A důvod? Formální uzavření manželství, tedy pardon, koaliční smlouvy. Kvůli ní oběma stranám nestačí pět, ale celkem deset procent na vstup do sněmovny, čemuž politická situace nenasvědčuje.

Pavel Bělobrádek
Konec koalice KDU-ČSL a STAN. Starostové mají jen vstoupit na kandidátky lidovců


Být Pavlem Bělobrádkem nyní není záviděníhodné. Víte, že musíte něco udělat, ale každé řešení je špatné. Hrozí vám blamáž a nařčení z toho, že jste strašpytel. Navíc proti vám stojí doslova celý (český politický) svět. Novináři jsou samozřejmě kritičtí. Ale proti rozhodnutí stojí také dosavadní koaliční partner reprezentovaný Petrem Gazdíkem, který koalici vnímá jako svůj významný projekt. A na Bělobrádkovi si také rád smlsne nejeden prominentní lidovec v čele s Jiřím Čunkem, který bude moci vytáhnout okřídlené „Já jsem vám to říkal!“.

Každopádně lidovce tlačí čas. Konečným termínem pro ně není 15. srpen, kdy mají být odevzdány kandidátky. Pokud jim předseda STAN Gazdík nevyjde vstříc a nebude souhlasit s vypovězením koaliční smlouvy, budou muset lidovci popohnat koně. Podle jednoho z ustanovení koaliční smlouvy ji lze jednostranně vypovědět jen za následujících podmínek: musí proběhnout smírčí řízení, a pokud i to zkrachuje, může jedna či druhá strana smlouvu vypovědět. Výpověď však začne platit vždy až k 30. dni daného měsíce. A 30. srpna už bude pozdě.

Ilustrační foto
Pekárny Agrofertu na Slovensku mají problém. Antimonopolní úřad provedl razii