„Křest hvězdy Lukáše Krpálka se uskuteční o hodové neděli 11. září o půl druhé odpoledne na hlavním pódiu pod májí," uvedl bítešský restauratér Jiří Rauš. Vyhlášené Bítešské hody oficiálně začnou už zítra stavěním máje.

Hody ve Velké Bíteši jsou svým rozsahem největší folklorní událostí na Podhorácku. „Potrvají týden od středy 7. září do středy 14. září. Také letos budou jednou z nejvýznamnější společenskokulturní akcí nejen našeho regionu, ale i Kraje Vysočina," řekl starosta Bíteše Milan Vlček.

Stavění máje na Masarykově náměstí za doprovodu dechové hudby Lesanka začne ve středu v 17 hodin, následně se ve městě otevřou hodové sklípky. „Některé z nich v průběhu celého hodového týdne nabídnou tradiční i netradiční cimbálovku. Ale v podstatě každá restaurace, spolky a organizace připravují nějakou hodovou nabídku," vyjádřil se ředitel Bítešského klubu kultury, který hody připravuje, Tomáš Jelínek.

Od chvíle zahájení hodů se na různých místech Velké Bíteše začne odvíjet pestrý hodový program, ze kterého si podle svého zájmu vyberou jak vyznavači folklorních akcí, tak i všichni ostatní. V pátek například na pódiu vystoupí kapela Mňága a Žďorp, kterou bude následovat folk v podání skupiny Fleret.

V sobotu se zase už při 14. ročníku folklorního festivalu nazvaného Setkání na Podhorácku divákům představí folklorní soubory a krojované skupiny z oblasti Podhorácka i sousedních regionů. „Součástí letošního festivalu se stane vystoupení slovenské taneční skupiny Čarovné ostrohy s programem Rockom Krokom aneb Folklor natvrdo. O závěr se postará koncert u nás oblíbené kapely Medicimbal," připomněl Tomáš Jelínek.

Vrcholem Bítešských hodů se jako vždy stane hodová neděle. „Na hody se do Bíteše sjíždějí stovky lidí, od rána na pódiu hraje dechovka, letos to budou Galáni. Odpoledne městem projde pestrý hodový průvod za doprovodu dechových hudeb a účasti skupiny historického šermu Taranis, a pak se na náměstí uskuteční hlavní program za přítomnost chasy, rychtáře s rychtářkou, konšelů a písaře," popsal ve zkratce nedělní program Jelínek.

Před úspěšným finále musí bítešská chasa neustále dbát nejenom na to, aby nějaký nenechavec nepodřízl ostře sledovanou máji. O hodové neděli se totiž z máje v Bíteši navíc ještě dokonce krade zajíc.

„Zajíc, tedy teď už jenom vycpaný králík, se v neděli přibije na máji a někteří účastníci hodového průvodu cikáni, se ho z ní snaží ukrást. Zajíce hlídají hodoví policajti, a kdyby se ho podařilo ukrást, byla by to ostuda, která se musí vyplácet hodovým vínem. Ale určitě menší, než kdyby někdo pokácel máji," doplnil Tomáš Jelínek.

Výběr z hlavního hodového programu

PÁTEK 9. září

17.00 vystoupení ZUŠ Velká Bíteš na hlavním pódiu pod májí, 18.00 vystoupení skupiny BANDBAND na hlavním pódiu, 19.00 posezení s netradiční cimbálovkou Midnight Cofee Session ve sklípku „na Pětce", 20.00 koncert skupiny Mňága a Žďorp na hlavním pódiu, 20.00 oldies party v KD, 22.00 vystoupení skupiny Fleret na hlavním pódiu

SOBOTA 10. září

13.30 18.00 Setkání na Podhorácku na hlavním pódiu, 19.00 Cimbálová muzika Aleše Smutného ve sklípku „na Pětce", 19.00 Cimbálová muzika Marýnka ve sklípku „na Sedmičce", 20.00 skupina Čarovné ostrohy s programem Rockom Krokom, aneb Folklor natvrdo na hlavním pódiu, 21.30 kapela Medicimbal na hlavním pódiu

NEDĚLE 11. září

9.30 11.30 dechovka Galáni na hlavním pódiu, 13.30 krojovaný průvod městem, 15.00 hodový program pod májí, 16.00 vystoupení šermířů Taranis na náměstí, 16.00 losování hodové tomboly u domu č. 5, 16.00 posezení s cimbálovkou Stanislava Gabriela ve sklípku „na Pětce"