Provozovatel elektrárny, společnost ČEZ, tím v loňském roce přišla o dvě a půl miliardy korun, které by jinak zinkasovala za prodej vyrobené elektřiny. Nové organizační opatření a zaměstnanci mají podobným obtížím v provozu propříště zamezit. Podle mluvčího elektrárny Jiřího Bezděka půjde o přibližně stovku lidí. „Budou to pracovníci určení primárně na technické kontroly a jakost," potvrdil Bezděk.

Jednou ze změn, které organizační změny přináší, je zřízení nové pracovní pozice zástupce ředitele elektrárny pro technickou část provozu. Místo obsadil Vladimír Marušík, který dříve pracoval ve firmě ČEZ Energoservis. Společnost ČEZ také zavádí takzvanou třetí generaci smluv s dodavateli. Ta zahrnuje například omezení řetězení subdodavatelů, nový komplexní kontrolní systém dodavatelských výkonů, má omezit paušální platby a klást důraz na kvalitu odvedené práce. Mluvčí Jaderné elektrárny Dukovany už dříve uvedl, že ČEZ provedl také vlastní důkladné interní šetření, na základě kterého bylo zjištěno několik závažných i méně závažných porušení pracovních povinností. Někteří zaměstnanci museli opustit své pracovní místo a několika zaměstnancům byla významně snížena mzda. Sám ČEZ podal trestní oznámení, a případem nekvalitních rentgenových snímků, které byly hlavní vadou kontrol, se zabývá policie. Na externí dodavatele se už ČEZ v budoucnu tolik jako dosud spoléhat nebude. Nahradit je mají vlastní odborníci, konkrétně z Ústavu jaderného výzkumu Řež, který je dceřinou firmou polostátního ČEZu.

Kontroly technického rázu tak budou v Dukovanech a Temelíně nově provádět pracovníci z Řeže. Odpovědnost za testy v obou jaderných elektrárnách by měli od dodavatelských firem převzít letos v červnu. Noví techničtí zaměstnanci a odborníci z ÚJV Řež mají zajistit, aby se neopakovaly problémy se svary. Podle ČEZu tím sice nebyla ohrožena bezpečnost elektrárny, provoz se však výrazně omezil, a Dukovany proto do sítě dodaly nejméně elektřiny za posledních sedmnáct let. Navíc se tím oddálilo i udělení licence pro další provoz prvního, nejstaršího dukovanského bloku. Státní úřad pro jadernou bezpečnost ji vystavil až v dubnu, tedy tři měsíce poté, co bylo plánováno.

Prováděné kontroly svarů budou letos pokračovat i na druhém a třetím bloku. Třetí blok je v plánované odstávce na půl roku od 22. dubna. Druhý blok by měl plánovaně stát od 16. září až do příštího roku. Vedle standardní údržbové činnosti a výměny jedné pětiny paliva se budou kontrolovat desetitisíce svarů. „Důvodem rozšíření kontrol je předejít případným pochybnostem o spolehlivosti a bezpečnosti zařízení, zejména v době, kdy připravujeme podklady k žádostem na další dlouhodobý provoz těchto bloků," vysvětlil Jiří Bezděk.