ANO, Tomáš Zábranský (adiktolog, člen sboru poradců předsedy vlády pro drogovou problematiku)

Kanadské řešení je velmi užitečné, medicínsky i lidsky etické a navýsost ekonomické. Nemocní lidé si sami vypěstují léčivo, které nutně potřebují. Současně se vyloučí nebezpečí, že užijí škodlivé konopí s obsahem pesticidů, těžkých kovů nebo plísní. V Česku by bylo takové řešení za současného stavu bezesporu vhodné a z pohledu lékaře doporučitelné. Toho času totiž léčebné konopí v lékárnách chybí – kvůli fatálnímu selhání naší státní agentury, která je má pacientům ze zákona zajišťovat.

Tomáš ZábranskýZdroj: Archív

Odhaduji, že by „státní laboratorní služby" podle kanadského modelu začalo využívat nejméně několik tisíc nemocných, a to velmi vděčně. Prospělo by to pacientům i státu, hlavně jeho nákladům na zdravotní péči.

Obávám se ale, že za současného stavu české legislativy a nepružnosti státních orgánů se to nepodaří prosadit. České zákony ve shodě s úmluvami OSN o drogách, jichž je Česko signatářem, neumožňují pěstování konopí pro osobní potřebu, a to ani z medicínských důvodů. Musela by nastat podobná situace jako v Kanadě. Tam v únoru loňského roku rozhodl Ústavní soud, že ochrana zdraví občanů je nadřazena Úmluvám OSN. Umožnil tak pacientům samopěstování.

Čtěte také: Duel Stropnický vs. Kohoutová: dostanou sociální byty jen potřební?

V Kanadě dnes proto mají smíšený systém – působí tam jak velcí komerční pěstitelé, tak i samopěstitelé. Jinak formulovaný rozsudek padl ve stejné věci i v sousedním Německu. Nejvyšší správní soud tam loni na jaře rozhodl, že pokud stát nebude schopen zajistit pacientům ekonomicky dostupné léčebné konopí, přestože ho předepsal lékař, bude samopěstování legální. Na jakékoliv jiné východisko, které by nedostupnost konopí vyřešilo, dal soud federální vládě rok.

Německo porušit Úmluvy nechce, a tak problém rozlousklo jinak než Kanada: od tohoto měsíce tam mají lege artis indikovaní pacienti konopí z dovozu plně hrazeno z veřejného zdravotního pojištění. Zároveň ohlásilo tendry, kterých se bude moci účastnit pěstitel z kteréhokoliv státu EU. I toto nedovozové „německé" konopí bude plně hrazeno pojišťovnami.

NE, Jakub Frydrych (ředitel Národní protidrogové centrály)

Jsem zásadně proti samopěstování. Já tyto debaty zažívám už asi patnáct let a téma legalizace konopí bylo vždy zneužíváno lidmi, kteří chtějí kouřit marihuanu. To, že si budou konopí doma pěstovat jen registrovaní pacienti, je strašně idealistická představa. Nevěřím tomu. Je to jako kdyby se řeklo, že si zítra budou moct koupit zbraň bez povolení všichni lidé, kteří chtějí střílet jenom do terčů. Pokud by chtěli střílet i do lidí nebo zvířat, tak si zbraň bez povolení koupit nesmějí. Nastal by jakýsi předstupeň absolutní anarchie. Nikdy by to nikdo uhlídal.

Vrchní rada Národní protidrogové centrály Jakub Frydrych.Zdroj: DENÍK/Lukáš Ivánek

Jsme vázáni národními, evropskými i světovými konvencemi, které musíme dodržovat. Země, které se vydaly cestou legálního samopěstování konopí, se pohybují na samé hraně těchto konvencí. Znám reálie z těchto zemí. Vím, že to tam není černobílé. V Kanadě nejprve pěstování konopí uvolnili, jenomže pak zjistili, že se to zneužívá. Konopí samopěstitelů, které bylo deklarované jako léčebné, začalo pronikat do nelegálních trhů. Stále se tam proto snaží rozklíčovat, kdo je vlastně certifikovaný a oprávněný pacient. Hledají míru, kolik rostlin může mít a jak to kontrolovat. Zjistili, že si na sebe nastražili příliš mnoho pastí. Legislativa se tam neustále vyvíjí a posouvá. Izrael je zase úplně jiná země. Celou dobu je ve válce a platí tam úplně jiná pravidla.

Zůstal bych proto u současné právní úpravy, od které jsem si od začátku sliboval, že zřetelně oddělí nelegální drogové trhy od legálního postupu. Léčebné konopí by mělo být dostupné pouze v lékárnách, a to výhradně na lékařský předpis. Na tomto modelu se v minulosti shoda celá odborná veřejnost.

Nepřehlédněte: Pohledem Kateřiny Perknerové: Přemluv bábu, ať volí Dědka