VYBERTE SI REGION

Pěstitel tohot: Vánoční stromek se stává totemem rodiny

Horní Cerekev /ROZHOVOR/ - Už za necelý měsíc nás čeká Štědrý den, na který se většinou těší malí i velcí. Aby ale byla ta správná sváteční atmosféra, musí lidé zařídit pár věcí, bez kterých by Vánoce nebyly pravé. A mezi ně se řadí výběr a nákup vánočního stromku.

30.11.2013
SDÍLEJ:
Fotogalerie
5 fotografií
Firma Roberta Šímy (na snímku) se účastní i výstav 
a soutěží.

Firma Roberta Šímy (na snímku) se účastní i výstav 
a soutěží.Foto: Archiv Roberta Šímy

K české špičce v pěstování 
a prodeji vánočních stromků patří již řadu let firma Abies Vysočina z Horní Cerekve na Pelhřimovsku. Ta nyní spravuje po republice asi 100 hektarů plantáží, na kterých převažují jedle, smrk pichlavý, ztepilý a borovice.

A právě na dotazy týkající se vánočních stromků Deníku odpovídal spolumajitel firmy, čtyřiatřicetiletý Robert Šíma.

Jak dlouho se zabýváte pěstováním a prodejem vánočních stromků a kdy vás napadla myšlenka, že byste se mohl tomuto odvětví věnovat?

Prodejem stromků se zabývám už skoro patnáct let. Na myšlenku mě přivedl můj současný společník, který se tématem vánočních stromků zabýval už při studiu vysoké školy lesnické.

To vám bylo 19 let. Co na vaše rozhodnutí tehdy řekli rodiče?

Z počátku byli trochu zklamaní, že nepokračuji studiem na vysoké škole. Postupně pochopili, že mám jinou cestu.

Jaké byly začátky podnikání?

Zkoušeli jsme všechny různé druhy jehličnanů. Naše první plantáž měla čtvrt hektaru a moc se nepovedla. Ta další už byla úspěšnější. Veškeré naše vydělané peníze šly vždy do stromků a to platí i do dneška. Jsem optimista a doufám, že se vynaložená energie jednou vrátí.

Pěstování vánočních stromků je běh na dlouhou trať. Někoho by to možná odradilo. Co bylo vaším „hnacím motorem"?

Dělat to, co vás baví. To je nejlepší hnací motor.

Vy jste si kromě této hlavní podnikatelské činnosti založil i „vedlejší" stromolezeckou firmu. Proč?

Máte pravdu. Jak jste to zjistila? (smích) Neřekl bych, že to byla vedlejší činnost. Arboristiku jsem bral vždy vážně. Byl jsem v Čechách jedním z prvních mezinárodně certifikovaných stromolezců 
a práce se stromy mě neuvěřitelně bavila. Někdo říká, že nejkrásnější pohled na svět je z koňského sedla, ale není to pravda. Jezdectví se také aktivně věnuji, ale krásnější pohled na svět je z vrcholu 300 let starého dubu. Arboristika pro mě tehdy měla velký smysl, protože vytváří pozitivní hodnoty, které dále nezatěžují ekologicky planetu. Zajímavý byl také příjem z této činnosti, umožnilo nám to přežít a rozvinout se právě 
v oblasti pěstování stromků.

Odkud kupujete sazenice a kolik jich každoročně vysázíte?

Sazenice kupujeme někdy 
z Čech a někdy z Německa. Pro vánoční stromky musí být ta nejlepší genetika, jinak stromek nemá pěkný tvar a přirozený růst.

Jaké druhy jsou na pěstování 
v českých klimatických podmínkách nejnáročnější?

Jednoznačně jedle, která je náchylná k namrzání, poslední dva roky to byla právě kvůli tomuto problému katastrofa.

A naopak nejméně náročné jsou jaké druhy?

To nelze říci, žádný stromek bez péče nevyroste do podoby kvalitního vánočního stromku sám. Ale vděčný je například smrk ztepilý.

Co je základem pro zdravý, poctivě vypěstovaný stromek?

Zásadní je počasí. Pokud by každý rok v květnu mrzlo, tak kvalitní vánoční stromek vypěstovat nelze. To ovšem neovlivníme. Ale ovlivníme stav buřeně, aby plevel nebral stromkům světlo, vláhu a živiny. Ovlivníme složení půdy, tvar stromku výchovným a tvarovacím řezem a také si umíme poradit s různými škůdci. Takže ve výsledku lze říci, že základ naší práce je každý rok několikrát stromek obejít a dát mu to, co potřebuje.

Jaká je správná „vánoční" výška stromu, jestli se to dá takto říci?

Nejprodávanější výška je 150 až 200 centimetrů. Jsou ovšem zákazníci, kteří požadují stromky velké až 3,5 metru. Jako druhý vánoční stromek do dětského pokojíčku, který v dítěti navodí sváteční atmosféru a příjemný pocit očekávání Štědrého dne, pak postačí 60 až 80 cm vysoký stromeček.

V jakém cenovém rozmezí se tyto stromy pohybují?

Děláme různé akce na vybrané druhy a jakosti. Obecně lze říci, že kvalitní stromek 
z plantáže pod 200 korun koupit nelze. Velká jedle, která rostla 15 let a byla každý rok pečlivě a složitě ošetřována, to znamená brzděna v rychlém růstu narušováním kambia, dále tvarována, hnojena, vyžínána a tak dále - ta může přijít až na 1800 korun. Takových stromků ale není mnoho.

Jak vybírat vánoční stromky?

Měly bychom se držet svého vkusu, aby se nám stromek líbil. To je asi nejdůležitější. Každý člověk má trochu jiný vkus, lze říci, že představa ideálního stromku je odlišná 
i národnostně. Jinou představu o ideálu vánočního stromku má Angličan, jinou zase Němec nebo třeba Polák. Když stromek vybíráme, tak musíme brát ohled na jeho budoucí umístění, na to, jak staré máme děti, jak dlouho ho chceme mít v bytě, jakým způsobem ho budeme zdobit a v jaké bude po celou dobu teplotě.

Který druh zvolit a jak se o něj starat, aby vydržel krásný co nejdéle?

Obecně platí, že nejrychlejší opad jehlic je u smrku ztepilého, nejdéle vydrží borovice 
a jedle. Borovice má spoustu vonných pryskyřic a příjemně voní – to platí i o smrku ztepilém. Ideální je nechat stromek do ozdobení na balkoně nebo zahradě. V případě, že tuto možnost nemáme, tak bychom měli zvážit koupi až v posledním týdnu před Vánoci, i když tím zase riskujeme, že už nenajdeme ten nejkrásnější.

Pokud mám stromek už koupený a uchovávám jej třeba na balkoně, mám ho před umístěním do obývacího pokoje nějak aklimatizovat, aby neutrpěl teplotní šok?

Určitě pozvolný přechod 
z mrazu na pokojovou teplotu není na škodu.

Na svém webu upozorňujete, že všechny vaše stromky pocházejí 
z plantáží zakládaných speciálně za účelem jejich pěstování. Proč to tak zdůrazňujete? Setkali jste se snad s kritikou ze strany zákazníků nebo někoho jiného?

Někdy mám pocit, že si stále spousta lidí myslí, že stromky řežeme někde v lese nebo snad u dálnice. Proto to zdůrazňujeme. Na druhou stranu jsem rád, že za ty roky, co se obchodu se stromky věnuji, jsem zaznamenal určitý přechod ke kvalitě. Zákazník je stále náročnější a to je správné. Stromek se totiž v prosinci stává takovým totemem rodiny, na jakési jemné úrovni vytváří a obnovuje rodinná pouta, která jsme v průběhu roku mohli zanedbávat. Mimo jiné i o tom by měly být Vánoce.

Jak plantáže, popřípadě jednotlivé stromky chráníte před nájezdem zlodějů? Stalo se vám už někdy, že stromky někdo před svátky ukradl?

Plantáže celý prosinec hlídáme. Občas se nějaký zloděj ukáže. Je to taková smutná česká vlastnost, neúcta k cizí práci a majetku. Když jsem 
o tom hovořil s kolegy v Rakousku, tak nedokázali pochopit, že by někdo byl schopen ukrást vánoční stromek.

Chtěla bych si pěstovat vlastní vánoční stromeček v nádobě. Jak toho nejlépe docílím?

Základ je prostorná nádoba, pravidelná zálivka a jednou za dva roky přesadit.

Jaké máte plány do budoucna? Uvažujete například o rozšíření firmy?

Na rozšíření firmy momentálně nepomýšlím. Máme 
v plánu se vzpamatovat z několika katastrof, které nás postihly, a zbavit se dluhů.

Přiblížíte čtenářům, co se stalo?

Jedná se zejména o jarní mrazy v roce 2011 a 2012. Není to pěkný pohled, když druhý den člověk prochází nenávratně mrazem „spálenou" plantáží. Naštěstí máme plantáže
v různých lokalitách a nadmořských výškách, takže některé plochy byly uchráněny.

Jak vypadá takový váš běžný pracovní den?

V současné době patnáct hodin denně věnuji přípravě prodeje stromků. Takže celý listopad a prosinec je jeden velký stres. Naštěstí v průběhu roku mám čas i na své koníčky.

Jaké? Co vás baví, čemu se věnujete ve volném čase?

Jak jsem již zmínil, jezdectví, koně jsou moje velká láska. Bohužel se teď dlouho ke koním nedostanu. Rád čtu, a když je čas, tak se věnuji sportu. Dříve jsem hodně cestoval, zejména po Jižní Americe. Fascinují mě tropické pralesy amazonské pánve. 

Chcete mít čerstvý a pěkný stromeček?

• Nejprve postavte stromek na chladné místo - nejlépe ven.
• Zabraňte přímému slunečnímu záření.
• Odřízněte na řezu stromku přibližně 2 centimetry silný plátek.
• Postavte stromek do nádoby s vodou. Uvidíte, že stromek s čerstvým řezem přijme přibližně 5 litrů vody. Tak zůstane svěží.
• Kupte si v lékárně glycerín a nalijte ho do nádoby s vodou. Voda nezmrzne a stromek vodu lépe natáhne.
• Navíc pokropte hadicí nebo konví na zalévání dvakrát až třikrát celý stromek. Jehličí tak odebírá vláhu. Také když stojí stromek v místnosti, je jednou denně výhodné zvlhčit jehličí rozprašovačem. U stromků s balem je to nutné proto, aby se pak po vysazení ujaly a dobře rostly.
• Živé stromky v kontejneru by měly stát v teplé místnosti nejvýš 10 dnů.
• Použitý stromek lze zkompostovat, použít při zatápění.
• Pokud si nemůžete dovolit celý stromek, kupte si aspoň větvičku. Éterické oleje, které se z ní uvolňují, mají uklidňující účinek a osvěží vaši psychiku v době předvánočního stresu.   

Zdroj: web společnosti Abies

Robert ŠímaČtyřiatřicetiletý Robert Šíma pochází z Horní Cerekve, vystudoval Manažerskou akademii 
v Jihlavě. Firmu Abies Vysočina spoluvlastní 
s Otakarem Dvořákem, který také pochází 
z Cerekve. Podnikat začali v roce 1998. Firma sídlí v Cerekvi, ale před Vánoci její zaměstnanci „sídlí" hlavně v okolí Prahy.

Autor: Alexandra Knapová

30.11.2013 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Starosta Příbrami: Krampuslauf? Žádná akce nevyvolala tolik diskuzí

Příbram - Žádná společenská akce v historii Příbrami nevyvolala tolik diskuzí, a to před jejím konáním, i po jejím skončení. Ať už si lidé o ní myslí cokoli, byla bezesporu vyvrcholením letošních oslav 800. výročí založení města. Jaké je ohlédnutí starosty Příbrami Jindřicha Vařeky po Krampuslaufu?

Michaláková využívala média na úkor dětí, uvedl soud v usnesení

Praha - Medializace případu a neschopnost postarat se o děti, které si navíc u pěstounů zvykly. Tyto argumenty zopakoval Krajský soud v Oslo v usnesení, v němž se odmítl zabývat odvoláním Evy Michalákové. Česká matka se bránila proti tomu, že ztrácí rodičovská práva na oba syny. Uvedl to zpravodajský web Českého rozhlasu, jehož redakce má sedmistránkového usnesení k dispozici.

EET padá na zákazníky, restaurace zdražují

Berounsko - V jaké míře zasahuje nová povinnost elektronické evidence tržeb hospodským do provozu restaurací? Je jim na obtíž, nebo se s ní po sedmi dnech už sžili? Na Berounsku převažují zastánci prvního názoru.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies