VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Houby už rostou, ale zatím málo. Více jich bude za týden

Vysočina – Rostou, ale bídně. Tak hodnotí současnou houbařskou sezonu na Jihlavsku předseda jihlavského mykologického klubu Jiří Burel.

7.9.2015
SDÍLEJ:

Houby v detailu. Krásná hříčka přírody. Foto: Zuza Navrátilová.

„Místy jsou, ale místy je to bída. Teď jsem v lese, kde nebyla pořádná houba, ale v tom předchozím jsem něco našel. Mám košíček smrkových hřibů. Rozhodně není růst na maximu, ale to přijde," popsal včera přímo z lesa Burel.

Podle něj bude nejlepší na houby vyrazit tak za týden až čtrnáct dnů. „To se situace zlepší a hub bude více. Teď znovu zapršelo, i když to nebylo nic extra, ale i tak to houby přiživí," informoval předseda.

Nejvíce rostou
tam, kde je vlhko

Poradil, že v současné době je houby nejlepší hledat na vlhčích místech. „Tedy tam, kde se i v létě drží voda. To je v okolí potoků, údolí a smrčin. V otevřeném lese jsem dnes něco našel, ale žádná sláva," řekl včera Burel s tím, že nejvíce rostou smrkové a dubové hřiby, kováři a růžovky. Na houbách včera potkal mnoho lidí. „Řekl bych, že na dvou kilometrech stálo u lesů tak třicet aut," spočítal mykolog.

Na houby včera vyrazil i Stanislav Jonáš z Jihlavy. Řekl jsem si, že když nic nenajdu, alespoň se hezky projdu. Vyrazil jsem už v pět ráno, protože jsem tušil, že podobných nadšenců jako já bude víc. A kdo dřív přijde… I tak to ale žádná sláva nebyla. Našel jsem asi dvacet smrkových hříbků, víc ani ťuk. V lese jsem strávil asi tři hodinky. Tak alespoň moje oblíbená smaženice bude," popsal nevelký  úlovek Stanislav Jonáš.

Velká výstava hub nakonec bude

Kvůli tomu, že houby nerostly, Mykologický klub Jihlava nevěděl, zda tento rok vůbec uspořádá Velkou výstavu hub. Nakonec se ji rozhodl o týden odložit a o jeden den zkrátit. „Předpokládáme, že to už hub bude více," informoval předseda jihlavských mykologů. Výstava se tedy bude konat v pátek a v sobotu 18. až 19. září.

V Jihlavě každý rok funguje i mykologická poradna, kam se svými úlovky přichází desítky lidí, letos ji ale mykologové kvůli počasí a nedostatku hub zrušili. Obnovená by měla být v průběhu září.

Podle mykologa Jiřího Burela je pro houby lepší, když prší méně a vytrvale, než když jsou přívalové deště. „Nejlepší je déšť a teplo tak mezi patnácti až dvaceti stupni. Pak se přidají ranní rosy a mlhy, což houbám dost pomůže," uzavřel Burel.

Autor: Dana Křížková

7.9.2015 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

S novým rokem se opět mírně upravují pravidla pro přiznání důchodu: rozhoduje nejen dosažení zákonem stanoveného věku, ale rovněž doba pojištění.

Co je dobré stihnout, než odejdete do důchodu

Divadlo Bez zábradlí. Ilustrační fotografie.
16

Kavárna divadla, kde hraje žena Stropnického, nemá EET. Prý nemusí

Mládek nevydržel, Sobotka ho odvolal. Na tahu je Zeman

/ANALÝZA/ - Volby se nevyhrávají díky potlesku velkých firem, ale díky lidem, kteří vhazují hlasovací lístek do urny. Většinou to dělají na základě svých zkušeností – u lékaře, ve škole, při pohledu na výplatní pásku nebo na účet od mobilního operátora. A právě ten je nepřiměřeně vysoký celé tři roky, kdy vedl ministerstvo průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD).

Čeští vojáci měli konflikt s policií v Litvě

Pětice českých vojáků, kteří jsou na tříměsíčním cvičení v Litvě, měli v noci na neděli incident s policií v přístavu Klaipeda. Vojáci byli údajně opilí a dožadovali se vstupu do nočního klubu. Informoval o tom server iHned.cz s odvoláním na litevskou policii a ruská a litevská média.

VIDEO: Ve Zlíně na cyklostezce spálili korán

„Proč pálíme korán? Chceme podpořit slovenskou aktivistku, která řekla svůj názor a byla za svůj čin zatčena," komentoval David Nepimach ze Zlína akt, při kterém v pondělí ve Zlíně společně s desítkou zúčastněných spálil na cyklostezce na Vršavě svatou knihu muslimů.

EET? Prázdné výlohy a strach

Po restauracích, barech a hotelech, které už mají za sebou skoro tři měsíce zkušeností, míří elektronická evidence tržeb (EET) do dalších provozoven. Od začátku letošního března čeká živnostníky podnikající v maloobchodě i velkoobchodě. Někteří jsou už teď dokonale připraveni, jiní podlehli strachu a s podnikáním raději končí.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies