ANO 

Marcel Procházka: Internet televizi nenahradí

Podpora pozemního vysílání má rozhodně smysl, protože ho internet nemůže nahradit. Stačí, aby hokejová reprezentace hrála zápas na olympiádě, a na internetu uvidíte zamrzající video, pokud vůbec. Český internet kolabuje už při 300 000 divácích, kteří chtějí sledovat právě třeba hokej. Televizních domácností je však více než 4 milióny. Infrastruktura v ČR není připravena na překlopení TV vysílání na internet. Rychlost internetu mimo velká města je zoufalá. Navíc existuje 25% domácností, které nejsou k internetu připojeny vůbec.

Oproti tomu pozemní TV vysílání není omezeno počtem „připojených“ diváků. Mohou ho sledovat miliony domácností bez omezení. Také je to jediný způsob vysílání, který lze přijímat zdarma. I kdyby se TV vysílání překlopilo na internet, stále budete muset platit za internetové připojení a navíc i poplatky poskytovateli TV služby, jako se to děje už nyní u služeb IPTV, satelitu a kabelové televize. Jde o stovky korun měsíčně, za omezenou programovou nabídku na satelitu zaplatíte poplatek 1 198 korun ročně za každý přijímač.

Ilustrační foto
Císařský řez? Na jižní Moravě se tak narodí každé páté dítě. Ženy se bojí porodu

Nezanedbatelné jsou i jednorázové náklady na pořízení satelitního kompletu a jeho montáž. V průměru jde o 5 000 Kč. Oproti tomu za DVB-T2 set-top-box zaplatíte jen stokoruny a poté za příjem neplatíte už žádné další poplatky (vyjma koncesionářského poplatku ČT, ten platí i zákazníci satelitu, kabelu a IPTV). Pozemní vysílání má tedy důležitý sociální aspekt, nehledě na to, že ČT takto musí vysílat ze zákona.

V případě nepřízni počasí, živelných katastrof a dalších mimořádných situací, kdy dochází k výpadkům satelitních, mobilních i pevných sítí, má pozemní televizní nezastupitelnou roli jako součást kritické infrastruktury státu. Tím internet nebo satelit nikdy nebude.

Matka Dalibora z dokumentu Svět podle Daliborka.
Daliborova matka Věra: film je jeden velký nesmysl

Pozemní TV vysílání je zároveň inovativní platformou, která umožňuje provázat lineární vysílání s internetovým obsahem.

Služby jako zpětné shlédnutí, video na přání a on-line hry podporuje standard HbbTV, který je již dnes běžnou součástí pozemního vysílání.

Pozemní televizní vysílání je proto nejvíce používanou distribuční platformou nejenom v ČR, ale i v celé Evropě a jeho penetrace stále roste.

Ředitel strategie Českých radiokomunikací

NE

Patrik Brom: Pozemní vysílání má na trhu již jen omezené místo

Stát by především neměl upřednostňovat žádnou vysílací technologii před druhou. Bylo by to stejně absurdní, jako kdyby stát dotoval nebo jinak upřednostňoval používání nějakého operačního systému pro chytré telefony před jiným. I kdyby měl něco takového (z nepochopitelných důvodů) v úmyslu, tak pozemní televizní vysílání by byla každopádně nejhorší možná volba, jelikož ostatní běžně používané alternativy – satelitní, kabelové nebo internetové televizní vysílání - v žádném ohledu nepředčí.

Ilustrační foto
V autoškole neuspěje každý druhý. Na vině je i stres

Satelitní vysílání dosahuje ve srovnání s pozemním vysíláním srovnatelného pokrytí, ale disponuje mnohem vyšší přenosovou kapacitou umožňující nabízet divákům stovky programů, a navíc i vysílání v ultra-vysokém rozlišení (označovaném jako UHD nebo 4K). Internetová televize, která přirozeně nahrazuje kabelovou televizi, zase nabízí vysoký uživatelský komfort díky tzv. nelineárním službám (jako je pozastavení sledování programu, jeho zpětné přehrání atd.), ukládání programů do vlastního archivu nahrávek, přístupu do několikadenního archivu všech programů.

Další funkcionalitou je mnohdy i videotéka. Pozemní televizní vysílání je tak přirozenou volbou pro nenáročného diváka nebo diváka, který nechce za příjem televizního vysílání z principu platit (nad rámec koncesionářského poplatku). Tato vysílací technologie má své přirozené uživatele a nepochybně ji tak náleží místo na trhu. Nicméně podporovat ji v roce 2017 z veřejných prostředků by bylo nesmyslným mrháním, protože její perspektiva je velice omezená. A to nejen díky jejím přirozeným technologickým omezením, ale i díky postupnému zmenšovaní frekvenčního spektra, který má k dispozici.

Sekretář České asociace satelitních operátorů