Deník
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Čerstvé, nebo zmražené? Nyní je jasné, co kupujeme

Pelhřimovsko – Především pekaři a prodejci pečiva jsou od 1. srpna 2012 povinni dostatečně viditelně označit, zda je pečivo čerstvé, ze zmrazeného polotovaru nebo rozmrazené.

10.8.2012 1
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: DENÍK/ Vít Šimánek

Prodejci se ovšem toto opatření snaží v mnoha případech obejít. Nejčastější metodou je označení polotovarů příliš drobným písmem, aby ho zákazníci mohli přečíst jen s obtížemi nebo si ho vůbec nevšimli.
Pekaři ještě nevědí, komu tato vyhláška přinese větší odbyt a zda lidé budou opravdu dbát na původ pečiva, které kupují. Nicméně existenci vyhlášky oceňují.

Je to způsob, jak se zbavit konkurence

„Že ta vyhláška je na světě a je platná, to je dobře především pro spotřebitele. Právě on musí být informován o tom, co jí, jak je to staré, kde to bylo vyrobeno a podobně," vysvětlil generální ředitel pelhřimovského pekařství Adélka Roman Teisler.

Někteří zákazníci si nové nařízení pochvalují, jiným je to jedno. „Popravdě řečeno nevím, co si o té vyhlášce mám myslet. Podle mě je to takový boj českých pekařů proti polotovarům z Polska, které můžeme najít takřka ve všech supermarketech," říká jednatel společnosti Pekárna a cukrárna U Radnice Josef Sankot.

„Malým pekařstvím tato vyhláška podle mého názoru pomoci nemůže, ale pro velké společnosti to musí být obrovský přínos. Mohou se tak zbavit zahraniční konkurence," dodává Sankot.

Klady a zápory polotovarů

Problém nevězí jen v tom, že je pečivo několik měsíců zmrazené. Tkví spíš v tom, jakým způsobem je zmrazováno a že i za energie k mrazení spotřebované platí nakonec spotřebitel.

Něco jiného je, když dáme housku přinesenou z obchodu doma na pár dní do mrazáku, a něco jiného je, když prodejci mrazí potraviny pomocí chemických látek.

Aby mohlo být pečivo zmrazeno a opět tepelně regenerováno, musí těsto obsahovat řadu pomocných látek, jako jsou enzymy, emulgátory nebo kypřidla. Patří k nim například E466, které se používá hned několika rozličnými způsoby. Nejen že se s ním zahušťují pudinky a pomazánky, ale přidává se také do uzenin, váže oxid uhličitý v perlivých nápojích a je nedílnou složkou projímadel.

Ani mražené pečivo nemá jenom záporné stránky. V zemích, kde zákazníci holdují pečivu čerstvému a kde ve většině obchodů pečou i několikrát denně, zjišťujeme, že kvanta pečiva přijde nazbyt a skončí v kontejneru.

Najednou vidíme rozmražené pečivo nebo polotovar v docela jiném světle.  Je velký rozdíl mezi pečivem, které je sice jistou dobu skladováno kdesi v mrazících boxech velkoobchodů, a pečivem, které je v podstatě ještě čerstvé vyhazováno.

Karolína Hovorková

Autor: Redakce

10.8.2012 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto.
AKTUALIZOVÁNO
14

K útoku nožem v Rusku se přihlásil Islámský stát

Jiří Drahoš.
14 11

Další prezidentský uchazeč hlásí splněno. Drahoš má dostatek podpisů

Dýmkař Krška: Dělám pocitové dýmky. Řídím se hlavně kresbou dřeva

Výrobě dýmek se Karel Krška z Drnovic věnuje už sedmadvacet let. I po takové době nepovažuje jejich vyřezávání za rutinu. „Každý kousek je originál. Vše dělám ručně a každý kus dřeva mě jinak inspiruje. Možná proto mě práce pořád baví,“ pochvaluje si devětačtyřicetiletý muž.

Pražská zoo přivítala letošního miliontého návštěvníka

Zoo Praha v sobotu přivítala jubilejního návštěvníka letošního roku, kterým se stal pan Milan Rybka z Prahy 9 se ženou Valentinou a vnoučaty Sabinou a Matějem.

Teror ve finském Turku: policie podnikla noční razii, zatkla pět osob

Finská policie při noční razii ve městě Turku zatkla pět osob. Zároveň oznámila, že motivem včerejšího činu, při němž osmnáctiletý Maročan pobodal nožem deset lidí, byl terorismus. Agresora střelila do nohy a zadržela. Dvě oběti na následky zranění zemřely.

Vydavatelství univerzity v Cambridge se podvolilo čínské cenzuře

Prodáváte svou duši, zní nejčastější kritika na účet akademického vydavatelství Cambridge University Press. Nejstarší nakladatelský dům na světě totiž ustoupil ve sporu s Komunistickou stranou Číny a zablokoval více než tři sta článků ze svého prestižního sborníku China Quarterly.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení