Andrej Babiš hraje o další jmenování premiérem, zároveň musí alespoň naoko jednat o podpoře své příští vlády. A aby toho nebylo málo, musí také před voliči stále vytvářet dojem disidenta bojujícího proti zkorumpovanému systému a migraci. A k tomu také přihořívá ve skandálu kolem farmy Čapí hnízdo, kvůli němuž se středočeská hejtmanka z ANO chystá rozmetat komisi přerozdělující dotace z EU.

V této kauze může ale Babišovi nejvíce pomoci právě Zeman. Z moci nejvyšší by mohl přikázat zastavení trestního stíhání a všichni by pak byli spokojeni.

Ilustrační foto
Komentář Veroniky Rodriguez: E-recept? Digitalizace jako z doby kamenné

Miloš Zeman zase usiluje o znovuzvolení, k čemuž potřebuje aktivizovat především poslední zbytky vlažných voličů ANO. A zároveň musí vytvářet dojem, že spojenectví s Andrejem Babišem je dáno výlučně zářivou budoucností kotliny a vůbec nejde o žádný politický obchod.

Nicméně právě politický byznys to je. Pondělní večer to ukázal nezpochybnitelně. ANO (politická strana vlastněná Andrejem Babišem) jako jeden muž prohlásilo, že správný volič ANO volí Miloše Zemana (ačkoli po prvním kole nebyla Babišova podpora příliš jasná). Miloš Zeman zase natvrdo deklaroval, že ať už o víkendu dopadnou volby jakkoli, on jmenuje Babiše znovu premiérem. A kdyby náhodou prohrál, tak jeho výrok o 101 podpisech bude pouhým bonmotem, tedy hezky znějícím nesmyslem.

Kateřina Perknerová.
Pohledem Kateřiny Perknerové: Babišova noční můra

Vzpomínáte na skandál Nečasovy vlády s takzvanými politickými trafikami? Stále vás doruda rozběsní? Tak to, co předvádí dva ze čtyř nejvyšších ústavních činitelů země, je daleko horší. Rozdíl je jen v tom, že dneska velká část národa radostně tleská.