Za první republiky sahala naše země až na Zakarpatskou Ukrajinu. Příslušníků četnictva včetně civilních úředníků bylo celkem 21 360 a společně s policií to bylo něco přes 35 tisíc mužů. Byla to doba, kdy byl četník tzv. za každým rohem.

Na konci socialismu byl celkový stav příslušníků ministerstva vnitra ČSSR 63 126. Z toho federálně působilo 25 753, na českém ministerstvu vnitra 26 391 a na slovenském 10 982 osob. Byla to doba, kdy byla i ta nejmenší vesnička či silnice pod bedlivým okem příslušníka veřejné bezpečnosti. Pravda, „uvědomělí“ občané zvaní pomocníci VB jejich bedlivé oči a uši zmnožovali.

Antonín Schubert
Glosa Antonína Schuberta: Rajtování na chcíplé kobyle

V současnosti má naše republika celkem 40 152 policistů. Nevolám po starých pořádcích. Jenom mi vadí, že i při tak obrovských stavech se v našem malém státečku policisté vytratili z ulic. A jsem přesvědčen, že se v nich neobjeví, ani kdyby se jich přibralo dalších 40 tisíc.

Příčin tohoto stavu může být mnoho. Je však skoro jisté, že řešením není zvyšování počtu policistů, protože ti noví dostanou nové kanceláře, budou vyplňovat hory lejster jako ti původní a na ulici je neuvidíme. Pomohla by změna celého systému. Šance je tak v rukách talentovaného, moderního a byrokracii nemilujícího policejního prezidenta. Zbývá tak jen doufat, že ten nový nebude hlavně čističem nepříjemných kauz.

Autor je starosta obce Modrava.

Názory zde zveřejněné přinášejí různé pohledy publicistů a osobností, ale nevyjadřují stanovisko Deníku

Antonín Schubert
Glosa Antonína Schuberta: Cena odpadů