Takové bylo stručné zadání cvičení, kterého se včera dopoledne zúčastnilo přes šedesát záchranářů. „Za deset let, co pracuji jako mluvčí Hasičského záchranného sboru Kraje Vysočina, jsem se s takto rozsáhlou událostí na vodě nesetkala. Připravit se ale i na takovou situaci musíme," poznamenala Petra Musilová.

Figuranty, kteří představovali lidi uvězněné na výletní lodi nebo přímo tonoucí osoby, byli studenti střední zdravotnické školy z Třebíče. „Nálada na lodi byla výborná, až na to, kdy jsme museli předstírat, že jsme ve stresu, a na palubě nastal chaos. Myslím, že jsme to zvládli," řekla studentka Hana Kafková.

Podle prvních reakcí od představitelů záchranných složek proběhlo vše tak, jak mělo. Dojezdové časy a limit pro dolet policejního záchranného vrtulníku z Brna se podařilo splnit. „Detailní vyhodnocení cvičení ale teprve proběhne. Každá složka Integrovaného záchranného systému si ho vypracuje sama, pak dáme svoje zjištění dohromady a vydáme celkové hodnocení. Je to otázka několika málo týdnů," podotkla mluvčí Policie ČR Dana Čírtková.

Koněšínská pláž se během několika minut, které následovaly po oznámení poruchy kapitánem, zaplnila nejen vozidly záchranářů. Na prostranství také vyrostl velký stan pro zachráněné.

Na místo poté dorazil policejní vyšetřovatel a také potápěči z Brna. „Vše probíhá tak jako při skutečném zásahu. Následovala by identifikace zachráněných osob a případně i vyrozumění příbuzných o jejich zranění a místě případné hospitalizace," popsala Dana Čírtková.

Mezi záchranářskými čluny hasičů vypomáhalo s převážením dětí mezi lodí a bezpečným břehem také nové policejní plavidlo, které bude v sezoně brázdit Dalešickou přehradu. Cvičení se účastnila i jednotka Vodní záchranné služby Českého červeného kříže z Třebíče a dobrovolní hasiči z Koněšína a Pozďatína.