První vyzývatel Miloše Zemana je obecně známější, už má program, své podporovatele, objíždí Českou republiku a dělá i první chyby (viz osočení Karla Schwarzenberga, že neumí cizí jazyky, za což se exministru zahraničí omluvil). Druhý kandidát je na samém začátku – jeho volebním programem je zatím jen jeho jméno a odborná reputace. Širší veřejnost ho nezná, nemá program, není jasné, zda se projeví jako táborový řečník, nebo přednášející profesor.

Oba dva ovšem apelují na slušnost a chtějí českou společnost spojovat, nikoli rozdělovat. Tím se vymezují proti Zemanovi, ale zároveň si budou kanibalizovat podobný kmen potenciálních voličů a nutně se vymezovat i proti sobě. A jakmile se připojí další kandidáti s „programem slušnosti" (Martin Stropnický?), bude se možný elektorát dál ředit. Kdo z týmu „slušňáků" by postoupil do druhého kola (předpokládejme s Milošem Zemanem), těžko předvídat.

Přečtěte si: Pohledem Davida Vagadaye: Babiš se naštval

Horáček i Drahoš chtějí kandidovat jako nezávislí a budou sbírat podpisy lidí. Nestojí o škatulku „politický či stranický kandidát", byť Horáček už stihl Drahoše počastoval stranickostí v rozhovoru pro info.cz. A prezident Zeman? Slíbil, že nebude útočit na žádného ze svých protikandidátů. Jeho mluvčí ale po ohlášení Drahošovy kandidatury vydává na sociální síti jednu zprávu za druhou. Například: Drahoš je produktem P.R. či fíkus, který by na Hradě vyhovoval politikům.

Nějak moc nervozity, zdá se mi. Proč asi?

Nenechte si ujít: Pohledem Vojtěcha Žižky: Na rozhodčí nesahat