VYBERTE SI REGION

Na dobrou pálenku je potřeba kvalitní ovoce, nikoli nahnilé

Jihlavsko – Pálenice a moštárny jedou v těchto týdnech na plný plyn. Lidé naváží své ovocné sběry, které jim v pálenicích přeměňují na ovocné destiláty. Nejčastěji jde o třešně, kterých se letos urodilo hodně, švestky a jablka.

15.10.2015
SDÍLEJ:

Pálenice si na nedostatek zákazníků nestěžují. Ilustrační snímek. Foto: Archiv Deníku

Zájem lidí v pálenicích dokazují reakce několika pálenic v okrese.

„Nezlobte se, máme tu moc lidí," reagoval na dotaz ohledně sezony v palírnách Josef Urbánek z pálenice v hospodářském dvoře v Bohuslavicích. Do konce roku zde přijímají ovoce  bez předchozího telefonického objednání ve vybraných dnech a časech. Od ledna se potom lidé musí objednat. V Bohuslavicích kromě pálení nabízí ještě prohlídku pálenice s ochutnávkou vypáleného alkoholu.

To v menší palírně v Polné sice nemají tolik práce, ale i zde je sezona podle palírníka Romana Koudely v plném proudu. „V současné době přijímám ovoce. Protože to dělám po práci, tak toho nemám tolik jako velké palírny, ale i tak je toho více než loni," poznamenal Koudela.

Ten má vůbec nejraději, pokud k němu lidé dovezou ovoce v syrovém stavu, ještě nevykvašené v sudu. On si můžu zkontrolovat kvalitu a případně doporučit, co do kvasu nedávat. „Lidé mají tendenci dávat do sudů nahnilé ovoce, které není dobré, pokud chtějí mít kvalitní destilát," vysvětlil Koudela. Ve zkratce by se do sudů mělo dávat takové ovoce, které jsou lidé schopni snít v syrovém stavu.

Ovoce musí být především sladké

Ideální je sbírat dozrálé a sladké ovoce. Koudela si pokaždé změří, jaká je cukernatost, aby podle toho mohl lidem říci, kolik je schopný z toho udělat litrů destilátu. „V tomto ohledu je dobré, pokud je to zralé ovoce natrhané přímo ze stromu. Protože když spadne na zem a přejde mrazem, už to není ono," podělil se o zkušenost palírník.
Nejvíce v tomto období pálí jablka a třešně. „Těch se letos urodilo opravdu hodně, takže i ty dost pálíme," vysvětlil Koudela. Dále se v palírnách nejen u Koudely zpracovávají hlavně švestky na slivovici nebo třeba meruňky.

A kolik litrů destilátů vznikne například ze sto kilogramů jablek? Koudela je schopný z tohoto množství vypálit kolem devíti litrů destilátu. Ostatní palírny to mají podobně a udávají, že ze sta kilogramů ovoce vypálí zhruba do deseti litrů padesátiprocentní pálenky.

Ceny za padesátiprocentní pálenku se pohybují kolem sto padesáti korun za litr vypáleného moku. Na Jihlavsku kromě Polné fungují pálenice ve Stonařově, Telči nebo ve Smrčné.

Autor: Jana Kodysová

15.10.2015 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto.
AKTUALIZOVÁNO
53

Senát schválil zákaz kouření v restauracích. Zbývá podpis prezidenta

Ilustrační foto.

Šok. Brazilská policie našla spálené tělo zpěvačky hitu Lambada

AKTUALIZOVÁNO

Podívejte se na pustý stadion před zbouráním. Nástupce je ve hvězdách

Nadšený řev fanoušků vítězného týmu se rozléhal brněnským zimním stadionem za Lužánkami, když domácí hokejisté Rudé hvězdy, dnešní Komety, poprvé doma před Brňany přebírali mistrovský titul. Tehdy se psal rok 1957 a stadion měl za sebou deset let fungování a před sebou ještě mnoho radosti i smutků fanoušků brněnských hokejistů. Nyní, sedmdesát let od slavnostního otevření stadionu, už na něj odkazuje jen název zastávky hromadné dopravy. Slibovaná nová aréna je v nedohlednu.

Miliardové dostihy. Real už není nejbohatším klubem. Kdo ho zastínil?

Vlastní nejlepšího fotbalistu světa Cristiana Ronalda, vyhrál milionářskou Ligu mistrů, přesto byl Real Madrid sesazen z trůnu. Alespoň co se týče příjmů. Nejbohatším fotbalovým klubem se stal za minulou sezonu podle žebříku společnosti Deloitte Manchester United.

Lavina na italský hotel spadla, když už hosté měli sbaleno

Řím - Hosté italského hotelu Rigopiano měli v okamžiku pádu ničivé laviny sbalené kufry a budovu na úpatí pohoří Gran Sasso se chystali opustit. Museli ale počkat, dokud sněžný pluh neodstraní sníh, který zablokoval přístupovou cestu. Italskému listu La Repubblica to dnes řekl Quintino Marcella, přítel a zaměstnavatel jednoho ze dvou přeživších, kuchaře Giampiera Pareteho, který byl v hotelu s rodinou na dovolené.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies