Nadace Partnerství, která celostátní anketu pořádá, obdržela v letošním roce 57 návrhů. Odborná porota nakonec vybrala dvanáct dřevin, které se utkají o titul Strom roku 2016. O vítězi rozhodne veřejnost.

„Soupeří o odborné arboristické ošetření a postup do mezinárodního klání Evropský strom roku 2017. Ale ani ostatní finalisté po skončení ankety neodejdou s prázdnou," uvedla mluvčí Nadace Partnerství Adéla Mráčková. „Jedná se o veřejnou sbírku. Peníze, které lidé konkrétnímu stromu pošlou, pak navrhovatelé využijí k výsadbám, péči o strom, úpravě okolí nebo jeho větší propagaci," doplnila ji koordinátorka ankety Andrea Krůpová.

Šanci stát se Stromem roku 2016 má i kaštan Járy Cimrmana ze Skleného. A stejně jako ostatní přihlášené dřeviny, také tato má svůj vlastní příběh. Podle něj strom vyrostl z kaštanu, který kdysi vypadl z kapsy českému vynálezci, dramatikovi, učiteli, cestovateli, filozofu, kriminalistovi, sportovci prostě geniálnímu Járovi Cimamanovi. „Přestože měl český velikán Jára Cimrman neklidnou krev, rád se vracel domů, do Čech a na Moravu. A my jsme hrdí na to, že se do historie naší obce zapsala příhoda neznámého pocestného, který se místních obyvatel ptal na cestu do Jihlavy. V okamžiku, kdy zjistil, že jde správně, vytáhl z kapsy kapesník, aby osušil slzy dojetí. V té chvíli mu z kapsy vypadl kaštan, z něhož později vyrostl nádherný strom. Teprve po mnoha letech se místní dozvěděli, že onen neznámý byl Jára Cimrman," odvyprávěla příběh jírovce členka Sklenského sousedského spolku, který strom do ankety přihlásil, Libuše Moravcová.

Hlasovat v anketě je možné několika způsoby. „Lze zaslat DMS ve tvaru STROM 112, podle čísla přiděleného každému stromu, na telefonní číslo 87 777. Cena jedné DMS je 30 korun, strom obdrží 28,50 korun. Další možností je sbírat hlasy na zpoplatněné hlasovací archy, které umožňují zapojit do ankety větší množství lidí. Cena jednoho archu je 60 korun a vejde se na něj 20 podpisů," informovala Adéla Mráčková.

Nadace partnerství letos přišla i s jednou novinko. Podpořit zvolený strom je možné i díky vyřazenému mobilu. „V místě, kde finalisté rostou, se nachází sběrné E-boxy, kam mohou lidé telefony odevzdat. Za každý recyklovaný mobil finalistovi přičteme dvacet hlasů," vysvětlila Andrea Krůpová.