Pak mohla odejít s čistým stolem, byť kvůli nesportovnímu kouzlení svých podřízených se sportovními dotacemi předčasně. A právě předvolební období se jí stalo osudným. Nejen opoziční senátoři, ale také ti koaliční od lidovců a ANO jí překazili plány.

Ministryně školství Kateřina Valachová poskytla 9. února v Praze rozhovor Deníku.
Valachová demisi nestahuje, chce ale obhájit kariérní řád

Zákon, který měl zakotvit profesní postup učitelů cestou atestací, neprošel o dva hlasy a vrací se do sněmovny. Podle kritiků návrh zavání přílišnou byrokracií a centralizací. Hlavně ale dali najevo, že si přejí dvojnásobný růst odměn za třídnictví či specializované činnosti. Valachová to vnímá jako populistické předvolební gesto, protože další 3,5 miliardy korun v rozpočtu nejsou.

Svůj postoj chce obhájit před poslanci, kteří senátní připomínky projednají v červnu. Jenže v tu dobu už měl být na jejím místě Stanislav Štech, což včera zopakoval premiér. Prezident Zeman se toho ochotně chytl a Valachovou natruc Sobotkovi ve funkci ještě pár dní ponechá. Škoda, že se v tomto šumu začne rozmělňovat podstata věci.

Profesní podporu i odpovídající odměnu učitelé požadují přes dvacet let. Škoda, že ministerstvo o své představě nepřesvědčilo víc klíčových hráčů z odborné veřejnosti. Těmi jsou hlavně ředitelé škol s obecnou autoritou. Pokud by oni řekli, že předložený kariérní řád je věc, na níž se dá stavět, mohla mít Valachová vyhráno už nyní.

Martin Jůzek.
Pohledem Martina Jůzka: Fotbalové volby aneb Z bláta do louže?