Policejní komisař zahájil trestní stíhání dvou žen, z nichž jedna je cizinka. „Cílem pachatelek se stali senioři ve věku přes devadesát let, a to v obcích na Polensku a Jihlavsku," upřesnila policejní mluvčí Jana Kroutilová. Potvrdila, že obě dopadené ženy se trestné činnosti dopustily již i v minulosti.

K pokusu o první krádež došlo letos v dubnu a k druhé na konci června. Ani v jednom případě se zlodějkám odcizit peníze seniorům nepodařilo. Z jejich domovů odešly s prázdnou.

Marné pokusy

„Ve středu 24. dubna vešly pachatelky před desátou hodinou dopoledne neuzamčenou brankou na oplocený pozemek domu v obci Jedlov. Na dvoře potkaly čtyřiadevadesátiletého majitele domu, který se pokoušel pachatelky z pozemku vytlačit. Neznámé ženy ale seniora opakovaně oběhly a snažily se dostat do domu. Jedna z pachatelek našla odložený klíč, kterým se pokusila odemknout dveře zadního vchodu, to se jí ale nepodařilo, neboť byl z vnitřní strany dveří zasunutý jiný klíč," popsala situaci Kroutilová.

Pachatelkám se tedy nic ukrást nepodařilo. Nasedly tedy do auta a odjely. V sobotu 29. června se o další krádež pokusily v menší obci u Luk nad Jihlavou. „Kolem jedné hodiny odpoledne vnikly neuzamčenými dveřmi do rodinného domu. Jedna s pachatelek vylákala třiadevadesátiletou obyvatelku domu ven a druhá mezitím místnosti prohledala. Peníze se jí ale nepodařilo nalézt, a proto nic neodcizila," přiblížila policejní mluvčí.

Jasné důkazy

V obou případech policisté ihned poté, co přijali na tísňové lince 158 trestní oznámení o spáchání trestného činu, vyslali na místo policejní hlídku. „Ta provedla šetření a po pachatelkách začala v lokalitě pátrat. Policisté místo činu dále ohledali a zadokumentovali, stopy zajistil kriminalistický technik," doplnila Jan Kroutilová s tím, že policisté v obou případech zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu.

Prověřování případů převzali kriminalisté jihlavského územního odboru. Na základě operativního šetření zjistili, že se obou skutků dopustily stejné pachatelky, které se jim záhy podařilo dopadnout.

„Na základě shromážděných důkazů zahájil policejní komisař trestní stíhání dvou žen ve věku pětadvacet a čtyřiačtyřicet let. Mladší z žen je ze Znojemska a starší je cizí státní příslušnosti. Obě byly obviněny ze spáchání přečinu porušování domovní svobody a přečinu krádeže ukončeného ve stádiu pokusu spáchaných ve spolupachatelství. Případ kriminalisté dále vyšetřují," shrnula mluvčí.