VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Velikonoční menu: tradiční i moderní kuchyně

Období půstu před Velikonocemi bylo nekonečné, dlouhých 40 dní.

14.4.2011
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: archiv Deníku

Když konečně o Bílé sobotě půst skončil, podávala se jídla opravdu vydatná. Na svátečně prostřeném stole nesmělo chybět jehněčí maso a vynikající nádivka s mladými jarními kopřivami. Zkuste s námi připravit hostům takové menu, po němž budou paní domu dlouho chválit. Pro zaručený úspěch kuchařského snažení je důležitý především výběr kvalitních potravin.

A ty najdete v obalech, označených značkou kvality KLASA.

Jidášovy oči (polévka)

Ingredience:
10 vajec, 10 krajíčků bílé veky, petrželová nať, 50 g másla, 50 g hladké mouky, 1/8 l masového vývaru, 1/8 l zakysané smetany, 3 lžíce oleje, mletý pepř a sůl

Postup:
Z veky nakrájíme silnější krajíčky. Vydlabeme střídku a oválky z kůrky po obou stranách opečeme v oleji dočervena. Do každého oválku opatrně rozklepneme vejce, posolíme, opepříme a posypeme nasekanou petrželkou.

Pečeme na mírném ohni, až se srazí bílky a ještě horké vložíme do talíře.

V zakysané smetaně rozmícháme mouku, přidáme vývar, povaříme, zjemníme máslem, osolíme, nalijeme na vejce a ihned podáváme.

Velikonoční hlavička (nádivka)

Ingredience:
250 g prorostlého uzeného a 200 g vepřového masa, 8 vajec, 4 žemle, trochu mléka, lžíce nasekané pažitky, talíř nasekaných kopřiv, mletý pepř a sůl, máslo na vymaštění pekáčku.

Postup:
Maso nameleme ve strojku společně s předem namočenými žemlemi, přidáme vejce, nasekanou pažitku, petrželku a kopřivy, ochutíme pepřem a podle potřeby dosolíme. Vložíme do máslem vymaštěného pekáčku a upečeme dočervena.

Jehněčí hřbet v těstíčku

Ingredience:
250 g pšeničné mouky, 250 g netučného tvarohu, 250 g másla, 2 kusy jehněčího hřbetu, 1 kg mangoldu, 250 g tence najených plátků prorostlé anglické slaniny, 4 středně velká masitá rajčata, sůl, pepř, provensálské bylinky, 3–4 stroužky česneku, 3 lžíce stolního oleje, 1 vejce, 1 lžíce mléka.

Na marinádu:
1–2 stroužky česneku, 2 lžíce olivového oleje, 2 lžíce vinného octa, 1 lžičku hořčice.

Postup:
Z mouky, tvarohu, soli a másla připravíme těsto: mouku prosijeme na vál. Tvaroh s částí mouky zpracujeme na hustší kaši. Máslo nakrájíme na kousky, vložíme na kaši, zakryjeme moukou a od středu všechny přísady prohněteme na hladké těsto. Na 2–3 hodiny (případně přes noc) uložíme do chladu.

Jehněčí hřbety vykostíme, odřízneme tuk, maso opláchneme pod tekoucí studenou vodou, osušíme a vždy dva kusy masa ovineme nití. Okořeníme solí, pepřem, provensálskými bylinkami. Oloupeme a prolisujeme 3–4 stroužky česneku a maso jím potřeme. Stolní olej rozehřejeme na pánvi a maso na něm ze všech stran 5–6 minut opékáme. Pak necháme vychladnout a odstraníme nit.

Z mangoldu vyřízneme řapíky, listy důkladně opereme, vložíme je do vody a přivedeme k varu. Vaříme asi 2–3 minuty, pak scedíme, propláchneme studenou vodou a necháme okapat. Řapíky mangoldu opláchneme, nakrájíme na 1/2 centimetru dlouhé nudličky, vložíme do slané vroucí vody a vaříme 2–3 minuty. Necháme okapat.

Oloupeme a prolisujeme 1–2 stroužky česneku, promícháme s olivovým olejem, vinným octem a hořčicí. Osolíme, opepříme, přidáme nudličky mangoldu a necháme uležet. Z poloviny těsta vyválíme čtverec 35x35 centimetrů, po stranách odřízneme 2–3 cm čiroký pruh (dáme ho stranou na zdobení).

Do středu těstového plátu rozdělíme plátky slaniny (asi čtvrtinu celkového množství), zakryjeme 4 listy mangoldu, na ně položíme 2 ze 4 kousků masa, opět zakryjeme 4 listy mangoldu a obložíme plátky slaniny.

Oddělíme zloutek od bílku (žloutek si schováme na potírání), bílek rozšleháme, potřeme jím okraje těsta, těsto přehneme přes maso a hladkou stranou dolů je položíme na plech vypláchnutý vodou. Na povrchu těsta vypíchneme 2 malé otvory, oříznuté proužky těsta spojíme, prohněteme, vyválíme, vykrojíme libovolné obrazce, potřeme je bílkem a nalepíme na povrch těsta. Druhou polovinu těsta zpracujeme stejným způsobem.

Žloutek rozšleháme s 1 lžící mléka, směsí potřeme bochníčky a plech vložíme do předehřáté trouby. Pečeme asi 40 minut. Hotový hřbet necháme vychladnout, vcelku upravíme na oválnou mísu a ozdobíme mangoldem. Zbylé listy mangoldu nakrájíme na nudličky a přidáme k marinovaným mangoldovým řapíkům.

Čtyři středně velká masitá rajčata opereme, osušíme, rozpůlíme, vnitřek vydlabeme a vnitřky poprášíme pepřem.

Marinovaný mangoldový salát dochutíme solí a pepřem, částí naplníme vydlabaná rajčata a upravíme na mísu s masem. Zbytek salátu vložíme do mísy.

Jehněčí kotlety na víně

Ingredience:
600 g jehněčí kotlety (s kostí), sůl, pepř, olivový olej, 1 lžíce pikantního kečupu, 150 ml červeného vína, máslo, 100 g žampionů, 1 větší cibule, 1 paprika kapie.

Postup:
Kotlety naporcujeme a opatrně je hřbetem ruky naklepeme, osolíme a opepříme. Pak zprudka opečeme na olivovém oleji. Takto připravené maso zalijeme červeným vínem (dále pak 100 ml) podléváme horkou vodou a dusíme doměkka.

Na pánvičce rozpustíme asi 2 lžíce másla, na kterém osmahneme na plátky nakrájené žampiony a na kolečka pokrájenou cibuli. Přidáme na proužky nakrájenou kapii, opět trochu přisolíme, přidáme pikantní kečup, polijeme zbylým vínem a ještě chvíli podusíme. Do směsi vložíme kotlety i s výpekem, podáváme s vařenými brambory.

Jarní cibulový salát s kuřecími prsíčky

Ingredience:
200 g kuřecích prsíček (bez kostí), 2 svazky jarních cibulek, 1 svazek ředkviček, 1 velkou cibuli, 2 lžíce stolního oleje, 2 lžíce olivového oleje, 2 lžíce bylinkového octa, 1 kelímek (150 g) zakysané smetany, čerstvě namletý bílý pepř, cukr, sůl, 1–2 lžíce nasekaných zelených natí (například petrželka, pažitka, estragon).

Postup:
Kuřecí prsa omyjeme, osušíme a poprášíme solí a pepřem. Rozehřejeme dvě lžíce stolního oleje, prsíčka na něm z každé strany asi tři minuty opékáme.

Poté necháme vychladnout a maso nakrájíme na plátky. Očistíme jarní cibulky, odřízneme z nich zelenou nať, nakrájíme na kolečka. Osolenou vodu přivedeme k varu, vložíme cibulky, vaříme asi 1 minutu, scedíme a přelijeme studenou vodou.

Zelenou nať z cibulek nakrájíme na tenká kolečka. Ředkvičky opereme, nakrájíme také na kolečka stejně jako jednu cibuli.

Zálivka:
Olivový olej promícháme s bylinkovým octem, solí, čerstvě namletým bílým pepřem a cukrem. Smícháme se zeleninou a necháme 30 minut rozležet. Pak znovu dochutíme solí a pepřem a přidáme plátky kuřecího masa. Smetanu smícháme s nasekanou zelenou natí, osolíme, opepříme a přidáme k salátu.

14.4.2011 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Pomoc s ochranou státních hranic by měly „slušně nabídnout" Řecku ostatní země Evropské unie ve chvíli, kdy to Atény samy nezvládají. Při příchodu na dnešní mimořádný summit EU k migrační problematice to prohlásil maďarský premiér Viktor Orbán.
11

Brusel kárá Maďarsko. Jak skončí spor o vysoké školy?

Bezpilotní letoun - dron. Ilustrační foto.
5 12

Policie chce na pomoc nové drony. Nejenom k ochraně prezidenta

Smutná zpráva z filmového světa. Zemřel Jonathan Demme, režisér Mlčení jehňátek

Jonathan Demme, režisér oscarového Mlčení jehňátek, dnes zemřel v New Yorku. Bylo mu 73 let. Příčinou úmrtí byly komplikace s rakovinou jícnu.

Čtyři velké letní uzavírky potrápí Brňany. Největší omezení se čeká v Křenové

Na objížďky a uzavírky se musí i letos v létě připravit Brňané. Dopravní podnik připravil čtyři velké uzavírky, pátou plánuje na podzim. Proinvestuje 150 milionů korun.

Překvapení se nekoná, Rada zvolila šéfem ČT opět Petra Dvořáka

Českou televizi povede od začátku října po dobu dalších šesti let opět její stávající ředitel Petr Dvořák. V druhém kole volby generálního ředitele veřejnoprávní televize získal od Rady České televize maximum patnácti možných hlasů.

AKTUALIZUJEME

Charlie Hebdo: Policie zadržela 10 podezřelých

/VIDEO/ Velké zatýkání po Francii a Belgii. V souvislosti s útokem na redakci časopisu Charie Hebdo z ledna 2015 bylo do dneška zadrženo deset podezřelých.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies