Svoje reprezentanty bude mít v tomhle boji i Havlíčkův Brod, a to zásluhou Lucie Kubíkové a Josefa Osztatniho.

„O soutěži mi říkala naše paní učitelka Pertlová," prozrazuje student Obchodní akademie a Hotelové školy Osztatni. „Já potom dal vědět Lucce a oběma se nám nápad soutěže líbil. Tak jsme se rozhodli, že se přihlásíme," dodal.

Do 11. listopadu měli oba aktéři čas na to, aby vymysleli kreativní podobu zadaného pokrmu a svůj návrh zaslali organizátorovi soutěže. "Všechno to bylo hrozně narychlo," přiznávají studenti prvního ročníku nástavby.

„Za sebe jsem poslal tuňákový wrap. Ten se skládá z klasické turecké placky, která je namazaná tuňákovou pomazánkou. Vše doplňují salát, rajčata a bazalka," odhaluje svůj první návrh Osztatni. „A jako druhý pak zasíláme cottage salát s tuňákem a toustem," doplňuje svého spolužáka Kubíková.

Oba si před samotnou soutěží věří. „Myslíme, že jsou to dobré návrhy, zatím všem chutnaly," tvrdí Osztatni. „Ve škole jsme jejich provedení konzultovali například i s vedením školy. A od každého jsme dostali nějaký tip, jak výrobek ještě vylepšit," dodal.

Vítěz získá poukaz na 10 tisíc korun

Do konce měsíce vybere odborná porota, v jejímž čele stojí Mistr kuchař a medailista z Olympiády kuchařů Vladimír Picka, deset finalistů. Ti se pak osobně zúčastní začátkem prosince rozhodujícího kola v Praze. „Budeme rádi, když se alespoň jeden z nás dostane do finále, protože konkurence je opravdu velká. Přihlásilo se celkem 97 studentů," říká Josef Osztatni.

Porota bude u pokrmu hodnotit celkový dojem, složení receptury, ekonomické hledisko, použitelnost a chuť. „Prostor pro něco vyloženě kreativního a originálního tam moc nebyl. Takřka všechny návrhy končí na tuňákových pomazánkách," upozorňuje Kubíková.

"Snažili jsme se, ale s konzervou tuňáka toho zrovna moc nevymyslíte," souhlasně pokyvuje hlavou její spolužák. I přesto putovaly z Havlíčkova Brodu do Prahy dva na první pohled zajímavé návrhy, které rozhodně mají šanci probojovat se až do finálového kola.

Pokud by se podařilo uspět i v něm, mohli by si v případě výhry oba havlíčkobrodští studenti rozdělit sympatickou výhru v podobě poukazu na nákup potravin.

Pro vítěze bude mít hodnotu deset tisíc korun, druhý nakoupí za šest tisíc a na třetího zbude čtyřtisícový poukaz. „A když to náhodou nevyjde, tak máme aspoň nápad na svačinu pro sebe," usmívají se Lucie Kubíková a Josef Osztatni.