Místopředseda rozpočtového výboru Jaroslav Klaška z KDU-ČSL obohatil Kalouskův návrh o bod, jímž zavazuje premiéra Sobotku, aby v případě Babišovy nečinnosti konal, respektive „vyvodil důsledky". Volební kampaň vypukla naplno.

Čtěte také: Babiš: Nic ukazovat nebudu, ať mě klidně Sobotka odvolá

Andrej Babiš nezaváhal ani minutu a v dobrém rozmaru cestou z domova důchodců v Mladé Vožici do Prahy vzkázal: „Všechno jsem vysvětlil a už nic vysvětlovat nebudu. Ani ťuk. Ať mě Sobotka klidně odvolá, aspoň budu mít víc času na lidi a na kampaň."

A máte to, páni poslanci. Ministr financí, který je vám z ústavy odpovědný, na vaše schůze kašle, místo klopotného vysvětlování svých minulých finančních transakcí předává růže stoleté babičce. Vy vyzýváte, apelujete, počítáte, zda mu ty jeho miliardy sedí, zatímco on na vás ukazuje prstem a volá: „To ne já, vy kradete a žádné příjmy jste nedoložili!" Bojovník proti větrným mlýnům korupce, zkrátka.

Bohuslav Sobotka mlčí. Když poslance poslechne a „vyvodí důsledky", bude tím, kdo položil vládu a rozvázal hlavnímu konkurentovi ČSSD ruce k několikaměsíční kampani. Pokud neudělá nic, bude za zbabělce, který má z Babiše strach. Nehledě na natěšeného prezidenta Zemana, který by premiérovi s chutí ukázal, kdo je ve vládě nepostradatelný. Politici už nám toho do voleb moc nepředvedou. Teď je třeba vsadit na zdravý rozum a opřít se o fakta.

Nepřehlédněte: Babiš má vyvrátit podezření z daňových úniků, Sobotka pak vyvodit důsledky