VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Čerstvé, nebo zmražené? Nyní je jasné, co kupujeme

Pelhřimovsko – Především pekaři a prodejci pečiva jsou od 1. srpna 2012 povinni dostatečně viditelně označit, zda je pečivo čerstvé, ze zmrazeného polotovaru nebo rozmrazené.

10.8.2012 1
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: DENÍK/ Vít Šimánek

Prodejci se ovšem toto opatření snaží v mnoha případech obejít. Nejčastější metodou je označení polotovarů příliš drobným písmem, aby ho zákazníci mohli přečíst jen s obtížemi nebo si ho vůbec nevšimli.
Pekaři ještě nevědí, komu tato vyhláška přinese větší odbyt a zda lidé budou opravdu dbát na původ pečiva, které kupují. Nicméně existenci vyhlášky oceňují.

Je to způsob, jak se zbavit konkurence

„Že ta vyhláška je na světě a je platná, to je dobře především pro spotřebitele. Právě on musí být informován o tom, co jí, jak je to staré, kde to bylo vyrobeno a podobně," vysvětlil generální ředitel pelhřimovského pekařství Adélka Roman Teisler.

Někteří zákazníci si nové nařízení pochvalují, jiným je to jedno. „Popravdě řečeno nevím, co si o té vyhlášce mám myslet. Podle mě je to takový boj českých pekařů proti polotovarům z Polska, které můžeme najít takřka ve všech supermarketech," říká jednatel společnosti Pekárna a cukrárna U Radnice Josef Sankot.

„Malým pekařstvím tato vyhláška podle mého názoru pomoci nemůže, ale pro velké společnosti to musí být obrovský přínos. Mohou se tak zbavit zahraniční konkurence," dodává Sankot.

Klady a zápory polotovarů

Problém nevězí jen v tom, že je pečivo několik měsíců zmrazené. Tkví spíš v tom, jakým způsobem je zmrazováno a že i za energie k mrazení spotřebované platí nakonec spotřebitel.

Něco jiného je, když dáme housku přinesenou z obchodu doma na pár dní do mrazáku, a něco jiného je, když prodejci mrazí potraviny pomocí chemických látek.

Aby mohlo být pečivo zmrazeno a opět tepelně regenerováno, musí těsto obsahovat řadu pomocných látek, jako jsou enzymy, emulgátory nebo kypřidla. Patří k nim například E466, které se používá hned několika rozličnými způsoby. Nejen že se s ním zahušťují pudinky a pomazánky, ale přidává se také do uzenin, váže oxid uhličitý v perlivých nápojích a je nedílnou složkou projímadel.

Ani mražené pečivo nemá jenom záporné stránky. V zemích, kde zákazníci holdují pečivu čerstvému a kde ve většině obchodů pečou i několikrát denně, zjišťujeme, že kvanta pečiva přijde nazbyt a skončí v kontejneru.

Najednou vidíme rozmražené pečivo nebo polotovar v docela jiném světle.  Je velký rozdíl mezi pečivem, které je sice jistou dobu skladováno kdesi v mrazících boxech velkoobchodů, a pečivem, které je v podstatě ještě čerstvé vyhazováno.

Karolína Hovorková

Autor: Redakce

10.8.2012 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Požár opuštěného objektu ve Varnsdorfu, v ulici Kozlova.
13

Začalo období požárů, nebezpečný je zapalovač i výfuk

Kuriózní nehoda se stala v úterý 27.6. kolem sedmnácté hodiny v Čížkovicích.
6

S kombajnem se mezi zátarasy prostě nevešel

Nadšenci pěstují u in-line stezky v Olomouci "ruční" zeleninu. Zájem je velký

Čerstvý salát, kedlubny, hrášek, zelí nebo kapustu nabízí projekt Ze-Za-Hrátky. Zeleninu pěstovanou s láskou a bez chemie najdete uvnitř okruhu Hejčínských in-line stezek v olomoucké části Řepčín.

Hnutí ANO má 27 procent, komunisté předběhli ČSSD, tvrdí Median

Volby by v červnu vyhrálo podle volebního modelu Median hnutí ANO, které si měsíc po vládní krizi polepšilo a vrátilo se ke 27,5 procenta. Druhá by skončila KSČM s 15,5 procenta, která poprvé v historii modelu předstihla sociální demokracii.

Pro motorkáře zraněného na lhenickém náměstí letěl vrtulník

/VIDEO/ V poledne se na náměstí ve Lhenicích na Prachaticku srazilo osobní auto s motocyklem. Podle informací z místa nehody motorkáře odvezl záchranářský vrtulník.

Po letadlové lodi i torpédoborec. Čína si modernizuje flotilu sama

Čína dnes představila nový typ torpédoborce vlastní výroby. Loď je součástí dlouhodobého plánu na modernizaci vojenského arzenálu země. V dubnu Čína představila svoji první letadlovou loď.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies