Pro přijetí

Radek Špicar: Na co ještě čekáme?

O euru jsme již jednou hlasovali v referendu a k jeho přijetí se zavázali. Ekonomika je na vstup do eurozóny připravená. Rozdílná ekonomická úroveň států v EU není argumentem. V USA existuje mezi státy také a nic se neděje.

Naše ekonomika je zcela závislá na exportu, který představuje 80 % HDP. Výkyvy kurzu koruny způsobují exportérům, kteří naši zemi živí, finanční ztráty a komplikují plánování. Ani možnost oslabovat korunu není příliš užitečná. Jsme jedna z nejotevřenějších ekonomik na světě. Mnoho našich členů proto během intervencí ČNB ztratilo na dražších dovozech to, co vydělali na levnějším vývozu. Členství v eurozóně by také pomohlo k získání nových investic. Osobně jsem byl u několika projektů v automobilovém průmyslu, o které jsme přišli ze strachu firem investovat v zemi s těžko předvídatelným vývojem kurzu a snadno ovlivnitelnou měnou. Do EU už teď směřuje 85 % exportu a naše závislost na unii stále roste. Proto musíme být tam, kde se bude rozhodovat o její budoucí podobě, nové legislativě a regulaci. A to bude hlavně v eurozóně. Především kvůli odchodu Británie z EU a po vítězství Emmanuela Macrona ve Francii. Měli bychom se snažit být „u stolu“, a ne „na stole“, jak říkají Britové.

Ilustrační foto
Ekonomika eurozóny si v září polepšila, prognózy jsou slibné

Ne vše, co se v EU děje, je v pořádku, ale nadávat mimo eurozónu nám moc nepomůže. Je potřeba být uvnitř a snažit se tlačit na řešení problematických věcí. Z pozice člena „druhé kategorie“ to dokážeme jen stěží. Navíc Slováci už to za nás vyzkoušeli. Euro jim pomohlo a jeho popularita je 80%. Tak na co ještě čekáme?

Autor je viceprezident Svazu průmyslu a dopravy

Proti přijetí

Petr Mach: Chceme zachovat českou korunu

Svobodní odmítají zavedení eura v České republice. Chceme pro občany zachovat českou korunu.

Euro prý musíme přijmout, když jsme se k tomu zavázali ve smlouvě o přistoupení k EU. Ale smlouva se vždy dá změnit nebo vypovědět. Když bude většina našich voličů přesvědčena, že zavést euro by bylo chybou, můžeme zachovat českou korunu. Je to naše právo. Nejde jen o to, že na korunu jsou všichni lidé u nás zvyklí. Jde také o to, že vstup do eurozóny by znamenal doplácení na krachující země eurozóny, jako je Řecko, a ručení za jejich dluhy až do výše 350 miliard korun.

Ilustrační foto.
Když nemáte máslo, tak tam dejte sádlo. Deník srovnal ceny alternativ k máslu

Evropské centrální bance bychom museli do správy odevzdat všechny devizové rezervy. A za to euro nestojí. Kdo ale eurem platit chce, ať s ním platí! Mnoho obchodů již dnes přijímá euro dobrovolně. My Svobodní jen nechceme, aby se zrušila česká koruna. Euro přineslo ve všech zemích jen zdražování a problémy. Je to proto, že euro je politický projekt a ekonomické argumenty šly stranou. V eurozóně bohužel neplatí zásada nezávislosti centrální banky na politické moci, naopak euro je dnes hlavním ekonomickým nástrojem v rukou politiků, a to je nebezpečné. Jestli bude dál centrální banka nucena tisknout peníze, aby kupovala dluhopisy řecké nebo italské vlády, čeká obyvatele eurozóny jen inflace.

Euro, ilustrační foto
Budeme platit eurem? Politici lavírují, firmy ho už používají

Chceme změnu evropské smlouvy tak, abychom nemuseli euro zavést. Přesně to už dokázala Velká Británie a Dánsko, tak proč ne my? Členství v eurozóně by mělo být dobrovolné.

Autor je předseda Svobodných