Aspik s vejcem a chřestem

Ingredience:
6 lupínků bílé želatiny, 1/2 drůbežího vývaru, 0,5 dcl suchého sherry, 4 vejce, 400 g uvařeného mladého chřestu, hrstičku nadrobno nasekaných čerstvých bylinky (např. pažitka, petržel, mladé kopřivy).

Postup:
Želatinu zalijeme studenou vodou. Ohřejeme drůbeží vývar a přidáme sherry, přimícháme želatinu a přidáme nasekané bylinky. Připravíme si formičky (nejlépe menší a kulaté), do nich vlijeme malé množství želatiny, tak aby vytvořilo ve formě první vrstvu a dáme ztuhnout do ledničky. Uvaříme vejce natvrdo, oloupeme a nakrájíme na kolečka. Rychle, vhozením do vařící vody uvaříme i chřest, který zchladíme. Vyndáme z lednice formičky a na první vrstvu klademe kolečka vajec, bylinky a chřest, až zaplníme celou formu, zalijeme vše želatinou a dáme do ledničky vychladnout na 2 - 3 hodiny. Podáváme jako lehkou večeři, nebo vydatnou snídani s čerstvou zeleninou a pečivem.

Pštrosí vejce s bramborovu kaší

Ingredience:
6 vajec, 500 g míchaného mletého masa (směs hovězího a vepřového), sůl, 2 hrsti strouhanky, strouhanka na podsypávání, olej na smažení, 500 g brambor, kousek másla, 1 dl mléka.

Postup:
Uvařte 4 vejce natvrdo a oloupejte je. Zároveň dejte vařit oloupané a osolené brambory, nakrájené na malé kostičky. Mleté maso dejte do misky, osolte, přiklepněte k němu dvě syrová vejce, podle potřeby přidávejte strouhanku a vytvořte pevné těsto.

Vezměte asi čtvrtinu masa a vytvarujte z něj placičku. Doprostřed placičky dejte celé oloupané vajíčko a maso kolem něj obalte. Hotový plněný karbanátek obalte ve strouhance. Na pánvi rozpalte dostatečnou vrstvu oleje a karbanátek ze všech stran osmažte dozlatova, zdravější varianta je upéct je trochu podlité v troubě (při 180 stupních asi 15 minut). Z hotových brambor slijte vodu, přidejte kousek másla a mléko a ručním šlehačem z nich ušlehejte bramborovou kaši. A můžete podávat!

Rajčatový salát s vajíčky

Ingredience:
Na 2 porce k večeři (nebo 4 svačinové) potřebujete: 4 velká rajčata, 4 vajíčka, 1 větší cibuli, 200 g zakysané smetany, 100 g majonézy, sůl, pepř, pažitku, 2 lžíce octa, 1 vrchovatou lžičku moučkového cukru.

Postup:
Vajíčka uvařte natvrdo, oloupejte je a přes kolečko na brambory je protlačte do misky. Rajčata nakrájejte na malé kousky a přidejte je do mísy k vajíčkům, stejně jako nadrobno nakrájenou cibuli.

V jiné misce připravte zálivku: smíchejte zakysanou smetanu, majonézu, trochu mletého pepře, špetku soli, nasekanou pažitku, ocet a moučkový cukr.

Zálivku ochutnejte a podle potřeby ještě dochuťte solí, octem nebo cukrem.

Pikantní guláš s vařenými vejci

Ingredience:
2 velké cibule, 3 stroužky česneku, 4 brambory, velkou hrst sušených hub (já použila jidášovo ucho), 4 velká rajčata, 2 čerstvé červené chilli papričky, lžičku kari, lžičku grilovacího koření, půl lžičky cayennského pepře, 4 lžíce rajčatového protlaku, olej, sůl, 8 vajec, 2 sáčky rýže.

Postup:
Nejdřív převařte asi litr vody a zalijte jí sušené houby, aby změkly. V asi třílitrovém hrnci rozpalte trochu oleje a vhoďte do něj nakrájenou cibuli a prolisovaný česnek. Chvíli restujte, pak přidejte na kostičky nakrájené brambory a spařené houby, osolte a zase chvíli restujte. Pak do hrnce vložte na kostičky nakrájená rajčata, nasekané chilli papričky, kari, grilovací koření, cayennský pepř, vše promíchejte a zalijte vodou z hub. Podle chuti přidejte ještě trochu soli a rajčatový protlak, aby guláš dostal lepší barvu.

Hrnec přiklopte pokličkou a na mírném ohni vařte asi 10–15 minut, dokud brambory a houby nebudou hotové. Propláchnuté sáčky s rýží vložte do dvou litrů vroucí vody a uvařte je. Osm vajec uvařte natvrdo, oloupejte, podélně překrojte na poloviny a z obou stran orestujte na pánvi na troše oleje. Na talíř naservírujte hotovu rýži a na každou porci dvě vajíčka (4 orestované půlky) zalitá gulášem.

Vaječná tlačenka

Ingredience:
5 vajec, 330 ml míchané sterilizované zeleniny, 1 kostka bujónu, 1 bal. želatiny, 150 g šunky, 1 cibule, 250 g tatarské omáčky, 1 dcl vody, salát.

Postup:
Vejce uvaříme natvrdo, necháme vychladnout a nadrobno nakrájíme. Přidáme na kostičky nakrájenou cibuli. Sterilizovanou zeleninu scedíme a nadrobno nasekáme. Šunku nakrájíme na čtverečky. Vše spolu smícháme a zalijeme tatarskou omáčkou. Ke šťávě ze zeleniny přidáme kostku bujónu, přilijeme vodu a převaříme. Do vlažné tekutiny vložíme želatinu. Vše smícháme dohromady. Do formy srnčího hřbetu dáme průhlednou potravinovou fólii, vylijeme celou směs a necháme alespoň 4 hodiny v chladničce ztuhnout. Po ztuhnutí vyklopíme a nakrájíme na plátky.

Vejce pod sklem

Ingredience:
8 dcl vody, 1 a půl sáčku potravinářské želatiny, 100 g šunky, 2 vejce uvařené natvrdo, 1 červená kapie, 4 lžíce sterilizovaného hrášku, 4 lžíce sterilizovaných žampionů, 1 a půl lžíce citronové šťávy, 1 lžičku cukru, bílý pepř, sůl.

Postup:
Želatinu necháme nabobtnat ve vodě a za stálého míchání ji rozpustíme ve vodní lázni. Přidáme citronovou šťávu, cukr, trochu soli a bílý pepř. Všechno necháme důkladně rozpustit. Pak si připravíme čtyři kelímky a na dno nalijeme tenčí vrstvu želatiny. Když ztuhne, rozložíme na ni plátky žampionů a přelijeme další vrstvou želatiny. Po ztuhnutí na ni rozložíme hrášek a znovu zalijeme želatinou. Do další vrstvy navrstvíme po celé ploše nudličky šunky, mezi ně poloviny nakrájených vajíček žloutky nahoru a přidáme kousky kapie. Zalijeme vrstvou želatiny a necháme ztuhnout.

Obalovaná vejce

Ingredience:
4 porce: 4 vejce, 15 dkg mletého telecího masa, 10 dkg mletého vepřového masa, 1/2 vejce nebo bílek, 1/2 šálku strouhanky, 1 šálek mléka, mletý pepř, sůl.

Na obalení: 1 vejce, 1 šálek strouhanky, tuk.

Postup:
Maso osolíme, propracujeme s bílkem, strouhankou, mlékem a kořením. Vejce uvařená natvrdo obalíme do sekané směsi a uděláme válečky na koncích ploché. Obalíme ve vejci a strouhance a usmažíme v horkém tuku. Rozkrojíme, postavíme rovným koncem na mísu a ozdobíme salátem a rajčaty.

Vejce v kari kabátku

Ingredience:
7 velkých vajec, 1 lžíce olivového oleje, 1 cibule, 250 g mrkve, 2 lžíce kari pasty, 200 g strouhanky, 85 g oříšků kešu, sůl a pepř.

Postup:
Šest vajec dáme do studené vody a přivedeme ji k varu. Vaříme 5 minut, pak vajíčka rychle zchladíme pod studenou vodou a opatrně oloupeme. Olej rozpálíme a asi 5 minut smažíme nadrobno nakrájenou cibulku, až začne vláčnět. Přidáme najemno nastrouhanou mrkev a opékáme ještě 10 minut.

Vmícháme kari pastu a přisypeme strouhanku. Sejmeme ze sporáku a necháme směs vychladnout. Přidáme zbylé vejce, osolíme a okořeníme mletým černým pepřem. Směs rozdělíme na 6 dílů a obalíme jí vařené vejce. Pracujeme rukama namočenýma ve studené vodě. Nakonec vejce obalíme v jemně nasekaných kešu oříšcích. Troubu rozpálíme na 190°C. Obalená vejce položíme na plech pokrytý pečícím papírem a pečeme je, až budou pěkně křupavá, trvá to asi 20 minut. Potom je vyjmeme z trouby a velmi ostrým nožem rozpůlíme.

Mňamka vejce

Ingredience:
4 natvrdo uvařená vejce, 200 g konzervovaného krabího masa, 2-3 lžíce majonézy a 3 lžíce majonézy na polití vajec, sůl, pepř, petrželka a kapie na ozdobu.

Postup:
Vidličkou rozdělíme krabí maso na lupínky, smícháme ho se 2-3 lžícemi majonézy a ochutíme. Vajíčka oloupeme a odřízneme malý kousek zespodu z vajíček tak, aby stála. Každé vejce postavíme samostatně na talířek a polijeme je majonézou nebo aspikovou majonézou.

Když je majonéza úplně ztuhlá, položíme kolem vajec krabí maso. Každé vejce ozdobíme petrželkou a kouskem kapie. Podáváme dobře vychlazené.

Sardinková vajíčka

Ingredience:
1 lžíce hořčice, 1 konzerva sardinek v oleji, 150 g másla, 6 vajec uvařených natvrdo, sůl.

Postup:
Uvařená vejce oloupeme, podélně rozkrojíme a vyjmeme žloutky. Máslo napěníme a promícháme s prolisovanými žloutky a olejovkami. Ochutíme solí a hořčicí. Hmotu vložíme do sáčku s trubičkou a ozdobně nastříkáme do prázdných vaječných půlek.

Sardinková vejce podáváme vychlazené a jako přílohu zvolíme bílé pečivo.

Vejce v bylinkách

Ingredience:
4 porce, na osobu asi 340 kcal: 6 vajec, 200 g zakysané smetany, 125 g jogurtu (3,5 % tuku), 175 g kyselého mléka, 1 lžička citron. šťávy, 1 lžíce slunečnicového oleje, mražené bylinky do zelené omáčky, 1 1/2 lžičky bylinkové soli, po 1/2 červené, zelené a žluté papriky, zelené a černé olivy, rajčata, 1 lžička papriky

Postup:
Uvařená vejce oloupeme. Zakysanou smetanu smícháme s jogurtem, zakysaným mlékem, citronovou šťávou, olejem, bylinkami a bylinkovou solí.

Vmícháme 1 posekané vejce. Omáčku vlijeme do nízké formy. Ostatní vejce podélně rozkrojíme a rozložíme na bylinkovou omáčku. Papriku omyjeme a očistíme, nakrájíme na úzké nudličky a poklademe mezi vejce. Na párátka napícháme po jedné olivě a ozdobíme jimi 6 vaječných půlek. Koktejlová rajčata omyjeme a osušíme, rozpůlíme a ozdobíme jimi zbývající vejce.

Nakládaná vejce

Ingredience:
8 natvrdo uvařených vajec, 4 stroužky česneku, půlka červené papriky, snítka čerstvého kopru nebo jiné zelené bylinky.

Nálev: 7 dl vody, 1,5 dl octa, 1 - 2 lžíce cukru, 1 lžička soli, 5 kuliček černého pepře, 1/2 kávové lžičky hořčičných semínek, bobkový list.

Postup:
Vejce oloupeme, urovnáme do sklenice s uzávěrem a proložíme proužky červené papriky, plátky česneku a kousky čerstvého kopru nebo jiné bylinky.

Nálev svaříme, necháme prochladnout a ještě vlažným zalijeme vejce. Sklenici dobře uzavřeme a necháme v chladničce odležet aspoň 3 dny.

Nakládaná vejce můžeme použít na chlebíčky, studené mísy nebo je obložíme nakládanou zeleninou, pokapeme majonézou a se slanými rohlíky podáváme jako rychlou pikantní večeři.

Vejce z Vídně

Ingredience:
4 vařená vejce, 50 g hříbků nebo žampionů, 50 g uzeného jazyka, 50 g šunky, 2 sardelové řezy nebo, sardelová očka, 1/2 menší cibule, 1 PL másla nebo oleje, mletý pepř, sůl, citronová šťáva, zelená petrželka, červená kapie na ozdobení.

Postup:
Vařená vejce překrojíme na půlky, žloutky vyjmeme. Smícháme je s drobně pokrájenými houbami, které jsme podusili na cibuli, přidáme pokrájenou šunku a uzený jazyk. Dále přidáme drobně pokrájené sardelové řezy nebo 2 očka. Promícháme, ochutíme solí, mletým pepřem, případně přidáme citronovou šťávu.

Touto směsí naplníme půlky vařených bílků a ozdobíme. Zdobit můžeme okurkou, sterilovanou cibulkou, kapií, sardelovým očkem, zelenou snítkou petržele.

Vejce po mexicku

Ingredience:
6 porcí: 12 na tvrdo uvařených vajec, 4 lžíce majonézy 1 lžíce pomletého římského kmínu 1 lžíce kaparů 1 lžíce pikantní hořčice 1/2 lžičky soli, nebo podle potřeby 1 lžíce na jemno posekané jalopeno papričky, nebo podobné pálivé 1 lžička sušených, rozdrcených chili papriček snítky koriandru setého (cilantro), nebo petrželky na ozdobu.

Postup:
Vejce napůl podélně rozkrojíme a opatrně vyjmeme žloutky. Utřeme žloutky s majonézou a ostatními ingrediencemi, až na koriandr. Cukrářským sáček s hvězdičkovou násadkou naplníme a ozdobně naplnit bílky. Ozdobit koriandrem nebo petrželkou.

S našimi recepty se vajíček nepřejíte ani po velikonočních svátcích. Nezapomínejte ale, že důležitá je kvalita zvolených potravin.

Značka KLASA vám pomůže se v záplavě výrobků na trhu orientovat. Přejeme vám dobrou chuť.