Velké teroristické útoky se za poslední měsíce zmnožují, bráno počtem obětí jde však o daleko řidší výskyt podobných činů než v sedmdesátých a osmdesátých letech. V těchto dekádách se každoročně opakovaly velké útoky srovnatelné s Paříží či Madridem. Řádění organizací ETA, OOP a IRA si občas dokonce vyžádala daleko více obětí než dnešní teroristické činy.

Stanislav Šulc.
Pohledem Stanislava Šulce: Boj o euro se blíží. Snad

Jistě to není žádný důvod k radosti. Jakýkoli podobný akt je zdrcující, a to neplatí jen pro západní státy, ale pro teroristické činy na Blízkém východě či v severní Africe, kde k nim dochází daleko častěji, než si jsou Evropané ochotni představit. Podobná práce s daty je ale cenná, abychom si uvědomili, že přes veškeré kruté činy tohoto typu je současný svět daleko bezpečnější než ještě před pár dekádami. Alespoň statisticky.

Stanislav Šulc.
Pohledem Stanislava Šulce: Na uprchlíka se slovníkem

Pravdou ale zůstává, že svět je zároveň daleko nevyzpytatelnější. Dřív měl téměř každý, koho nezajímala samostatnost Basků, irský konflikt nebo problematika v Palestině, jistotu, že se jej nic netýká. V globální společnosti je ale vše o dost složitější.