VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Chov drůbeže není pouze výsadou seniorů na penzi

Pelhřimovsko – Dojít si pro vajíčka či kuřecí maso do supermarketu – toto pohodlí řada lidí, pokud k tomu mají možnosti, vyměňuje za vlastní drůbeží chov. Taková cesta k potravinám je sice poněkud zdlouhavější než jízda autem do obchodu, ale lidé se po ní vydávají hlavně proto, že přesně vědí, čím zvířata krmí a v jakých podmínkách žijí. Chov slepic tedy už není pouze výsadou seniorů, kteří si potřebují vyplnit čas na penzi.

22.5.2013
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: DENÍK/Jan Vraný

Deset slepic si pro domácí vajíčka na zahradě u rodinného domu drží i šestatřicetiletá Jana Loskotová z Hněvkovic. Hlavním důvodem, proč se rozhodla drůbež chovat, bylo právě to, že příliš nedůvěřuje kupovaným vajíčkům.

„O slepice se sice musím každý den starat, ale zase přesně vím, čím je krmím, a  mám jistotu, že snášejí dobrá vejce," sdělila Loskotová. Kro mě pšenice a vitaminů tvoří slepičí jídelníček také zbytky jídel, které Janě Loskotové sváží rodina.

„To má nesporné výhody. Jednak ušetříme za krmivo a  také nemusíme zbytky vyhazovat do popelnice," zmínila Loskotová.

Zájem je o brojlery

Zájem o slepice na snůšku potvrzuje i pokladník základní organizace Českého svazu chovatelů v Počátkách Václav Vyvadil. Počátečtí chovatelé už řadu let zájemcům jednou ročně zprostředkovávají právě nákup mladých slepiček a kohoutků.

„Zvířata objednáváme od chovatele, o kterém víme, že je má v dobrých podmínkách," uvedl Vyvadil s tím, že je to služba pro lidi, která spolku zároveň umožňuje vydělat si nějaké peníze na činnost.

„Funguje to tak, že mi lidé zavolají, řeknou si, kolik slepic chtějí, a já je objednám u chovatele, který je ve smluveném termínu přiveze," popsal Václav Vyvadil. Jak dodal, o objednávky nemá nouzi. „Každoročně takto prodáme na tři sta kusů drůbeže. Přímo z Počátek je zhruba jedna třetina odběratelů, zbytek si pro slepice jezdí z okolních vesnic," nastínil Vyvadil.

Na Pelhřimovsko dojíždějí i specializované firmy, které kromě slepic nabízejí i další chovnou drůbež. Jednou z nich je i jihlavský Gallus extra. Jak sdělila vedoucí společnosti Eva Urbánková, lidé v současné době kupují hlavně brojlery na výkrm.

„Vloni jich byl nedostatek, takže letos je po nich velká poptávka. Kromě kuřat se hodně prodávají i husy, kačeny či perličky," vyjmenovala Urbánková  s tím, že jejich prodejci dojíždějí do měst i na vesnice. „Samozřejmě se nějaká drůbež prodá i ve městě, ale stále platí, že největší poptávka po nosnicích i brojlerech bývá na venkově, kde lidé mají více příležitostí k jejich chovu," uzavřela vedoucí Eva Urbánková.

Autor: Nela Kyselová

22.5.2013 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
S novým rokem se opět mírně upravují pravidla pro přiznání důchodu: rozhoduje nejen dosažení zákonem stanoveného věku, ale rovněž doba pojištění.

Co je dobré stihnout, než odejdete do důchodu

Divadlo Bez zábradlí. Ilustrační fotografie.
16

Kavárna divadla, kde hraje žena Stropnického, nemá EET. Prý nemusí

Mládek nevydržel, Sobotka ho odvolal. Na tahu je Zeman

/ANALÝZA/ - Volby se nevyhrávají díky potlesku velkých firem, ale díky lidem, kteří vhazují hlasovací lístek do urny. Většinou to dělají na základě svých zkušeností – u lékaře, ve škole, při pohledu na výplatní pásku nebo na účet od mobilního operátora. A právě ten je nepřiměřeně vysoký celé tři roky, kdy vedl ministerstvo průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD).

Čeští vojáci měli konflikt s policií v Litvě

Pětice českých vojáků, kteří jsou na tříměsíčním cvičení v Litvě, měli v noci na neděli incident s policií v přístavu Klaipeda. Vojáci byli údajně opilí a dožadovali se vstupu do nočního klubu. Informoval o tom server iHned.cz s odvoláním na litevskou policii a ruská a litevská média.

VIDEO: Ve Zlíně na cyklostezce spálili korán

„Proč pálíme korán? Chceme podpořit slovenskou aktivistku, která řekla svůj názor a byla za svůj čin zatčena," komentoval David Nepimach ze Zlína akt, při kterém v pondělí ve Zlíně společně s desítkou zúčastněných spálil na cyklostezce na Vršavě svatou knihu muslimů.

EET? Prázdné výlohy a strach

Po restauracích, barech a hotelech, které už mají za sebou skoro tři měsíce zkušeností, míří elektronická evidence tržeb (EET) do dalších provozoven. Od začátku letošního března čeká živnostníky podnikající v maloobchodě i velkoobchodě. Někteří jsou už teď dokonale připraveni, jiní podlehli strachu a s podnikáním raději končí.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies