Některým obcím na Třebíčsku se podařilo získat dotace na vybudování protipovodňových opatření. Vystavět suchý poldr u silnice na Brodce za 4,8 milionů korun mohou díky tomu v Opatově.

„Jde o údolí, kde se nabízí zadržet vodu z přívalových dešťů ze silnice a z polí nad vesnicí. Realizace je v plánu na příští rok. Předpokládáme, že se do ní pustíme hned zjara, jak to půjde," sdělila starostka Opatova Lenka Štočková.

V Opatově měli v minulých letech problémy opakovaně zejména kvůli své poloze v údolí. „Právě na této silnici je sklon až čtrnáct procent. Ve chvíli, kdy zemědělci vysejí širokořádkové plodiny, jako jsou kukuřice a brambory, tak nás to tady splaví. Naposledy jsme měli velké problémy v roce 2014. Tehdy jsme byli každých čtrnáct dní vyplavováni," popsala starostka.

Uspět s žádostí o dotaci se podařilo také Želetavě, která získá za 2,9 milionu korun hlásiče umožňující kontrolovat hladiny toků a obecní rozhlas napojený na systém varování obyvatel. „Měli jsme tady v minulosti několikrát problém s dešti a se zvednutím hladiny říčky Želetavka," uvedl starosta Radek Malý.

Ještě větší výdaje městys plánuje. Vyčistit podle Malého potřebuje kaskáda tří rybníků nad Želetavou celkem s osmi hektary vodní plochy. Na projekt týkající se prvního z nich se městys rovněž pokusí získat dotaci.

V červenci letošního roku se museli vypořádávat s velkou vodou také ve Slavíkovicích. Vydatný déšť tam v létě protrhl hráz rybníka a voda při své cestě strhla plot, odnesla uhlí z jedné stodoly, znečistila obecní koupaliště a jindy poklidný potůček rozvodnila natolik, že hasiči museli z jednoho z domů evakuovat seniorku.

Proto se i tam rozhodli vybudovat poldr, který by podobným škodám zabránil. Poldr by měl stát nedaleko obce, konkrétně nad místním koupalištěm, které slouží také jako požární nádrž.

I ve Slavíkovicích by rádi dosáhli na dotace, které by jim se stavbou pomohly. Získat peníze z operačního fondu se již podařilo Náměšti nad Oslavou, která dostane asi milion korun na vylepšení varování před velkou vodou, a Budkov asi jeden a půl milionu korun na digitální povodňový plán a varovný systém.

Peníze na tyto projekty jsou podle ministra životního prostředí důležité. „Tyto projekty jsou v tuto chvíli prioritní, protože dopady klimatické změny v posledních letech jsou stále výraznější," dodal ministr Richard Brabec.