Se starostkou Dagmar Zvěřinovou a radním Kraje Vysočina pro sociální oblast Petrem Krčálem se sešel na „půdě" radnice ve Žďáře nad Sázavou. „Slavnostní akt se bude konat ve čtvrtek 21. března 2013. Vše nasvědčuje tomu, že akce proběhne důstojně a lidem se tu bude líbit," řekl Krása.

Uznávané ocenění je udělováno za mimořádnou aktivitu nebo čin ve prospěch občanů se zdravotním postižením. Za jeho devítiletou praxi dosud nebylo předáno žádnému subjektu na Vysočině, nominovány však byly. Například nominaci na cenu Mosty 2004 získal v kategorii Instituce veřejné správy Krajský úřad Vysočina za Grantový program Vysočina bez bariér.

„Návrhy na ocenění mohou podat nejen fyzické osoby, ale například i zástupci neziskových organizací, občanských sdružení, podnikatelské subjekty nebo třeba novináři. Čas mají do konce letošního roku," informoval radní Petr Krčál. Doplnil, že o vítězi ve čtyřech tradičních kategoriích rozhodne jmenovaný hodnotící výbor. Patronkou akce je manželka prezidenta republiky Livia Klausová.

Aby byl zajištěn zdárný průběh celého dne, bude sestaven koordinační štáb tvořený ze zástupců Kraje Vysočina, města Žďáru a Národní rady osob se zdravotním postižením. Volba místa konání podléhala přísným požadavkům, především na maximální bezbariérovost nabízeného objektu.

Cenu Mosty, jež je uměleckým ztvárněním mostu z lidských rukou, navrhla a vytvořila akademická sochařka Jitka Wernerová. Autorem pamětních diplomů je akademický malíř Otakar Tragan.