„Česká republika má jednu z nejhustších poštovních sítí v Evropě. Na druhé straně ale má nejnižší podíl poštovních poboček provozovaných smluvními partnery. Z tohoto důvodu se Česká pošta rozhodla, po vzoru ostatních evropských zemí, nabídnout provozování svých poboček soukromníkům či obcím. Stalo se tak i v regionu Havlíčkobrodska," uvedl mluvčí České pošty Matyáš Vitík.

Projekt Pošta Partner nabízí provozovatelům vyšší finanční motivaci, a to například v podobě bonusů za rozšíření hodin pro veřejnost. „Z pohledu občanů je jednou z největších výhod pružnost otevírací doby, kdy si samy obce, popřípadě soukromníci, určují rozsah hodin pro veřejnost. Ten ale nesmí klesnout pod požadované minimum. Tato flexibilita provozovatelům umožňuje reagovat na konkrétní podmínky a zvyklosti v dané obci," vysvětlil Vitík.

V Oudoleni panuje s projektem Pošta Partner spokojenost. „Nová pobočka vznikla vlastně na stejném místě, jako byla stará pobočka České pošty. U nás se změnili pouze zaměstnanci, máme zde nově jednu paní z obce. Funkce pobočky jsou stejné, jako byly i dříve na poště. Pouze jsme upravili a prodloužili otevírací dobu," řekl starosta obce Ivo Béna.

Podstatnou změnu v chodu, rozsahu a nabídce poštovních služeb nezaznamenali ani v Tisu. „Vše funguje tak, jako dříve," nechala se slyšet Andrea Karlíková, hospodářka obce Tis.

Prozatím poslední z otevřených poboček Pošty Partner na Havlíčkobrodsku se nachází v Kamenné Lhotě. Otevřena tam byla počátkem července. I zde je otevírací doba značně posunuta ve prospěch a potřeby místních lidí. Každou středu má pobočka otevřeno dokonce až do půl osmé večer, což na venkově, ale mnohdy i ve větších městech, rozhodně nebývá zvykem.

„Pošta Partner poskytuje v obcích všechny základní služby. To znamená příjem a výdej listovních a balíkových zásilek, příjem a výplatu poštovních poukázek, výplatu penzí, platby SIPO, prodej poštovních cenin a řadu dalších," vyjmenoval Vitík s tím, že v letošním roce Česká pošta plánuje v rámci celé republiky uzavřít dalších dvě stě smluv o provozování Pošty Partner.

V Kraji Vysočina se kromě uvedených obcí z Havlíčkobrodska k projektu Pošta Partner připojili například i v Urbanově na Jihlavsku, nebo v Uhřínově na Žďársku.

Andrea Provazníková