VYBERTE SI REGION

Kontroly zmrzliny jsou podle hygieniků zatím pozitivní

Pelhřimovsko – S příchodem teplého počasí se ve městech, na vesnicích nebo například v kempech začínají objevovat stánky se zmrzlinou.

11.7.2014
SDÍLEJ:

Zmrzlina. Ilustrační foto.Foto: Deník/Radka Doležalová

Jestli je takovou zmrzlinu bezpečné konzumovat, na to dohlíží hygienici i na Pelhřimovsku.
Za poslední tři roky stoupl počet podnikatelů zaměřujících se na výrobu a prodej točené zmrzliny. Místa, kde si na ní lidé mohou pochutnat, v létě převažují nad těmi, kde se prodává porcovaná vaničková zmrzlina. Na Pelhřimovsku eviduje Krajská hygienická stanice kraje Vysočina dvě desítky sezonních stánků.

„Z toho je deset takzvaných zmrzlinových nebo kombinovaných, to znamená i s přípravou občerstvení, jako jsou párky v rohlíku, hranolky a podobně," upřesnila vedoucí oddělení hygieny výživy z pelhřimovského pracoviště hygienické stanice Blanka Kozubková.

Stánky nenahlásí

Problém s těmito stánky je podle ní takový, že většinou si provozovatel stánek postaví, aniž by zahájení prodeje nahlásil, což je ale jeho povinnost.

„Hygienici zjistí, že je provozován, až když si spotřebitel stěžuje například na zdravotní problémy, nebo čistě náhodně při výkonu běžné plánované činnosti," uvedla vedoucí oddělení hygieny výživy. Kontroly budou probíhat průběžně po celou sezonu přibližně do konce září. Vzhledem k omezeným finančním prostředkům není možné zkontrolovat všechny zmrzlináře najednou.

Zmrzliny nesmějí obsahovat mikroorganismy v množství, které by bylo rizikové pro lidské zdraví, a také nesmějí obsahovat barviva ve větším množství, než dovolují předpisy. „Zatím se nepotvrdilo, že jsou spotřebitelům prodávány zdravotně závadné zmrzliny. Bylo odebráno několik vzorků a ty byly z mikrobiologického i z chemického hlediska vyhovující," uvedla Kozubková.

Na zmrzlině si v letních měsících často pochutnává i Jiří Veleta. „Dávám si zmrzlinu v Humpolci, a to na různých místech. V jedné z provozoven jsem se setkal s tím, že zmrzlina byla příliš vodová, byly v ní drobounké kousíčky ledu. Teď už chodím tedy jenom tam, kde mají dobrou, a to si nemůžu stěžovat. Zmrzlina je opravdu výborná," řekl Veleta.

Ve srovnání s loňským rokem se situace podstatně zlepšila u výrobců, kteří měli s bezpečností zmrzlin problémy. „Jednalo se o výrobce, kteří svou stánkařskou činnost začínali. Někteří neměli ve stáncích dostatek tekoucí pitné vody, dostatečně nečistili zmrzlinový výrobník nebo zmrzlinové směsi skladovali při nevhodných teplotních podmínkách," vyjmenovala Kozubková s tím, že v takových případech fungují hygienici nejen jako inspektoři, ale i jako školitelé, kteří vysvětlují, jak dodržovat hygienu a správné podmínky.

Milovnici točené zmrzliny Petru Dvořákovou dokáže odradit, když jí prodejce podá zmrzlinu holou rukou. „Když se to stane, nemám na zmrzlinu už vůbec chuť. Sice ji sním, ale už si tam pro ni nikdy nezajdu," řekla Dvořáková.

Podle Kozubkové je tento prohřešek občas vidět i u profesionálních výrobců zmrzlin. „Ve většině případů je to selhání lidského faktoru, ať již ze strany provozovatele, tak ze strany pracovníka. Provozovatelé často na sezonu zaměstnávají brigádníky, které nestačí v otázkách hygieny potravin a provozu včas vyškolit, což ale není omluva," uzavřela vedoucí oddělení hygieny výživy z pelhřimovského pracoviště hygienické stanice.

Zuzana Rodová

Autor: Redakce

11.7.2014 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ministr vnitra Milan Chovanec.
1 22

Chovanec nepředpokládá, že bude obnoven program přesídlování uprchlíků

Ilustrační foto.
15 8

O oblékání mrtvých není zájem, komentuje novelu majitel pohřební služby

Pod lavinou v Rakousku zahynuli dva Češi

Dva Češi dnes přišli o život pod lavinou v horském středisku Wildgerlostal u Krimmlu v rakouském Salcbursku. Pod sněhem skončili celkem čtyři čeští turisté, oznámila rakouská horská služba. Zatímco dva se dokázali ze sněhu včas vyhrabat, druhé dva se již oživit nepodařilo, uvedla agentura rakouská agentura APA.

Pátrání po pohřešované Míše o víkendu nabírá na intenzitě. Tým se rozšířil

Ústí nad Labem - Pátrání po pohřešované Michaele Patricii Muzikářové z Ústí nad Labem nepolevuje ani o víkendu. Kriminalisté vyhodnocují informace získané od veřejnosti. Kromě speciálního týmu se do pátrání zapojil rozšířený tým kriminalistů z jednotlivých územních odborů v kraji.

AKTUALIZOVÁNO

V zasypaném hotelu v Itálii jsou vzduchové kapsy, v nichž mohou být živí

V hotelu zavaleném lavinou ve střední Itálii jsou vzduchové kapsy. Záchranáři dnes sdělili, že pod troskami mohou být stále živí lidé. Lavina se na hotel zřítila ve středu, přežilo alespoň 11 osob a pět přišlo o život. Počet pohřešovaných se o jednoho zvýšil na 24. Podle italských médií se z hotelu od soboty neozvaly žádné hlasy.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies