„Podobnou anketu jsme uspořádali už jednou, zhruba před pěti lety. Nyní se k ní vracíme, abychom zjistili, jaký mají po pěti letech občané Chotěboře názor na úroveň bezpečnosti ve městě. Ze zjištěných údajů budeme vycházet při naplnění koncepcí prevence kriminality na léta 2012 až 2015 projednané Městským úřadem v Chotěboři," informoval Jiří Novotný.

Anketu mohou zájemci vyplnit na webových stránkách městské policie Chotěboř. Na sběru dat a celkovém zpracování výsledků ankety se podílí studentka univerzity Hradec Králové. Před pěti lety se ankety zúčastnily asi dvě stovky chotěbořských občanů, letos ředitel Novotný doufá, že účast bude vyšší.

„Před pěti lety mohli účastníci ankety ohodnotit úroveň bezpečnosti ve městě známkou od jedné do pěti jako ve škole. Většina respondentů dala dvojku až trojku. Za největší ohrožení bezpečnosti považovala chování sociálně nepřizpůsobivých," upřesnil Novotný. To potvrdil i jeden z chotěbořských občanů Milan Knob.

Útoky agresivních dětí v centru

„Chování sociálně nepřizpůsobivých je podle mého názoru problém ve všech větších městech, Chotěboř nevyjímaje. Slyšel jsem dokonce o určitých skupinách dětí, které útočily v centru na mladší vrstevníky i seniory. To já osobně považuji v Chotěboři za velké negativum," konstatoval Knob s tím, že právě na to by se měla bezpečnostní strategie ve městě zaměřit.

Nicméně si neodpustil připomínku na adresu městských strážníků, kteří se prý mnohdy věnují daleko víc než negativním společenským jevům špatnému parkování neopatrných řidičů. Anketa na téma úroveň bezpečnosti v Chotěboři končí zhruba v únoru, výsledky by měly být na jaře.

Nicméně Chotěboř je bezpečným městem. Alespoň to předloni v roce 2011 vyplynulo z výsledků soutěže, kterou pořádala společnost SODATSW s názvem Efektivní a bezpečné město aneb Jak efektivně město využívá prostředky k zajištění bezpečnosti svých obyvatel.

Oceněnými se staly v kategorii měst do 10 tisíc obyvatel právě město Chotěboř a v kategorii nad 10 tisíc obyvatel město Louny. „Soutěž hodnotila nezávislá porota, kterou zajímalo především, jak město využívá peníze na zajištění bezpečnosti obyvatel v ulicích, jak pracuje městská policie, zda existují nějaké aktivity, jež mají za úkol zvýšit bezpečnost seniorů nebo školní mládeže," informoval  o průběhu soutěže tajemník městského úřadu v Chotěboři Jiří Fišera.

Bezpečnost řeší všechna města

Jen pro srovnání, otázky bezpečnosti  a problém sociálně patologických jevů řeší prakticky všechna města v republice. Stejnou anketu jako v Chotěboři uspořádaly v roce 2012 Moravské Budějovice, vyplynulo z něho, že občané požadují více bezpečnostních kamer.

„V roce 2012 byl proveden průzkum pocitu bezpečí občanů. Z výsledků této ankety bylo zřejmé, že občanům není lhostejná pouliční kriminalita a v rámci zvyšování pocitu bezpečí hodnotili zřízení kamerového systému jako přínosné a doporučující," sdělila Vladimíra Pešková z městského úřadu Moravské Budějovice.