„Každý čtenář do patnácti let věku, který si přijde vypůjčit knihu nebo časopis do dětského oddělení, si může vylosovat z kouzelného pytlíčku malý dáreček," nformovala knihovnice Lenka Živná. Dárečků bylo skoro šedesát.

Jako první  si Mikulášské štěstí vylosovaly malé čtenářky, Adéla Svobodová a Natálie Bašová. Do knihovny chodí pravidelně. „Já mám nejraději   příběhy o zvířátkách a knihy ze série Klub záhad," prozradila Adéla. Natálie je rovněž milovnicí záhad, všeho tajemného a nadpřirozeného. Její nejoblíbenější knihou je Saxana a lexikon kouzel.

Podle knihovnice Lenky Živné přijde  do knihovny zhruba 60 dětí za den. „Nejčastěji si půjčují povinnou četbu do školy. V poslední době jsou  v oblibě knihy ze série příběhů o koních. Starší čtenáři si zase půjčují hlavně teď před svátky návody na výrobu vánočních ozdob a dekorací," upřesnila knihovnice.

V nabídce dětského oddělení je také cizojazyčná literatura. Nejčastěji si čtenáři půjčují knížky v angličtině. Němčina a francouzština nejsou v kurzu. V regálech byste marně hledali například i knihy ve slovenštině. „Moje děti slovenštině už vůbec nerozumí," usmála se knihovnice.