VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Velikonoční cukroví

Přinášíme vám recepty na velikonoční cukroví.

15.4.2011
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: archiv Deníku

Velikonoční cukroví

Ingredience:
Těsto: 750 g hladné mouky, 250 g cukr moučky, 500 g másla, celé vejce + 2 žloutky, citronová kůra, vanilkový cukr. Z uvedených surovin vypracujeme těsto a dáme odpočinout do lednice do druhého dne.

Krém: 400 g moučkového cukru, 4 vejce, 400 g másla.

Postup:
Vejce a cukr šleháme ve vodní lázni do zhoustnutí. Po vychladnutí na teplotu lidského těla přidíáváme na kousky pokrájené, změklé, máslo a vyšleháme hladký krém.

Rozdělíme na několik dílu, podle toho, kolik druhů pečiva se rozhodneme vyrobit (v mém případě to bylo 4 varianty) a ochutíme podle libosti a chuti.

Například rozemletými mandlemi, kávou, čokoládou apod.

Falešný marcipán

Ingredience:
100 g sušeného mléka (Laktino - polotučné), 100 g moučkového cukru, 100 g medu, trochu oleje

Z uvedených surovin vypracujeme hmotu v konzistenci plastelíny. Rozdělíme na několik dílů,podle toho jaké barvy potřebujeme pro vyrobení ozdůbek.

Hmotu propracujeme v ruce. Teplo hmotu zvláčňuje, takže pořádně prohněteme v rukou. Lepí-li se přidáme trochu cukru, případně i sušeného mléka.

Praská-li, přidáme trochu vody, ale opatrně, někdy stačí, když si jen namočíme ruce a vlhkýma hmotu ještě prohněteme. No a pak ze hmoty modelujeme různé ozdůbky podle fantazie a zručnosti, nebo vyválíme na plát a vykrajujeme ozdůbky malými vykrajovátky.

Nadívané pikantní olivy

Ingredience:
Na 40 oliv 50 g krémového sýru, 3 zelené šalotky, posekané 1/2 lžičky papriky, 40 (350 g) velkých vypeckovaných zelených oliv nadívaných kapií, 400 g plátků pikantního salámu (menší v objemu).

Postup:
Rozmixujeme sýr, šalotky a papriku do hladka. Vložíme směs do cukrářského sáčku s malou hladkou násadkou, nebo do plastického sáčku s ustřihnutým malým kouskem růžku. Naplníme olivy tak, aby se kapie do nich zatlačila.

Přeložíme salámové plátky napůl a zatočime je kolem oliv. Zajistime je párátkem a poskládáme na mísu.

Maminčiny větrníčky

Ingredience:
1/4 l mléka, 10 dkg másla, 23 dkg mouky (já použila hladkou), 6 vajec, sůl.

Postup:
Mléko s máslem svaříme ve vodní lázni. Když se směs začne vařit, přisypeme za stálého míchání mouku. Až se těsto odděluje od kastrolu a utvoří hrudku, odstavíme a necháme chvíli vychladnout. Posléze postupně zapracujeme všech 6 vajec.

Vychladlým těstem naplníme sáček s širší hvězdičkou a na plech s pečicím papírem nastříkáme větrníčky. Pečeme ve středně vyhřáté troubě do zlatova.

Než větrníčky vychladnou, nachystáme si brynzový krém:
• 12 dkg másla a 18 dkg brynzy ušleháme dohromady a podle potřeby dosolíme.
• Větrníčkům odřízneme vršky a naplníme. Přiklopíme zpět špičku větrníčku.

Kuřecí bábovka

Ingredience:
10 kuřecích prsních řízků, 250 g anglické slaniny nakrájené na tenké plátky, 4 vejce, 2 nožičky, klobásy, 150 g tvrdého sýra, 1 velká cibule, sůl, mletý pepř, 2 lžíce zelených bylinek (petrželka, pažitka, …), 1 vrchovatá lžíce hořčice (druh dle chuti), 1 lžíce oleje

Postup:
Na rozpáleném oleji osmažíme nadrobno pokrájenou cibuli dozlatova, přidáme celá vejce, osolíme, opepříme a umícháme řídkou smaženici. Vmícháme do ní hořčici a bylinky.

Z papíru na pečení nastříháme 5 obdélníků, zmačkáme, namočíme a vymačkáme z nich vodu (tím se stane papír poddajnější). Vysteleme jimi bábovkovou formu tak, aby část papíru přečnívala přes okraj formy ven. Řízky lehce naklepeme, osolíme, opepříme.

Na papír ve formě rozložíme plátky slaniny a na ně plátky masa. Na dno urovnáme vaječnou smaženici, na kterou položíme podélně rozpůlené klobásky.

Zasypeme je nahrubo nastrouhaným sýrem. Přikryjeme vrstvou masa a poklademe ho plátky slaniny. Vyčnívající papír přehneme na bábovku, obsah dobře upěchujeme a takto „zabalené“ vložíme do trouby vyhřáté na 230°C. Pečeme 1 hodinu, 15 minut před dopečením papír z povrchu bábovky odklopíme.

Necháme chvíli vychladnout a pak vyklopíme a opatrně sloupneme papír.

Podáváme teplé s libovolně upravenými bramborami nebo studené jako součást obložené mísy.

Košíčky k vínu

Ingredience:
listové těsto, pomazánky dle chuti (můžou být i koupené) na ozdobu dle fantazie.....paprika, oliva, cibulka, sterilovaná zelenina, rajče.....

Postup:
Listové těsto vyválíme na výšku 2 centimetrů, vykrájíme malou skleničkou kolečka, potřeme vajíčkem a dáme upéct. Po vychladnutí kolečka propíchneme, naplníme pomazánkami, ozdobíme a podáváme jako pohoštění.

15.4.2011 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto.
1 15

Super plat za práci na páse nabízí měsíce. Málokdo to ale vydrží dlouho

Ilustrační foto.
5

Britský parlament se stal terčem kyberútoku, poslanci byli bez mailů

AKTUALIZOVÁNO

Policie evakuovala obchodní centrum ve Zlíně. Poplach vyvolala fotopast

/VIDEO/ Podezřelý, nebezpečně vypadající předmět ve zkušební kabince v obchodním centru ve Zlíně – Malenovicích vyhnal v sobotu krátce před polednem tři stovky zaměstnanců a zákazníků před budovu. Nakonec se ukázalo, že jde o fotopast, kterou si doma někdo vyrobil.

Faráře na Slovensku vyhodili za názory o homosexuálech, dnes káže v Šumperku

Slovenskými médii rezonuje případ evangelického faráře Jakuba Pavlúse. Poté, co se šestadvacetiletý kněz z Turan u Martina zastal homosexuálních manželství, biskupové jeho pracovní poměr ukončili. Své nové působiště našel v Šumperku.

Tropické počasí vydrží i příští týden, teploty atakují 35 stupňů

Zbytek června bude nadprůměrně horký a deštivý. Příští týden teploty vystoupají až na 35 stupňů. V červenci se teploty vrátí k dlouhodobému průměru, ale aspoň z počátku bude dále velmi deštivo. 

Nehádejme se o kvóty, řekl německý ministr. Zaorálek mu český postoj vysvětlil

Evropská unie by měla řešit, jak snížit příliv uprchlíků, ne vést spory o uprchlické kvóty. Při své návštěvě Prahy to dnes na tiskové konferenci řekl německý ministr zahraničí Sigmar Gabriel.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies