Deník
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Velikonoční menu: tradiční i moderní kuchyně

Období půstu před Velikonocemi bylo nekonečné, dlouhých 40 dní.

14.4.2011
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: archiv Deníku

Když konečně o Bílé sobotě půst skončil, podávala se jídla opravdu vydatná. Na svátečně prostřeném stole nesmělo chybět jehněčí maso a vynikající nádivka s mladými jarními kopřivami. Zkuste s námi připravit hostům takové menu, po němž budou paní domu dlouho chválit. Pro zaručený úspěch kuchařského snažení je důležitý především výběr kvalitních potravin.

A ty najdete v obalech, označených značkou kvality KLASA.

Jidášovy oči (polévka)

Ingredience:
10 vajec, 10 krajíčků bílé veky, petrželová nať, 50 g másla, 50 g hladké mouky, 1/8 l masového vývaru, 1/8 l zakysané smetany, 3 lžíce oleje, mletý pepř a sůl

Postup:
Z veky nakrájíme silnější krajíčky. Vydlabeme střídku a oválky z kůrky po obou stranách opečeme v oleji dočervena. Do každého oválku opatrně rozklepneme vejce, posolíme, opepříme a posypeme nasekanou petrželkou.

Pečeme na mírném ohni, až se srazí bílky a ještě horké vložíme do talíře.

V zakysané smetaně rozmícháme mouku, přidáme vývar, povaříme, zjemníme máslem, osolíme, nalijeme na vejce a ihned podáváme.

Velikonoční hlavička (nádivka)

Ingredience:
250 g prorostlého uzeného a 200 g vepřového masa, 8 vajec, 4 žemle, trochu mléka, lžíce nasekané pažitky, talíř nasekaných kopřiv, mletý pepř a sůl, máslo na vymaštění pekáčku.

Postup:
Maso nameleme ve strojku společně s předem namočenými žemlemi, přidáme vejce, nasekanou pažitku, petrželku a kopřivy, ochutíme pepřem a podle potřeby dosolíme. Vložíme do máslem vymaštěného pekáčku a upečeme dočervena.

Jehněčí hřbet v těstíčku

Ingredience:
250 g pšeničné mouky, 250 g netučného tvarohu, 250 g másla, 2 kusy jehněčího hřbetu, 1 kg mangoldu, 250 g tence najených plátků prorostlé anglické slaniny, 4 středně velká masitá rajčata, sůl, pepř, provensálské bylinky, 3–4 stroužky česneku, 3 lžíce stolního oleje, 1 vejce, 1 lžíce mléka.

Na marinádu:
1–2 stroužky česneku, 2 lžíce olivového oleje, 2 lžíce vinného octa, 1 lžičku hořčice.

Postup:
Z mouky, tvarohu, soli a másla připravíme těsto: mouku prosijeme na vál. Tvaroh s částí mouky zpracujeme na hustší kaši. Máslo nakrájíme na kousky, vložíme na kaši, zakryjeme moukou a od středu všechny přísady prohněteme na hladké těsto. Na 2–3 hodiny (případně přes noc) uložíme do chladu.

Jehněčí hřbety vykostíme, odřízneme tuk, maso opláchneme pod tekoucí studenou vodou, osušíme a vždy dva kusy masa ovineme nití. Okořeníme solí, pepřem, provensálskými bylinkami. Oloupeme a prolisujeme 3–4 stroužky česneku a maso jím potřeme. Stolní olej rozehřejeme na pánvi a maso na něm ze všech stran 5–6 minut opékáme. Pak necháme vychladnout a odstraníme nit.

Z mangoldu vyřízneme řapíky, listy důkladně opereme, vložíme je do vody a přivedeme k varu. Vaříme asi 2–3 minuty, pak scedíme, propláchneme studenou vodou a necháme okapat. Řapíky mangoldu opláchneme, nakrájíme na 1/2 centimetru dlouhé nudličky, vložíme do slané vroucí vody a vaříme 2–3 minuty. Necháme okapat.

Oloupeme a prolisujeme 1–2 stroužky česneku, promícháme s olivovým olejem, vinným octem a hořčicí. Osolíme, opepříme, přidáme nudličky mangoldu a necháme uležet. Z poloviny těsta vyválíme čtverec 35x35 centimetrů, po stranách odřízneme 2–3 cm čiroký pruh (dáme ho stranou na zdobení).

Do středu těstového plátu rozdělíme plátky slaniny (asi čtvrtinu celkového množství), zakryjeme 4 listy mangoldu, na ně položíme 2 ze 4 kousků masa, opět zakryjeme 4 listy mangoldu a obložíme plátky slaniny.

Oddělíme zloutek od bílku (žloutek si schováme na potírání), bílek rozšleháme, potřeme jím okraje těsta, těsto přehneme přes maso a hladkou stranou dolů je položíme na plech vypláchnutý vodou. Na povrchu těsta vypíchneme 2 malé otvory, oříznuté proužky těsta spojíme, prohněteme, vyválíme, vykrojíme libovolné obrazce, potřeme je bílkem a nalepíme na povrch těsta. Druhou polovinu těsta zpracujeme stejným způsobem.

Žloutek rozšleháme s 1 lžící mléka, směsí potřeme bochníčky a plech vložíme do předehřáté trouby. Pečeme asi 40 minut. Hotový hřbet necháme vychladnout, vcelku upravíme na oválnou mísu a ozdobíme mangoldem. Zbylé listy mangoldu nakrájíme na nudličky a přidáme k marinovaným mangoldovým řapíkům.

Čtyři středně velká masitá rajčata opereme, osušíme, rozpůlíme, vnitřek vydlabeme a vnitřky poprášíme pepřem.

Marinovaný mangoldový salát dochutíme solí a pepřem, částí naplníme vydlabaná rajčata a upravíme na mísu s masem. Zbytek salátu vložíme do mísy.

Jehněčí kotlety na víně

Ingredience:
600 g jehněčí kotlety (s kostí), sůl, pepř, olivový olej, 1 lžíce pikantního kečupu, 150 ml červeného vína, máslo, 100 g žampionů, 1 větší cibule, 1 paprika kapie.

Postup:
Kotlety naporcujeme a opatrně je hřbetem ruky naklepeme, osolíme a opepříme. Pak zprudka opečeme na olivovém oleji. Takto připravené maso zalijeme červeným vínem (dále pak 100 ml) podléváme horkou vodou a dusíme doměkka.

Na pánvičce rozpustíme asi 2 lžíce másla, na kterém osmahneme na plátky nakrájené žampiony a na kolečka pokrájenou cibuli. Přidáme na proužky nakrájenou kapii, opět trochu přisolíme, přidáme pikantní kečup, polijeme zbylým vínem a ještě chvíli podusíme. Do směsi vložíme kotlety i s výpekem, podáváme s vařenými brambory.

Jarní cibulový salát s kuřecími prsíčky

Ingredience:
200 g kuřecích prsíček (bez kostí), 2 svazky jarních cibulek, 1 svazek ředkviček, 1 velkou cibuli, 2 lžíce stolního oleje, 2 lžíce olivového oleje, 2 lžíce bylinkového octa, 1 kelímek (150 g) zakysané smetany, čerstvě namletý bílý pepř, cukr, sůl, 1–2 lžíce nasekaných zelených natí (například petrželka, pažitka, estragon).

Postup:
Kuřecí prsa omyjeme, osušíme a poprášíme solí a pepřem. Rozehřejeme dvě lžíce stolního oleje, prsíčka na něm z každé strany asi tři minuty opékáme.

Poté necháme vychladnout a maso nakrájíme na plátky. Očistíme jarní cibulky, odřízneme z nich zelenou nať, nakrájíme na kolečka. Osolenou vodu přivedeme k varu, vložíme cibulky, vaříme asi 1 minutu, scedíme a přelijeme studenou vodou.

Zelenou nať z cibulek nakrájíme na tenká kolečka. Ředkvičky opereme, nakrájíme také na kolečka stejně jako jednu cibuli.

Zálivka:
Olivový olej promícháme s bylinkovým octem, solí, čerstvě namletým bílým pepřem a cukrem. Smícháme se zeleninou a necháme 30 minut rozležet. Pak znovu dochutíme solí a pepřem a přidáme plátky kuřecího masa. Smetanu smícháme s nasekanou zelenou natí, osolíme, opepříme a přidáme k salátu.

14.4.2011 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Koncept vysokorychlostního transportního systému Hyperloop. Ilustrační foto.
2 9

Hyperloop porazil rychlovlak. V ekonomické výhodnosti

Do výrobního cyklu dánského piva byla "zapojena" i lidská moč z hudebního festivalu.

VIDEO: Ani kapku nazmar! Dánové uvařili „urinální“ pivo Pisner

AUTOMIX.CZ

GALERIE: Nejvtipnější pomsty za špatné parkování. Někdy je trest až krutý

Zaparkování auta je poměrně jednoduchý úkon, který ale někteří jedinci dokážou odfláknout vrcholným způsobem. Ať už jde o nedostatek trpělivosti, zkušeností nebo čistou lhostejnost ke svému okolí, někteří řidiči si svým chováním koledují o potrestání. A někdy ho i dostanou. A někdy je to i vtipné.

Smečka psů z domu hrůzy skončí v útulku. Pomoc potřebuje i sám majitel

/FOTOGALERIE/ Několik desítek dospělých psů a štěňat žije v centru Mladé Boleslavi v otřesných podmínkách. Ve velkém rodinném domě Na Kozině, který patří Václavu Hrbáčkovi, běhají zvířata mezi haldami odpadků. Do zadní části, kde mají přístřešek, se dá sotva projít.

Nejen slunce, oči ohrožuje v létě i voda a nebezpečný prvok

Léto je spojeno s lákavou představou dovolené, lékaři ale upozorňují, že pro naše oči je to ale naopak období plné nástrah v podobě slunce, klimatizace i špinavé vody.

Dopravní podnik ročně chytne téměř 300 tisíc černých pasažérů

/INFOGRAFIKA/ Počet cestujících nedodržujících přepravní podmínky poslední roky mírně stoupá. Typická je pro ně kamenná tvář.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení