VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Hmyzí maturita: Snězte švába - třeba v těstíčku

Pelhřimov – Velká pochoutka. Tak se dají dvěma slovy vystihnout pocity po ochutnání hmyzích pokrmů.

20.9.2012
SDÍLEJ:

Kuchař Petr OcknechtFoto: Deník/Nela Kyselová

Společně s kolegyní Dominikou Dufkovou jsme se s nimi seznámily v úterý večer v pelhřimovské restauraci Měšťanský dům, kde degustační akci uspořádalo občanské sdružení Hodina H.

Na začátku musím zmínit, že řada lidí v našem okolí si po sdělení, že budeme večeřet hmyz ťukala na čelo se slovy, že jsme se nejspíš zbláznily. A tak jsme se společně s několika desítkami dalších „bláznů" plni očekávání vydali do restaurace. Tam nás přivítal sympatický kuchař Petr Ocknecht, který jako jediný v České republice vaří a učí hmyzí kuchyni. A o tom, co připravuje, dovede i poutavě vyprávět.

„Pojďte blíž," lákal nás ke stolu plnému průhledných plastových krabiček, ve kterých se to hemžilo nejrůznějšími „broučky". A tak jsme dostali příležitost seznámit se se svou večeří. V tu chvíli jsem váhala, jestli budu opravdu takový dobrodruh a pozřu všechno, co nám v šestichodové ochutnávce nabídnou, včetně švába, který byl zlatým hřebem večera.

Názor jsem ale změnila ve chvíli, kdy z pánve zavoněl první chod  v podobě moučných červů, kteří se podávali na listovém salátu. Na tom, co tak pěkně voní, přece nemůže být nic špatného. A taky že nebylo. Červi byli výborní, dali by se chuťově přirovnat ke škvarkům. Lahodní byli i cvrčci na másle a zophobas na chilli. Dalším chodem v podobě grilovaných sarančat jsme trochu „přitvrdili". Už jde přece jenom o větší a „nohatý" hmyz, ale pozor, i nožky se jedí.

„Ze sarančat se nejedí pouze křídla, kdo by ale měl problémy s nohama může je odloupnout a nechat na talíři," poradil Petr Ocknecht, který nás nabádal i k důkladnému kousání – saranče je tužší a může škrabat v krku.

I s nožkama

Sarančata, která jsme slupli i s nožkama, byla předstupněm k „hmyzí maturitě" v podobě švába. Byli jsme ujištěni, že kdo jej sní, „dá" už opravdu všechno. Dostali jsme na výběr ze dvou úprav: na přírodno a nebo v těstíčku.

„Do těstíčka je obaluji spíše kvůli psychice strávníků," upozornil kuchař. Po důkladném porovnání obou verzí jsem se rozhodla, že do přírodní verze raději nepůjdu. Šváb totiž po pobytu na pánvičce připomínal tvora podobného filmovému Vetřelci. Kolegyně Dominika byla statečnější a do „vetřelce" se s chutí pustila. V hmyzí maturitě jsme nepropadly a opět ani poslední teplý pokrm chuťově nezklamal. Pak už jsme večer uzavřeli sladkou tečkou v podobě perníku s rybízem a sušenými moučnými červy.

Pro toho, kdo dočetl až sem a stále nevěřícně kroutí hlavou, mám jediný vzkaz – zkusit se má všechno. Navíc hmyz je dobrým tipem na vydatnou a rychlou večeři. K přípravě vám postačí trochu másla, sůl a pár minut na pánvi. Sice je to strava poněkud náročnější na péči – jak jsme se dozvěděli, před úpravou hmyz musíte několik dní krmit a pak nechat důkladně vyprázdnit, ale věřte mi, výsledek stojí za to!

Autor: Nela Kyselová

20.9.2012 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Francouzský satirický časopis Charlie Hebdo novým vydáním ukázal, že se nenechá zastrašit. Tak hodnotí německé deníky první číslo časopisu po krvavém atentátu na redakci z minulého týdne.
AKTUALIZUJEME
6 11

Charlie Hebdo: Policie zadržela 10 podezřelých

Americká letadlová loď Carl Vinson
7 27

Američané jsou v Koreji zatím bezzubí. Nesestřelí balistické střely KLDR

Nová výletní loď oslňuje nejen přepychem. Na střeše má závodní okruh

Okružní plavby na výletních lodích mohou být přeplněny luxusem. Tato loď ale nabízí ještě něco navíc.

Festivaly musí poprvé přejít na EET. Očekávají problémy

Startující festivalová sezóna přinese jejich provozovatelům i zúčastněným prodejcům a stánkařům zásadní změnu: poprvé budou muset evidovat své tržby v elektronickém systému. Zkušenosti z trhů naznačují, že je to může připravit o značnou část tržeb.

Penta pokračuje v zahraničních akvizicích. Podle Dospivy není na prodej

Finanční skupina Penta miliardáře Marka Dospivy hodlá i letos pokračovat v zahraničních akvizicích, do nichž se pustila v loňském roce. Celková aktivita firem, které má skupina v portfoliu, se loni zvýšila meziročně o 21 procent, zisk skupiny o čtvrtinu. Podle Dospivy není Penta na prodej.

Obchody musí stáhnout německé pudinky, mohou mít v sobě kov

Státní veterinární správa nařídila stáhnout z prodeje pudinkové dezerty od německého výrobce Neuburger Milchwerke GmbH & Co. Německé dozorové orgány informovaly prostřednictvím systému rychlého varování RASFF ostatní členské země o přítomnosti kovového úlomku v balení dezertu.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies