VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Brodsko: školní jídelny se vrací k tradičním receptům

Havlíčkův Brod – Školní jídelny existují a fungují více než padesát let.

17.10.2014
SDÍLEJ:

Určité úpravy stravy v nabídce školních jídelen si v současné době žádají i zdravotní specifika strávníků. Na jídelním lístku tak nechybí speciální bezlepkové a diabetické diety.Foto: Deník/archiv

Za dobu své existence vystřídaly stovky různých jídel a objevilo se mnoho nových receptur a norem. V poslední době se školní stravovny soustřeďují především na energetickou a biologickou hodnotu stravy, a to podle věku strávníků, kterému jsou výživové normy přizpůsobovány. Tento trend potvrzují i školní jídelny v Havlíčkově Brodě.

„Naše školní jídelna jako jediná v Brodě vaří pro své žáky a zaměstnance i dietní pokrmy. Například bezlepková a diabetická jídla, ale dbáme i na zdravou výživu. Naším hlavním cílem je, aby dětem chutnalo a všichni byli spokojeni. Z toho důvodu se vždy snažíme, aby naše jídla nejen dobře chutnala, ale i na talíři dobře vypadala," řekla Vlasta Zelenková, vedoucí školní jídelny v ZŠ Wolkerova v Havlíčkově Brodě.

Dietní kuchařka

Ta dodala, že mají dokonce i jednu vystudovanou zaměstnankyni, která se specializuje na dietní pokrmy. Ve školní jídelně mají žáci na výběr ze dvou pokrmů, přičemž vybírat si mohou až od druhého stupně základní školy, tedy od jedenácti let věku.

V letošním školním roce zabezpečuje dietní stravování vlastní přípravou diet už dvacet jídelen v Kraji Vysočina. Navíc u všech škol je možnost donášky vlastní dietní stravy, přičemž školní jídelny zajistí regeneraci či úpravu pokrmu a výdej strávníkovi.

„Specialitou naší školní jídelny je především bohatý a pestrý jídelníček. Vaříme a připravujeme například tři druhy rýže, tedy divokou, barevnou nebo kuskus. Svými recepty a normami se snažíme přiblížit k tradiční kuchyni. Žáci a studenti si u nás mohou vybírat ze dvou jídel už od první třídy," uvedla Naděžda Pádivá, vedoucí školní jídelny havlíčkobrodské Základní školy Štáflova.

„Každá porce by měla obsahovat základní živiny, jako jsou bílkoviny, tuky, cukry, stopové prvky a vitaminy. Jde o poměrně složité propočty, které sledují průměrnou měsíční spotřebu vybraných druhů potravin na strávníka a den, které stanoví příslušná vyhláška ministerstva školství a zdravotnictví," konstatovala Olga Johanidesová z krajského úřadu, která školní jídelny na Vysočině metodicky vede. Z toho vyplývá, že je velmi vidět obrovský posun oproti minulosti, kdy vlastní nebo speciální menu nebylo akceptováno a děti s jinými výživovými potřebami tak byly ve svém důsledku ze stravování vyloučeny.

469 jídelen

V Kraji Vysočina je aktuálně 469 zařízení školního stravování. Denně se ve školních jídelnách stravuje více než 68 tisíc žáků a studentů. Samotné vaření je v rukou 363 vedoucích školních jídelen, 1 064 kuchařů, 381 pomocných sil, 21 cukrářů a řezníků a 71 technicko – hospodářských pracovníků.

Filip Brož

Autor: Redakce

17.10.2014 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Vztek, údiv, pobavení i pohrdání se včera zračilo v tváři Jiřímu Zimolovi při jednání krajského zastupitelstva o kauze Lipno.
1 6

Sobotka: Svolat rozhodčí řízení kvůli Zimolovi neumožňují stanovy

Exploze v Manchesteru

Exploze na koncertě v Manchesteru. Na místě jsou zranění, zřejmě i mrtví

DOTYK.CZ / AKTUALIZOVÁNO

Australané řeší, co s místními žraloky

Mnoho Australanů se donedávna usmívalo nad pověstí své země jakožto rejdišti světově obávaných zvířat. Byla to ale smrt místní surfařky Laeticie Brouwerové, která odstartovala zájem státních orgánů ohledně řešení, které by eliminovalo riziko útoků a zároveň nevedlo k drastickým opatřením.

Zpěvačka Špinarová byla uvedena do Síně slávy cen Anděl

Do Síně slávy hudebních cen Anděl byla dnes in memoriam uvedena zpěvačka Věra Špinarová. Majitelka nenapodobitelného hlasu zemřela letos v březnu ve věku 65 let. 

Fikaná hra o miliony. Zlín má dilema: uvěří Manchesteru?

Znáte tradiční česká přísloví? Jedno zní: Lepší vrabec v hrsti než holub na střeše. Leckdy to uslyšíte i během fotbalových zápasů. Kluby, trenéři a hráči mají dilema.

Odpad třídí stále více lidí. Radnice je motivují i dárky

Rok od roku Pardubice rozšiřují území, na němž mohou obyvatelé rodinných domů odkládat do samostatných kontejnerů biologicky rozložitelný odpad. Od roku 2007, kdy město s odděleným ukládáním bioodpadu začalo, ho separuje 2750 domácností. Letos byl sběr rozšířen i do okrajových částí města – do Lánů na Důlku a Opočínku.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies