Někdejší nejvyšší představitel města byl obviněn ze spáchání trestného činu padělání a pozměňování veřejné listiny a zvlášť závažného zločinu zneužití pravomoci úřední osoby. A soud Vrbu včera uznal vinným.

Uvedených skutků se měl Vrba dopustit v listopadu 2009 a v únoru roku 2010 v souvislosti s prodejem pozemků v průmyslové zóně. Tím se ledečské zastupitelstvo zabývalo i 14. září 2009 a pozemky prodalo třem zájemcům.

Vrba pak měl později bez vědomí zastupitelů do usnesení dopsat ještě čtvrtého - společnost Evos Hydro Ledeč nad Sázavou. S ní pak podepsal i kupní smlouvu na částku 1,2 milionu korun.

„Tvrzení, že jsem se dopustil uvedených trestných činů, odmítám. Neměl jsem úmysl kohokoliv poškodit, či mu způsobit újmu. Společnost Evos Hydro měla o pozemek na průmyslové zóně dlouhodobý zájem. Ano, text jsem pozměnil. Zastupitelstvo ale prodej pozemků firmě odsouhlasilo," hájil se už během předchozích stání Vrba.

O několik dní později ale firma své pozemky, včetně části toho nově nabytého, prodala společnosti Desire invest, a to za devět milionů korun. Ta pak v průmyslové zóně postavila fotovoltaickou elektrárnu.

Na nesrovnalosti v usnesení zastupitelstva týkajícího se prodeje pozemků v průmyslové zóně přišlo nové vedení města Ledče nad Sázavou.

Poškodil město

Město prý bylo levným prodejem pozemků poškozeno a starosta Petr Vaněk proto podal trestní oznámení na neznámého pachatele. Vrba však tvrdil, že o zájmu firmy Evos Hydro rada města i zastupitelstvo věděly. „Šest let jsem obětavě vykonával funkci starosty města a 23 let jsem byl jeho zastupitelem. Odmítám, že bych mu někdy způsobil škodu," uvedl ve své závěrečné řeči Vrba.

Ten navíc odmítal, že by tehdejší pozemky města byly při prodeji podhodnoceny. „Šlo o zbytkový pozemek," tvrdil bývalý ledečský starosta a podle jeho slov nikdo netušil, že Evos - Hydro pět tisíc metrů čtverečních ihned prodá dál. 

Státní zástupce Pavel Kadrnka nepožadoval pro Vrbu nepodmíněný trest. „Myslím, že v tomto případě postačí trest výchovný na dolní hranici sazby," podotkl Kadrnka. A podobně zřejmě uvažovali i členové senátu v čele se soudkyní Hanou Doubkovou. Soud nakonec uznal bývalého starostu Ledče nad Sázavou vinným.

„Nebyl nikdy předtím trestán a podmíněný trest na tři roky je opravdu na samé dolní hranici. Navíc vzhledem k odsouzení nemůže obžalovaný dál vykonávat funkci starosty či zastupitele," zakončila soud Doubková.

Státní zástupce i obhajoba si ponechaly lhůtu na odvolání.