné mouky, 250 g cukr moučky, 500 g másla, celé vejce + 2 žloutky, citronová kůra, vanilkový cukr. Z uvedených surovin vypracujeme těsto a dáme odpočinout do lednice do druhého dne.

Krém: 400 g moučkového cukru, 4 vejce, 400 g másla.

Postup:
Vejce a cukr šleháme ve vodní lázni do zhoustnutí. Po vychladnutí na teplotu lidského těla přidíáváme na kousky pokrájené, změklé, máslo a vyšleháme hladký krém.

Rozdělíme na několik dílu, podle toho, kolik druhů pečiva se rozhodneme vyrobit (v mém případě to bylo 4 varianty) a ochutíme podle libosti a chuti.

Například rozemletými mandlemi, kávou, čokoládou apod.

Falešný marcipán

Ingredience:
100 g sušeného mléka (Laktino - polotučné), 100 g moučkového cukru, 100 g medu, trochu oleje

Z uvedených surovin vypracujeme hmotu v konzistenci plastelíny. Rozdělíme na několik dílů,podle toho jaké barvy potřebujeme pro vyrobení ozdůbek.

Hmotu propracujeme v ruce. Teplo hmotu zvláčňuje, takže pořádně prohněteme v rukou. Lepí-li se přidáme trochu cukru, případně i sušeného mléka.

Praská-li, přidáme trochu vody, ale opatrně, někdy stačí, když si jen namočíme ruce a vlhkýma hmotu ještě prohněteme. No a pak ze hmoty modelujeme různé ozdůbky podle fantazie a zručnosti, nebo vyválíme na plát a vykrajujeme ozdůbky malými vykrajovátky.

Nadívané pikantní olivy

Ingredience:
Na 40 oliv 50 g krémového sýru, 3 zelené šalotky, posekané 1/2 lžičky papriky, 40 (350 g) velkých vypeckovaných zelených oliv nadívaných kapií, 400 g plátků pikantního salámu (menší v objemu).

Postup:
Rozmixujeme sýr, šalotky a papriku do hladka. Vložíme směs do cukrářského sáčku s malou hladkou násadkou, nebo do plastického sáčku s ustřihnutým malým kouskem růžku. Naplníme olivy tak, aby se kapie do nich zatlačila.

Přeložíme salámové plátky napůl a zatočime je kolem oliv. Zajistime je párátkem a poskládáme na mísu.

Maminčiny větrníčky

Ingredience:
1/4 l mléka, 10 dkg másla, 23 dkg mouky (já použila hladkou), 6 vajec, sůl.

Postup:
Mléko s máslem svaříme ve vodní lázni. Když se směs začne vařit, přisypeme za stálého míchání mouku. Až se těsto odděluje od kastrolu a utvoří hrudku, odstavíme a necháme chvíli vychladnout. Posléze postupně zapracujeme všech 6 vajec.

Vychladlým těstem naplníme sáček s širší hvězdičkou a na plech s pečicím papírem nastříkáme větrníčky. Pečeme ve středně vyhřáté troubě do zlatova.

Než větrníčky vychladnou, nachystáme si brynzový krém:
• 12 dkg másla a 18 dkg brynzy ušleháme dohromady a podle potřeby dosolíme.
• Větrníčkům odřízneme vršky a naplníme. Přiklopíme zpět špičku větrníčku.

Kuřecí bábovka

Ingredience:
10 kuřecích prsních řízků, 250 g anglické slaniny nakrájené na tenké plátky, 4 vejce, 2 nožičky, klobásy, 150 g tvrdého sýra, 1 velká cibule, sůl, mletý pepř, 2 lžíce zelených bylinek (petrželka, pažitka, …), 1 vrchovatá lžíce hořčice (druh dle chuti), 1 lžíce oleje

Postup:
Na rozpáleném oleji osmažíme nadrobno pokrájenou cibuli dozlatova, přidáme celá vejce, osolíme, opepříme a umícháme řídkou smaženici. Vmícháme do ní hořčici a bylinky.

Z papíru na pečení nastříháme 5 obdélníků, zmačkáme, namočíme a vymačkáme z nich vodu (tím se stane papír poddajnější). Vysteleme jimi bábovkovou formu tak, aby část papíru přečnívala přes okraj formy ven. Řízky lehce naklepeme, osolíme, opepříme.

Na papír ve formě rozložíme plátky slaniny a na ně plátky masa. Na dno urovnáme vaječnou smaženici, na kterou položíme podélně rozpůlené klobásky.

Zasypeme je nahrubo nastrouhaným sýrem. Přikryjeme vrstvou masa a poklademe ho plátky slaniny. Vyčnívající papír přehneme na bábovku, obsah dobře upěchujeme a takto „zabalené“ vložíme do trouby vyhřáté na 230°C. Pečeme 1 hodinu, 15 minut před dopečením papír z povrchu bábovky odklopíme.

Necháme chvíli vychladnout a pak vyklopíme a opatrně sloupneme papír.

Podáváme teplé s libovolně upravenými bramborami nebo studené jako součást obložené mísy.

Košíčky k vínu

Ingredience:
listové těsto, pomazánky dle chuti (můžou být i koupené) na ozdobu dle fantazie.....paprika, oliva, cibulka, sterilovaná zelenina, rajče.....

Postup:
Listové těsto vyválíme na výšku 2 centimetrů, vykrájíme malou skleničkou kolečka, potřeme vajíčkem a dáme upéct. Po vychladnutí kolečka propíchneme, naplníme pomazánkami, ozdobíme a podáváme jako pohoštění.

15.4.2011 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Miloš Zeman a Jiří Ovčáček.
AKTUALIZOVÁNO
8 13

Zeman nadále tvrdí, že jeho výjezdy do krajů nejsou volební kampaň

Ponorka Nautilus postavená Dánem Peterem Madsenem
AKTUALIZOVÁNO
4

Tělo novinářky z Madsenovy ponorky někdo záměrně rozřezal a potopil

Babiš na další nahrávce: „Copak Sobotka s Haškom může řídit tuto zemi?“

/AUDIONAHRÁVKA/ Krátce před vznikem hnutí ANO, v roce 2012, se Andrej Babiš rozhovořil o svých názorech na politické elity a vztazích s nimi. Nahrávku získali reportéři Českého rozhlasu (ČRo) a zazní na ní i to, proč majitel Agrofertu vstoupil do politiky.

Minimální mzda roste. Tisícům lidí kvůli tomu zdraží pojistné

Sobotkova vláda tlačí na vyšší výdělky. Pro studenty, maminky či brigádníky je to ale danajský dar. Zaplatí stovky korun navíc. 

Netradiční VIP louka v centru Ostravy budí pozornost. Proč?

/FOTOGALERIE/ Květinový experiment v ostravských Komenského sadech budí zaslouženou pozornost nejen obyvatel města, ale také jeho návštěvníků. Kolem VIP louky budou i koně chodit „po špičkách“.

Nominujte Deník v anketě Křišťálová Lupa 2017!

Nominujte Deník.cz do ankety českého internetu Křišťálová Lupa 2017! Díky vám bude mít Váš regionální Deník šanci dostat se do finálního hlasování v kategorii "Zpravodajství".

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení