Od přednášek přes divadlo, hudbu a kreativní dílničky, to vše mohli opět po roce návštěvníci žďárského zámku slyšet, zažít i vyzkoušet.

„Program má každoročně podobnou koncepci," vysvětlila koordinátorka pouti Jana Vaňková z Centra pro rodinu a sociální péči v Brně, jež pouť společně s Brněnskou diecézí a farností svatého Prokopa ve Žďáře nad Sázavou pořádalo.

Pouť tradičně zahájilo ranní duchovní slovo, po němž následovala mše svatá. Po ní pak rodiny zaplnily celý areál zámku, kde pro ně byly připravené další zážitky.

Program cílil na děti i dospělé. Zatímco ti nejmenší se mohli pustit třeba do vyrábění košíčků na sladkosti, rodiče a prarodiče čekala série přednášek.

Jedním z lákadel pouti bylo odpolední vystoupení muzikanta Pavla Helana. „Jeho hudbu mám moc rád. Těšil jsem se proto především na nové písně, které zde zazní," řekl Jan Kotík ze Žďáru nad Sázavou.

„Ve Žďáře jsem hrál poprvé v roce 2007 na Horáckém džbánku. Rád se sem vracím, atmosféra zámku je nádherná," nechal se slyšet Pavel Helan.

Své písně věnuje hlavně náboženské tematice, na sobotní pouti představil novou píseň, jež posluchačům přibližuje rozhovor s Bohem. Právě ta sklidila u obecenstva největší potlesk.

Po vystoupení Pavla Helana patřilo pódium taneční skupině Ta syntetika, jejíž členové, patřičně maskovaní a oblečení, předvedli pravý masajský bojový tanec.

Kromě prodejních stánků s knihami a hrami pro děti se objevily i stánky prezentující různé organizace, například diecézní centrum mládeže nebo diecézní charitu. „S otcem biskupem jsme hledali termín pro samostatnou pouť a napadlo nás, že charita je vlastně jedna velká rodina. Proto jsme se připojili právě k diecézní pouti rodin. Myslím, že do budoucna by se to mohlo stát tradicí," uvedl ředitel Diecézní charity Brno Oldřich Haičman.

„Svoji prezentaci tu má jihlavská charita, žďár připravil pro děti vyrábění a jsou tu i zástupci chráněných dílen ze Znojma," dodal Haičman.

Program probíhal nejen ve venkovních, ale i ve vnitřních prostorech zámku. Přednášející se uchýlili do obřadní síně,témata byla dvě.

Jedno se věnovalo trénování paměti při hře s vnoučaty, druhé zase porozumění „internetovým" dětem. Bazilika Nanebevzetí Panny Marie byla nejen prostorem pro mši, ale také místem k přijetí svátosti smíření či k adoraci.Zájemci mohli využít také možnost komentované prohlídky baziliky nebo poutního kostela svatého Jana Nepomuckého na Zelené hoře.

Téměř jedinou nepříjemností bylo vytrvale pálící slunce. Ani to ale návštěvníkům nebralo spokojený úsměv z tváří. „Pouť rodin tady ve Žďáře má zkrátka své kouzlo. Historické prostředí zámku vytváří velmi příjemnou atmosféru," dodal Kotík.