Koutečtí zastupitelé spojili několik investic do jedné. Počátky jejich záměru lze najít před deseti lety. „Tehdy se v obci udělala plynofikace, bohužel ale po ní začaly klesat chodníky," vzpomínal starosta Miloš Dočekal.

Postupně se k neschůdným chodníkům přidal i téměř nepřístupný park. „Ještě nedávno byl ohraničený živým plotem a starými vzrostlými stromy. Po třiceti letech bez nějaké větší změny už byla revitalizace potřebná," doplnil.

Do balíku několika projektů ještě přibylo zastřešení autobusové zastávky a vybudování stání pro kontejnery na tříděný odpad. Celkové náklady dosáhly přibližně 2,3 milionu korun a obec požádala o dotaci Státní zemědělský intervenční fond.

„Kdybychom jednotlivé akce dělali samostatně, tak by nás v součtu vyšly nejspíš nastejno. Komunikoval jsem ale s člověkem, který nám tu dotaci zpracovával, a ten nám poradil, abychom do projektu zahrnuli co nejvíc aktivit a tím získali v hodnocení všech žádostí co nejvíc bodů," vysvětlil koutecký starosta.

Žádost o finanční příspěvek odeslal v závěru roku 2011, na tomu předešlé týdny ale nevzpomíná příliš rád. Finální dokumentace totiž musela splňovat několik kritérií.

„Byl to tehdy velice hektický měsíc. Museli jsme se vejít do určité výše nákladů, takže jsme do toho třeba nezahrnuli všechny chodníky, ale jen 80 procent z nich. Dali jsme tam i přístřešek u hřiště, i když ho nebylo nutné realizovat, ale pro hodnocení žádosti o dotaci se hodil. S každou drobnou změnou projektu jsem musel jet za projektantem, aby mi ho do druhého dne předělal," přiblížil.

„Dotace jsou bohužel takhle nastavené, možná i trošičku nesmyslně, musíme se ale postavit takové realitě, jaká je," podotkl Dočekal.

Zmínil také další plus velké zakázky oproti několika malým. „Jsem neuvolněným starostou a jednat pouze s jednou firmou byla výhoda. Navíc to časově a taky z hlediska mechanizace vyhovovalo i dodavateli," zamýšlel se.

Dva obecní parky se tak staly oázou klidu, chodníky opět plní svou funkci, hasičskou nádrž už nehyzdí pobořené zábradlí a lidé čekající na autobus už nemoknou. „Líbí se mi to, jak se obec proměnila a jak se v poslední době vlastně pořád zvelebuje. Hlavně ta nádrž, ta je k nepoznání," řekla místní obyvatelka Miroslava Koděrová.

Po chodnících se nedalo chodit

Další ze starousedlíků, který nechtěl být jmenován, je podobného názoru. „Je dobře, že když se něco dělá, tak pořádně. Chodníky tady byly čtyřicet roků a už se po nich nedalo chodit. Na návsi byly staré stromy a bylo potřeba to tam zkulturnit," pochvaloval si.

Sedmdesát procent nákladů na celý projekt pokryla dotace, ještě před tím ale musela obec zaplatit. Podařilo se to díky překlenovacímu úvěru. „Bez toho to nejde. Prvně musíte vše proúčtovat firmě, zaplatit, poté čekáte s fakturami na vyhodnocení dotace a až pak dostanete peníze," popisoval Dočekal.

Zadlužení obce se neobává. Investici přes milion korun realizují kouteční zastupitelé takřka každoročně. „Zkušenosti už máme. Vezmeme si úvěr, přijde dotace, pošleme ji do banky, ta nám úvěr poníží a vytvoří nový splátkový kalendář na zbylou část úvěru. Nyní je to přes půl milionu korun, a to je částka, kterou si umíme rozložit do dvou rozpočtů a bez větší komplikace splatit," poznamenal starosta téměř čtyřsethlavé vesnice.

Sotva se podařilo technicky dokončit velký projekt veřejné infrastruktury, Dočekal už s dalšími zastupiteli vyhlíží jiné dotační tituly, kterých by mohly Kouty využít.

„Od poloviny srpna se pracuje na umělém povrchu pro víceúčelové hřiště za 730 tisíc korun. Více jak polovinu bychom měli dostat od Ministerstva místního rozvoje. Další investicí by mohlo být zateplení školy. Hotový už máme energetický audit," podotkl starosta.

Pokud se ale dotaci získat nepodaří, nebude se prý zlobit. „Budeme rádi i tak. Zůstali bychom tím pádem jen na jednom úvěru a od větších investic bychom si mohli odpočinout," doplnil Dočekal.