Ano: Aleš Kněžínek (profesionální hráč titulu League of Legends)

Uvidíte, je tojen otázka času

Za sebe, jako hráče, musím říct, že olympiáda je pro mě velký sen. Teď se na nás běžná veřejnost dívá trochu skrz prsty. Chtěli bychom získat respekt. Přitom trénujeme, soutěžíme. Kdybyste viděli to napětí a stres před začátkem, byli byste překvapení.

A pozor, tohle odvětví se ještě pořád rozvíjí. Před pěti lety nikdo neřešil rozcvičky a podobné věci. Teď už týmy normálně angažují fyzioterapeuty a další experty – řada z nás včetně mě začala mít problémy se zápěstím.

Hráč počítačových her Aleš Kněžínek z brněnských Bohunic se zatím jako jediný Čech před třemi lety probojoval do LCS, první ligy v online hře League of Legends.Zdroj: DENÍK/Drahomír Stulír

Počítačové hry byly zařazeny do programu Asijských her. Sice jsem to nečekal tak brzy, ale je to logické. Právě v Asii je to obrovský byznys a má to tam neuvěřitelnou podporu. Uvidíte, že již brzy dojde i na olympiádu. Otázka není, zda pod pět kruhů takové klání patří, ale kdy se tam objeví.

Dal bych tomu jednu generaci, tak dvacet let. Potom už budeme na úrovni fotbalu. Spousta hráčů, spousta diváků.

Samozřejmě je tady hodně otazníků. Musí se toho vážně dost vyřešit. Zatím se neví, jaké hry dostanou přednost. Jsou tady snadné tituly jako FIFA ve fotbale nebo akční soupeření v Counter Strike. Nebo můj oblíbený turnaj League of Legends?

Problém by asi způsobily také kvalifikace. Už teď si myslím, že Asijské hry mohou mnohé borce zlákat k tomu, aby získali cizí občanství. Do toho bych já nešel.
Každopádně všem škarohlídům můžu jen doporučit, aby se podívali na to, jak vypadá opravdový zápas třeba v League of Legends. Aby se podívali na nejrůznější natočené dokumenty. Třeba změní názor. A pokud ne, budu to respektovat.

Ilustrační foto.
Duel Deníku: Mají dnes smysl investiční pobídky?

Ne: Miroslav Jansta (předsedou České unie sportu a bývalý basketbalista)

Není to sport. Tělo strádá

Počítačové hry do programu olympijských her rozhodně nepatří. Těch důvodů, proč si to myslím, je několik.

Mohu si přitom dovolit pominout i takový fakt, že aktuální počet disciplín na olympijských hrách je už tak naddimenzovaný, že dostat se mezi vybrané disciplíny je pro každého nového zájemce nesmírně obtížné.

Předseda České unie sportu Miroslav Jansta.Zdroj: Deník/Stanislav Heloňa

Hlavní a nejdůležitější je však nepochybně argument, že mačkání herních konzolí či klikání na počítačové klávesnici nevykazuje známky sportovní činnosti. Naopak – jako předseda největšího sportovního spolku v zemi musím konstatovat, že právě tyto aktivity jsou z hlediska zdravého růstu a harmonického rozvoje osobnosti příliš jednostranné.

Navíc právě počítačové hry odvádějí mladé lidi od pravidelné sportovní činnosti. Dlouhodobé důsledky vysedávání před monitory známe – tělocvik se v dnešní době stal pro mnoho žáků nejméně oblíbeným předmětem, populace tloustne a v důsledku toho Česká republika vykazuje jeden z nejvyšších počtů mladých lidí s nadváhou v celé Evropské unii.

Česká unie sportu podporuje především takové aktivity, které rozvíjejí po fyzické stránce tělo, ne duši. Duše se možná při počítačových hrách očišťuje, ale tělo ne – to naopak strádá.

Neodsuzuji počítačové hráče, protože jako určitý doplněk jim hry pomáhají bystřit mysl, zlepšují postřeh i reakce. Na zdravý životní styl, dobrou fyzickou kondici nebo zdraví však pozitivní dopad nemají a s olympijském heslem „Rychleji, výše, silněji" nemají nic společného.

Legendární brankář Dominik Hašek vstoupil do Síně slávy IIHF.
Duel Deníku: Neúčast hvězd na olympiádě. Je to rána?