VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Na dobrou pálenku je potřeba kvalitní ovoce, nikoli nahnilé

Jihlavsko – Pálenice a moštárny jedou v těchto týdnech na plný plyn. Lidé naváží své ovocné sběry, které jim v pálenicích přeměňují na ovocné destiláty. Nejčastěji jde o třešně, kterých se letos urodilo hodně, švestky a jablka.

15.10.2015
SDÍLEJ:

Pálenice si na nedostatek zákazníků nestěžují. Ilustrační snímek. Foto: Archiv Deníku

Zájem lidí v pálenicích dokazují reakce několika pálenic v okrese.

„Nezlobte se, máme tu moc lidí," reagoval na dotaz ohledně sezony v palírnách Josef Urbánek z pálenice v hospodářském dvoře v Bohuslavicích. Do konce roku zde přijímají ovoce  bez předchozího telefonického objednání ve vybraných dnech a časech. Od ledna se potom lidé musí objednat. V Bohuslavicích kromě pálení nabízí ještě prohlídku pálenice s ochutnávkou vypáleného alkoholu.

To v menší palírně v Polné sice nemají tolik práce, ale i zde je sezona podle palírníka Romana Koudely v plném proudu. „V současné době přijímám ovoce. Protože to dělám po práci, tak toho nemám tolik jako velké palírny, ale i tak je toho více než loni," poznamenal Koudela.

Ten má vůbec nejraději, pokud k němu lidé dovezou ovoce v syrovém stavu, ještě nevykvašené v sudu. On si můžu zkontrolovat kvalitu a případně doporučit, co do kvasu nedávat. „Lidé mají tendenci dávat do sudů nahnilé ovoce, které není dobré, pokud chtějí mít kvalitní destilát," vysvětlil Koudela. Ve zkratce by se do sudů mělo dávat takové ovoce, které jsou lidé schopni snít v syrovém stavu.

Ovoce musí být především sladké

Ideální je sbírat dozrálé a sladké ovoce. Koudela si pokaždé změří, jaká je cukernatost, aby podle toho mohl lidem říci, kolik je schopný z toho udělat litrů destilátu. „V tomto ohledu je dobré, pokud je to zralé ovoce natrhané přímo ze stromu. Protože když spadne na zem a přejde mrazem, už to není ono," podělil se o zkušenost palírník.
Nejvíce v tomto období pálí jablka a třešně. „Těch se letos urodilo opravdu hodně, takže i ty dost pálíme," vysvětlil Koudela. Dále se v palírnách nejen u Koudely zpracovávají hlavně švestky na slivovici nebo třeba meruňky.

A kolik litrů destilátů vznikne například ze sto kilogramů jablek? Koudela je schopný z tohoto množství vypálit kolem devíti litrů destilátu. Ostatní palírny to mají podobně a udávají, že ze sta kilogramů ovoce vypálí zhruba do deseti litrů padesátiprocentní pálenky.

Ceny za padesátiprocentní pálenku se pohybují kolem sto padesáti korun za litr vypáleného moku. Na Jihlavsku kromě Polné fungují pálenice ve Stonařově, Telči nebo ve Smrčné.

Autor: Jana Kodysová

15.10.2015 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Technopárty Czarotek ve Vysoké Peci u Jirkova
AKTUALIZOVÁNO
3 58

Mladý muž zemřel na technopárty Czarotek u Jirkova

Tradiční výstava Zahrada.
13

Tradiční výstava Zahrada může být letos poslední. Kvůli EET

AKTUALIZOVÁNO

Češi ovládli divokou přestřelku. Švédům nasázeli osmičku a slaví prvenství

Ve svém druhém vystoupení na Carlson Hockey Games vyhrál národní tým České republiky v báječném utkání nad Švédskem 8:4 a s předstihem si zajistil prvenství v turnaji. V neděli se rozloučí s diváky na jihu Čech zápasem s Ruskem (18.30).

Učitel nic nespáchal, zato hajlující romský žák má problém. I jeho rodina

Učitel plánické základní školy Dušan Kučera, který neunesl hajlování třináctiletého romského žáka a vystartoval na něj, se nedopustil žádného trestného činu ani přestupku. K tomu závěru došla klatovská policie.

AKTUALIZOVÁNO

Tým kampaně Emmanuela Macrona vykázal ze svých akcí ruská média

Rusko obvinilo francouzského prezidentského kandidáta Emmanuela Macrona z diskriminace poté, co jeho volební štáb zakázal přístup na své akce agentuře Sputnik a televizní stanici Russia Today.

Turecko odstřihlo Turky od Wikipedie. Prý ohrožuje bezpečnost země

Celosvětově veřejná encyklopedie představuje prý mimořádné nebezpečí pro turecký stát. Vláda tak zablokovala uživatelům internetu tuto adresu.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies