Na cvičení Ample Strike 2016 se připravuje patnáct set vojáků z celého světa a zapojí se do něj i více než třicet kusů techniky. Hlavní letecká činnost se má odehrávat ve výcvikových prostorech, tedy ne přímo u náměšťské základny. Její velitel Petr Čepelka proto očekává, že hluková zátěž na obyvatele Třebíčska nebude vysoká. „Možná se někomu bude zdát dokonce nižší než v běžných letových dnech naší základny," poznamenal.

„Cvičení se ale účastní i polské letouny Su-22, které znamenají poměrně vysokou hlukovou zátěž, takže na určitou míru je potřeba být připraven," dodal. Stroje Su-22 budou k jednotlivým operacím vzlétávat právě z náměšťské základny. Pro ty, kterým nebude jejich hřmot vadit, mohou být dokonce vítaným hostem. Letouny tohoto typu totiž na vojenském letišti v minulosti dvacet let působily.

Ne všechny stroje však budou mít svou základnu na Třebíčsku. Například Britové, Maďaři nebo Němci budou ke vzdušným operacím vzlétávat ze svých domovských letišť. Nizozemci do cvičení zapojí i bezpilotní letoun. Cvičení se nebude odehrávat pouze nad zemí. Hlavním testem má totiž být pro předsunuté letecké návodčí, kteří pracují na povrchu a mají za úkol navádět piloty na cíl.

Součástí měsíčního programu bude také operace ve starých kasárnách u Vícenic. „Využijeme je pro výcvik případného konfliktu v zastavěném prostoru," řekl řídící cvičení Zdeněk Bauer. Cvičení začne v úterý, kdy se k Náměšti začne přesouvat první technika. Hlavní operace jsou v plánu od 5. do 9. a od 12. do 16. září.