A mohutně mu v tom sekunduje řada politiků (nejen z jeho strany), médií (nejen jím donedávna vlastněná) i obyčejných lidí.

A ne zcela zasvěcený divák televizních zpráv či novin by pak mohl nabýt dojmu, že se z celé kauzy jaksi vypařila trestní podstata. Tak to ale ve skutečnosti není.

NEJDE O ČAS

Babiš a spol. se točí na jediném – „načasování“ podání žádosti o vydání hlavních dvou mužů ANO. Proč uvozovky u slova načasování? Protože již to slovo samo naznačuje, že policisté a státní zástupci skutečně manipulovali s datem podání žádosti. Podobné spekulace jsou však nedoložitelné a je pouze na svědomí zodpovědných osob, zda jejich motivy byly čisté.

Prezident České stomatologické komory Roman Šmucler.
Roman Šmucler: Zákaz amalgámu? Bílé plomby jsou daleko jedovatější

Rozhodně o nich ale nemůže rozhodovat člověk, kterého se celá kauza týká, protože, jak trefně poznamenal český marketingový král Martin Jaroš: když si pro někoho přijdou, nikdy to pro něj není ve „správný čas“. Navíc, aktuální kauza se vleče řadu let a Babiš mohl kdykoli z politického života odejít, dokud nebude dořešena. Pak by politizace nehrozila ani náznakem.

Bývalý vicepremiér tu také není od toho, aby rozhodoval o své vině či nevině. Stejně jako tu od toho není policie ani státní zástupci. Ti první pouze mohou předat důkazy, druzí mohou rozhodnout, zda jsou důkazy dostatečné pro soud. Pokud to dojde až před soudce, Andrej Babiš pak bude moci zopakovat, že je nevinný. A pouze soud bude moci rozhodnout, jak se celá věc má.

Zimbabwský prezident Robert Mugabe s chotí a dcerou u voleb.
Manželka diktátora Mugabeho se trestu vyhne, Jižní Afrika jí chce dát imunitu

KRUŠNÉ TÝDNY PRO VŠECHNY

Na veřejnost stále častěji unikají detaily z vyšetřovacích spisů této kauzy. To není dobře, protože podobně jako u jiných slavných kauz (Nečasová, Dalík, Rath) vždy uniká jen jedna verze pravdy. Babiš má tu výhodu, že mu část lidí věří a navíc je v poměrně úzkém vztahu s některými médii. Dostává se mu prostoru, jaký jiní ve sledovaných kauzách nedostávali, a umí s tím dobře pracovat.

Robbie Williams.
VIDEO: Pař jako Rus, zpívá Robbie Williams v novince, kterou přiveze do Prahy

Právník Tomáš Němeček dopředu upozornil, jak bude Babišův protiútok vypadat. Média Mafry budou kauzu ignorovat, případně o ní referovat marginálně. Celý Babišův tým bude problém bagatelizovat – přece jde o "pouhých" 50 milionů, navíc o peníze nenáviděné Evropské unie, takže vlastně o nic nejde. Dále budou poukazovat na to, že ostatní dělají možná i horší věci (nejspíš se brzy dočkáme nějakého vývoje v kauze OKD a především zdůraznění role Bohuslava Sobotky). A spustí se mediální ostřelování lidí, kteří kauzu vedou. Krušné týdny tedy nečekají jen šéfa ANO, ale nejspíš nás všechny.

VOLIČI NEROZHODNOU

Součástí argumentace, že jde o čistě politický problém, je také věta „Voliči rozhodnou.“ Ano, voliči bezesporu půjdou volit a podle dostupných průzkumů to vypadá, že z velké části budou volit právě Babišovu stranu. Nicméně voliči nemohou rozhodovat o případné vině/nevině v kauze údajného dotačního podvodu farmy Čapí hnízdo. To může jen soud a buďme rádi, že Babiš dopředu nezpochybňuje jeho nestrannost. Pokud by se tak po případném soudu stalo a šéf ANO by byl zároveň premiérem, dostáváme se na evropské politické šachovnici do cimrmanovského autu. Pak bychom se dočkali toho, o čem se často mluví, ale málo skutečně ví – ohrožení demokracie.

Nezvěstný Julian Cadman
Mezi oběťmi teroru v Barceloně jsou také děti, islamisté zavraždili i tříletou